Avusturya Sosyal Demokrat Parti liderliğini Doskozil kazandı

SPÖ’de aylardır süren iktidar mücadelesi sonuçlandı. SPÖ’nün yeni lideri Hans Peter Doskozil oldu. Linz’deki olağanüstü parti kongresinde delegelerin yüzde 53.2’sinin oyunu alarak seçildi. Yüzde 46.8’i ise muhalif aday Andreas Babler’e oy verdi.

Avusturya Sosyal Demokrat Parti liderliğini Doskozil kazandı

Doskozil zafer konuşmasında, “Sosyal Demokrasinin başında durmama izin verilmesi benim de hayatımın rüyası” dedi. Toplam 609 delege oyunun 601’i kullanıldı, 596’sı geçerli sayıldı. Doskozil için 316, Babler için 279 delege oy kullandı.

Net Koalisyon Duyuruları

Doskozil, SPÖ’yü “bir sonraki seçimler hakkında konuşmasında net koalisyon açıklamalarıyla da şaşırttı: delegelere, SPÖ’nün bir sonraki seçimi kazanması halinde FPÖ ile koalisyona girmeyeceği sözünü verdi. FPÖ seçmenleri geri kazanmak gerekiyor. Ancak o zaman ikinci adım başarılı olabilirdi: ÖVP ile koalisyon kurmak zorunda kalınmaz. Doskozil, kendisinin de bunun üstesinden gelmek istediğini söyledi.

ÖVP’yi Burgenland’da ve federal hükümette tecrübe etmişti – tüm hileleriyle her zaman sadece iktidarı elinde tutmakla ilgileniyordu. “Şimdi onlara kapıyı açmıyoruz. Bu üç partili koalisyonu yönetebilecek kadar güçlü olmak zorundayız” diyerek SPÖ, Yeşiller ve NEOS’tan oluşmasını istediği hükümet hakkında konuştu.

Babler’e uzlaşma teklifi

Doskozil mağlup rakibi Babler’den sahneye gelmesini istedi, bir el sıkışma ve kısa bir kucaklaşma yaşandı, bu da delegelerin tezahüratlarına ve ayakta alkışlamalarına neden oldu. |©DerVirgül

Yayınlama: 03.06.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.