Avusturya, yolsuzlukla mücadelede sınıfta kaldı
Avrupa Konseyi’nin yolsuzluğa karşı devletler grubu (GRECO), Avusturya’nın yolsuzlukla mücadelede ciddi eksiklikleri olduğunu onayladı.
Avrupa Konseyi’nin yolsuzluğa karşı devletler grubu (GRECO), Avusturya’nın yolsuzlukla mücadele ve önlenmesinde büyük eksiklikler gösterdiğini belirtti.
GRECO çalışanlarının Haziran 2022’de Avusturya’ya yaptığı bir ziyaret sonucunda ortaya konan tespit, Avusturya hükümetinin geçtiğimiz günlerde “yolsuzlukla mücadele yasalarında” reforma gitmesine neden oldu.
Avusturya’da polis sektöründe günlük yolsuzluk bir sorun gibi görünmüyor denen raporda, değerlendirmenin odak noktalarından biri de polisin çalışması olduğu net bir şekilde vurgulandı. Bununla birlikte, GRECO çalışma grubunun muhatapları, polis teşkilatındaki en üst düzey işlerin tahsisinin güçlü siyasi etki altında gerçekleştiğine dikkat çekiliyor. Yolsuzlukla mücadele yetkililerine göre, görev dağılımı üzerindeki bu “uygunsuz” etki durdurulmalı.
Rapora göre, şansölye, şansölye yardımcısı, bakanlar, devlet ve genel sekreterler ve kabine bakanları gibi en üst düzey siyasi yetkililer etrafındaki yolsuzluk risk faktörlerinin analizi daha fazla dikkat gerektiriyor.
GRECO, akrabaların ve ortakların mali durumlarının ifşa edilmesini bile tavsiye ediyor, ancak bunun “kamuya açıklanması zorunlu değildir” deniyor. Öte yandan, genel sekreterler atanırken şeffaflık gerektiğinin altı çiziliyor.
Raporda toplam 19 tavsiye yer aldı. Bunlar arasında AB İhbar Direktifi’nin uygulanması, üst düzey yetkililerin siyaseti bırakması için bir sakinleşme dönemi, lobicilerle temasların ifşa edilmesi ve bakanlar ve diğer üst düzey politikacılar için bir davranış kurallarının oluşturulması yer alıyor.
Yolsuzlukla ilgili ceza kanununda henüz reform yapılmadığı gerçeği de eleştiriliyor – hükümet şimdi buna karşılık gelen bir paket sundu… Ancak, aynı şekilde tavsiye edilen Şeffaflık Yasası’nın gelmesine daha çok zaman var.
Organ, 1999 yılında Avrupa Konseyi tarafından kuruldu ve Avusturya 2006’dan beri üye. GRECO uzmanları, her ülkenin yolsuzlukla mücadele için hangi önlemleri aldığını düzenli olarak inceliyor.
Adalet Bakanlığı yaptığı açıklamada, parti yasası reformu gibi yolsuzlukla ilgili ceza yasası taslağına ek olarak temiz siyaseti sağlamak için halihazırda alınan önlemlere atıfta bulundu.
Adalet Bakanı sözcüsü, “Yolsuzluğa karşı ceza kanununun sıkılaştırılmasını ve diğer reformları henüz dikkate almayan mevcut GRECO raporunu, diğer önemli yolsuzlukla mücadele ve şeffaflık projelerini ilerletmek için bir teşvik olarak alıyoruz” dedi. Adalet Bakanı Alma Zadic [Yeşiller] APA’ya yazılı açıklama yaptı.
Buna, örneğin, savcılığın raporlama yükümlülüklerini daha da azaltmayı amaçlayan Başsavcılık Bürosu’nun getirilmesi ve resmi gizliliğin kaldırılması da dahildir. | © DerVirgül