Avusturya ‘Sky Shield’e katılıyor

Avusturya, Avrupa Hava Sahası Savunma Sistemi “Sky Shield “e katılacak. Bu karar cumartesi akşamı Federal Başbakanlık ve Savunma Bakanlığı tarafından duyuruldu.

Avusturya ‘Sky Shield’e katılıyor

“Konuyla ilgili açıklama yapan Federal Şansölye Karl Nehammer [ÖVP], tehdit durumu Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı saldırı nedeniyle büyük ölçüde şiddetlendi diyerek, ülkenin tarafsızlığınında tehlikeye girmediğini ekledi.

Nehammer basın açıklamasında “Ülkemizi drone ya da füze saldırıları tehlikesinden korumak için önlemler almalıyız ve alacağız” dedi. Hava sahası gözetiminde, bunu yapmanın en iyi yolunun bir Avrupa ittifakı içinde diğer ülkelerle birlikte olduğunu söyledi.

Savunma Bakanı Klaudia Tanner [ÖVP] “Avusturya için bu, savunma politikası tarihinde bir dönüm noktasıdır” dedi. “Şu anda bu işbirliğini incelemek ve Avusturya’nın bu projeye katılımının somut olarak nasıl görünebileceğini netleştirmek için müzakereler devam ediyor” dedi.

“Tehlike önleme” için koruyucu şemsiye

Nehammer ve Tanner, “Bu, tehlikeyi önlemeye hizmet eden koruyucu bir şemsiyeye katılım meselesidir” dedi. Her ikisi de tarafsızlığın bu nedenle etkilenmediğini vurguladı. “Bu projenin ortaklaşa uygulanması örgütsel ve mali açıdan ancak bir Avrupa ittifakı içinde mümkün ve mantıklıdır; yeni tehdit durumu karşısında hava sahasını etkin bir şekilde savunma yeteneği herhangi bir Avrupa devleti tarafından tek başına sağlanamaz.”

İlk adımların cuma günü atılması planlanıyor

Cuma günü Bern’e gidecek olan Savunma Bakanı Tanner, burada Almanya ve İsviçre’den mevkidaşları Boris Pistorius ve Viola Amherd ile üçlü D-A-CH toplantısı sırasında bir araya gelecek. Savunma Bakanlığı sözcüsünün APA’ya verdiği bilgiye göre Avusturya bu toplantıyı “Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi “ne katılımın imzalanması için olası bir tarih olarak öngörmüştü.

Şimdi Tanner’in Pistorius’un huzurunda gerekli niyet beyanını imzalaması planlanıyor. Ancak ayrıntılar toplantıdan önce açıklanmayacak. Şansölyelik ve Bakanlık katılımın maliyeti konusunda herhangi bir bilgi vermedi.

Tanner sonbaharda katılıma ilgi duyduğunu ifade etmiş ve Mart ayında Pistorius ile yaptığı görüşmede yaz aylarında katılımın gerçekleşebileceğini açıklamıştı.

Halihazırda 17 Avrupa ülkesi

“Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi” (ESSI) AB ve NATO ülkesi Almanya tarafından başlatılmıştır ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline bir tepkidir. Ekim ayından bu yana NATO üyeleri Büyük Britanya, Slovakya, Letonya, Macaristan, Bulgaristan, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Litvanya, Hollanda, Romanya, Slovenya, Estonya ve Norveç de projeye dahil olmuştur. Şubat ayında Danimarka ve İsveç de projeye katıldı. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı saldırı savaşının arka planında yer alan “Sky Shield”, Avrupa için mevcut koruyucu şemsiyedeki boşlukların kapatılmasına yardımcı olmayı amaçlıyor.

Paris henüz katılmadı

Fransa ve İtalya şu anda buna dahil değil. Özellikle Paris, öncelikle geliştirilmesi gereken, tamamen Avrupa’ya özgü bir sistemi tercih ediyor. Paris ve Berlin arasında bu stratejik konudaki anlaşmazlık kısa bir süre önce yeniden gündeme geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ESSI için İsrail ve ABD’den teknoloji satın alınacak olmasından rahatsız. Diğer şeylerin yanı sıra, İsrail füze sistemi Arrow 3’ün satın alınması planlanıyor.| ©DerVirgül

Yayınlama: 02.07.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.