Avusturya Sosyal Yardım Dolandırıcılığına Savaş Açtı
Ölen annesinin emekli maaşını altı yıl almaya devam eden, – engelli maaşı alan ama tenis dersleri veren, – ikametini Avusturya güncel tutun ama yurt dışında yaşayan sosyal yardım alıcıları ve yüzlercesi. 2018 yılında kurulan ve özel yetkilerle sahip “Sosyal Dolandırıcılıkla Mücadele Bürosu “ şimdiye kadar 50 Milyon Euro sosyal dolandırıcılığı ortaya çıkardı.
Adem Hüyük
Avusturya Federal Kriminal Polis Dairesi, üç yıldır, özellikle sosyal yardımlara karşı dolandırıcılığı hedefleyen kendi görev gücüne sahip – Sosyal Dolandırıcılıkla Mücadele Bürosu.”
Temmuz 2018 ile Haziran 2021 arasındaki üç yıllık odakta, müfettişler toplam 8.584 vaka bildirdi ve 9.386 şüpheliyi araştırdı.
Ortaya çıkan hasar 50 milyon Euro’nun üzerindedir.
Özel Yetkilere Sahip
Sosyal dolandırıcılıkla mücadele biriminin en önemli özelliği ise, diğer birimlerde olmayan özel yetkilere sahip olmasıdır.
Bu, güçler dengesinin gözetildiği Avusturya Cumhuriyeti’nde, kurumlar arasında bilgi alışverişinin çok hızlı yapıldığı ve bir çok durumlarda mahkeme kararına gerek duyulmadan veri transferinin gerçekleşmesi anlamına gelmektedir.
Birimin emrinde ne kadar memur çalıştığı açıklanmıyor.
Ancak Federal Kriminal Polis Dairesi’nden Scherscher bir açıklamasında, görev gücü daha da güçlendirilecek.
Görev gücünün şu anda kaç çalışanı olduğunu cevaplamak kolay değil.
Profesyonel kadronun dışında, bütün emniyet birimlerine bağlı polis memurları, birim altında çalışma yürüttüğünü ifade etti.
Birimin diğer bir ayrıcalığı ise, yargı ile sosyal yardım kurumları arasındaki iletişim olduğu göze çarpıyor.
Yargı, yürütme ve kurumlar arasındaki iletişimin bürokratik nedenlerden dolayı gecikmelerin yaşanmaması için oluşturulan iletişim ağı, suçluların yerinde ve zamanında tespit edilmesinde önemli rol oynadığı belirtiliyor.
İçişleri Bakanlığı’na göre, yargı ve ödeme kurumları ile olan işbirliği daha da yoğunlaştırılmalıdır.
Burada gözetilmesi gerekenin, “güçler dengesi” ilkesinin ihlal edilmemesidir diye de ekleniyor.
Birim, Çalışmalarından Basına Örnekler Verdi
Federal Kriminal Polis Dairesi Sosyal Dolandırıcılıkla Mücadele Departmanı, üç yıllık çalışmaların sonucunda elde edilen başarılardan örnekler verirken, Avusturya’da sosyal dolandırıcılığı hep var olduğunu, bu birim kurulduktan sonra daha derinlemesine anlaşılır kılındığını söylüyor.
Birim haksız yere alınan paraların geri alınmasının çok kolay olmadığını söyleyerek, en azından almaya devam etmesini engelliyoruz diyor.
Sosyal Dolandırıcılıkla Mücadele Birimi, son günlerde sınır kapılarında, ülkeye dönen tatilcileri denetlemiş ve 180 kişinin yurtdışına çıkışlarında işsizlik maaşı veya sosyal yardım ödeneklerini durdurmadıklarını tespit etmiştir.
Yakın zamanda tespit edilen sosyal dolandırıcılık vakalarından şu örnekler verildi.
Steiermark’ta bir adam merhum annesinin emekli maaşını altı yıl boyunca aldı ve haksız yere 140.000 Euro aldı.
Aşağı Avusturya’da ise 61 yaşındaki bir kişi engelli olduğu gerekçesiyle ödenek alıyor ancak aynı zamanda tenis dersleri veriyor.
Graz’da yaşayan aile, yurt dışında yaşayan ve yıllardır Avusturya’ya gelmeyen babası için yardım fonu düzenledi ve sahte imza ile yaşlı bakım ödeneğinden 2007 yılından 2020 yılına kadar 100 Bin eruo haksız gelir elde etti.
Türkiye’den emekli olan çiftin yaklaşık beş yıldır orada ikamet ettikleri, ancak her yıl birkaç defa engelli kızlarını tedavi ettirmek için Avusturya’ya geldikleri ve ikamet kayıtlarını yıktırmadıkları, bu şekilde, sanık bir yandan sağlık sigortası yardımları almayı ve buna ek olarak yasadışı bir şekilde biriken aile yardımı almayı başardığı görüldü.
Toplam haksız kazan 70.212 Euro olarak kaydedildi.
İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sosyal Yardım Kurumları ve AMS gibi kurumların ortak çalıştığı birim, önümüzdeki dönemde daha aktif ve daha teknik donanıma sahip olarak çalışmalarını yürüteceği, bakanlıklar tarafından her fırsatta dile getiriliyor. |DerVirgül