Avusturya yasalarına göre korona aşısından doğabilecek zarardan kim sorumlu?
Uzamanlar Koronavirüs aşısını çok güvenli olarak sınıflandırsa da bireysel vakalarda istenmeyen yan etkiler ortaya çıkabilir. Aşı kalıcı hasarlar bıraktığında ne olacak? Avusturya yasaları böyle durumda aşı olanları koruyor mu? Bütün bu soruların yanıtını buradan öğrene bilirsiniz…
2020 Nüfus sayımına göre 8,917 milyon kişinin yaşadığı Avusturya’da 25 Kasım itibariyle, Covid-19’a karşı toplam 13.414.350 doz aşı uygulanmıştı. [Ülkede ikinci ve üçün doz aşılama yapıldığından aşı sayısı, nüfus sayısından yüksektir]
Avusturya Cumhuriyeti topraklarında yaptırmış olduğunuz Korna aşısı veya herhangi bir onaylanmış çiçek hastalığı veya grip vb. gibi aşısı yaptırdıktan sonra sizde olası bir yan etkiden kaynaklanan hasar meydana gelirse ne olacak?
Aşı Hasar Yasası
1973’ten beri yürürlükte olan Aşı Zararları Yasasına göre, Avusturya Cumhuriyeti aşı hasarlarından sorumludur. Aşı Hasar Yasası, koronavirüs aşısı için de geçerlidir.
Olası bir aşı sonrası rahatsızlıkta Federal Sağlık Güvenliği Dairesi [BASG] ile derhal temasa geçilmelidir.
Bu kapsamda 2021 yılında 265 başvuru yapıldı. Bu başvurular Sağlık Bakanlığı’na göre, 246 vaka Covid-19 aşılarıyla ilgili, geri kalanı TBE, hepatit B, çiçek hastalığı ve grip aşıları ile ilgili başvurulardı.
Sağlık Bakanlığı’na göre, son on yılda içerisinde yılda ortalama on başvuru yapıldı ve bunlardan bir ila ikisi aşı hasarı olarak kabul edildi.
Öte yandan, Sağlık Bakanlığı’na göre 1990’dan 2020’ye kadar toplam 804 vaka ilgili yasa kapsamına girdi.
Tazminat Hakkı
Aşı hasarı yasasından yararlanarak hak iddia edebilmek için, öncelikle aşının Avusturya Cumhuriyeti topraklarında uygulanıp uygulanmadığı netleştirilmelidir.
[Aşı Hasarı Yasa kapsamında Avusturyalı veya yabancı ayrımı yapılmamaktadır.]
Federal Sağlık Güvenliği Dairesi (BASG), tazminat hakkının bulunup bulunmadığını kanıtlamak için nedensellik kanıtı sağlanmasını ön şart olarak görmektedir.
[Nedensellik kanıtı ‘olay ve olguların birbirine belirli bir şekilde bağlı olması durumu.’ Yani içinde bulunduğunuz olumsuz sağlık koşullarının, yaptırmış olduğunuz aşı ile bağlantısının ispat edilmesidir.]
Ayrıca, ateş veya mide bulantısı gibi belirli semptomlar aşının yaygın yan etkileridir. Bu durumda tazminat hakkı yoktur.
Bununla birlikte yan etkilerin ortaya çıktığı zaman dilimine de dikkat edilmelidir. Etkilenenler aşıdan altı ila sekiz hafta sonrasına kadar semptomlardan şikayet etmezlerse, aşı ile doğrudan bir bağlantı kurmak artık mümkün olmayabilir.
• Aşı Hasar Yasası kapsamında hangi talepler sağlanmaktadır?
• Tedavi ve rehabilitasyon masraflarının geri ödenmesi
• Hasarlı emekli maaşı [yaralı, dul veya yetim aylığı]
• Bakım ödeneği
• Ciddi bedensel zarar durumunda bir defaya mahsus tazminat ödenmesi
Doğrudan etkilenenlere ek olarak, doktorlar, eczacılar ve diğer sağlık personeli, herhangi bir yan etki durumunda derhal Federal Sağlık Güvenliği Ofisi [BASG] ile iletişime geçmekle yükümlüdür.
Daha fazla bilgiye 0800 555 621 numaralı telefondan veya bağlantılı linkten ulaşabilirsiniz.| © DerVirgül