Avusturya yolsuzluk sıralamasında yine geriledi

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün 2022 Yolsuzluk Algı Endeksi’nde 180 ülke arasında 71 puanla 22. sırada yer alan Avusturya, 2013’ten bu yana son 10 yılın en düşük puanını aldı. Türkiye ise, 36 puanla endekste yer alan 180 ülke arasında 101. sırada yer aldı.

Avusturya yolsuzluk sıralamasında yine geriledi

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün (Transparency International) 2022 Yolsuzluk Algı Endeksi açıklandı.

Avusturya 71 puanla endekste yer alan 180 ülke arasında 22. sırada yer aldı. Uluslararası yolsuzluk endeksi 2021’e göre, Avusturya yeniden biraz daha yozlaşmış durumda.

2021 ile karşılaştırıldığında, Avusturya üç puan daha kaybetti ve ilk 20’ye girerek 22. sıraya geriledi. Avusturya, Seyşeller, Tayvan veya Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin sadece biraz ilerisinde yer aldı. Uluslararası Şeffaflık Örgütü için yolsuzluk durumu “endişe verici”.

Avusturya yolsuzluk sıralamasında yine geriledi

Değerlendirme, bir hükümetin yolsuzluğu önlemede başarılı olup olmadığına ve yolsuzluğa bulaşmış yetkililerin yargılanıp cezalandırılmadığına göre puan verilir.

Rüşvet ve yolsuzluk, adam kayırmacılık, kamu kaynaklarının zimmete geçirilmesi, yolsuzluğa bulaşmış kamu görevlilerinin etkin şekilde kovuşturulması ve kamu sektöründe etkin dürüstlük mekanizmaları yolsuzluğa dahildir.

 

Avusturya, yolsuzluk sıralamasında 100 üzerinden sadece 71 puan aldı

“Yolsuzluk Algı Endeksi”nin eğilimi sürekli olarak aşağı doğru: 2019’da Avusturya 77 puana sahipti. 2021’de ise 74 puan, 2022 yılı sonuçları, 2014’ten bu yana en kötü sonuç oldu.

TI-Austria Yönetim Kurulu Başkanı Eva Geiblinger’e göre Avusturya, siyasi karar vericilerin şimdiye kadar yolsuzlukla mücadele tedbirlerini hiç almadıkları ya da çok tereddütlü bir şekilde ele aldıkları faturasını sundu. “En yüksek siyasi düzeydeki skandallar, siyasi ‘küçük değişiklik’ yapmak için kullanıldı.” Odak noktası yalnızca bireylerin görevi kötüye kullanması ve suçla ilgili olmasıydı.

Yolsuzluğu engellemek için mevcut siyasi çabalar

Mevcut sıralama, hükümetin ceza kanunundaki boşlukları kapatarak Ocak ayı ortasında sunulan yolsuzluğu engelleme çabalarını henüz hesaba katmıyor. Gelecekte, bir vekalet satın almak cezalandırılabilir bir suç olacaktır. Aynı durum siyasetçiler veya memurlar bir göreve aday olduklarında ve seçildikleri takdirde bağış karşılığında vaatlerde bulunduklarında da geçerlidir. Siyasi bağlantıları olan kulüpler için de daha katı kurallar uygulanacak.

Avusturya hükümeti “siyasette yolsuzlukla mücadele” kapsamında yeni paket hazırladı. Buna göre, seçim kampanyalarında siyasi adaylar, destek karşılığında, seçildikten sonraya dair vaatlerde bulunmaları [yolsuzluk kapsamında] suç sayılacak. Siyasi adaylar, seçmenlerine bir restoranda kahvaltı bile verirken iki defa düşünmeleri gerekecek…

 

Türkiye Yolsuzluk Algı Endeksi’nde son 10 yılın dibinde

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün 2022 Yolsuzluk Algı Endeksi’nde 180 ülke arasında 101. sırada yer alan Türkiye, 2013’ten bu yana 48 basamak gerileyerek son 10 yılın en düşük puanını aldı.

Türkiye geçen yıl açıklanan 2021 yılına ait endekste, 38 puanla 96. sırada yer almıştı. Buna göre Türkiye son bir yılda iki puan kaybederken ülke sıralamasında beş basamak daha geriledi. Tayland, Sri Lanka, Sırbistan, Peru, Panama, Kazakistan, Ekvador ve Arnavutluk ile aynı sıraya yerleşti.

Danimarka yolsuzluk sıralamasında ilk sırada

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’ne göre güçlü kurumlara ve iyi işleyen demokrasilere sahip ülkeler genellikle endeksin en üst sıralarında kendilerine yer buluyor. Çatışmaların yaşandığı ya da temel kişisel ve siyasi özgürlüklerin son derece kısıtlı olduğu ülkeler ise en düşük notları alma eğilimini gösteriyor.

2022 yılına ait endekste Danimarka 90 puanla sıralamada başı çekerken, Finlandiya ve Yeni Zelanda 87 puanla onu takip ediyor. Norveç, Singapur, İsveç, İsviçre, Hollanda, Almanya, İrlanda ve Lüksemburg bu yılın ilk 10’unu tamamlıyor.

Somali 12 puanla endeksin en alt sırasında yer alırken Suriye ve Güney Sudan 13 puanla onu izliyor. Venezuela, Yemen, Libya, Kuzey Kore, Haiti, Ekvator Ginesi ve Burundi de son 10’da yer alıyor. | © DerVirgül

Yayınlama: 31.01.2023
Düzenleme: 31.01.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.