Avusturya Yurtdışından Yılda 300 İşçi Alacak
Avusturya’da çeşitli meslek gruplarında yaşanan yetersizlik, nitelikli işçi göçünü gündeme getirdi. Bir yandan göç karşıtı politikalar izleyen hükümet, diğer yandan kendi gerçekliğiyle yüzleşmeye çalışarak, yabancı işçi alımına gidecek.
2011 yılında SPÖ-ÖVP federal hükümeti tarafından tasarlanan, üçüncü dünya ülkelerinden Avusturya’ya nitelikli göç düzenlemesi tekrardan ele alınıyor.
Avusturya emek piyasasında yaşanan nitelikli çalışan açığı, Ticaret Odalarının hükümete baskı yapmasına neden oluyor.
Bir önceki hükümetin ele aldığı yol haritasına göre, yıllık 10 bin kalifiye elemanın Avusturya’da çalışmaya başlaması planlanmıştı.
Geçtiğimiz iki yılda, yaklaşık 2 bin kadar vasıflı işçi bile Avusturya’ya gelmedi.
Buna neden olarak, gereksinimlerin çok karmaşık olması, çok bürokratik engeller yaşanması, sıkça dile getirilen eleştirilerdi.
Çeşitli meslek gruplarında yaklaşık 172 bin personel açığı olan Avusturya 2019’da konu kapsamında yeni bir uygulamayı parlamentodan geçirecek.
Şimdi, koalisyon ortakları bir reform üzerinde anlaştılar.
Bununla birlikte, yetenekli işçi sıkıntısını bir nebze çözmek istiyorlar. Önümüzdeki birkaç gün içinde Meclis’e getirilecek olan yasa, 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek.
Kırmızı-beyaz-kırmızı kart (oturum izni)
Kırmızı-beyaz-kırmızı kartın amacı, üçüncü dünya ülkelerinden Avusturya’ya nitelikli göçü düzenlemektir.
Yeterli elaman bulunamayan mesleklerin listesi, üçüncü dünya ülkelerden insanların Avusturya’da yasal olarak çalışmasına izin verilen işleri kapsamaktadır.
ÖVP / FPÖ hükümetinin kurulmasından kısa bir süre önce, bu liste on bir ila 27 meslek arasında genişletilmişti. Şimdi Avusturya genelinde 45 mesleği kapsayacak.
Şu anda, liste kesiciler, çatıcılar veya marangozları içeriyor.
Yeni eklemeler, düşük voltaj ve telekomünikasyon için yüksek eğitime sahip inşaat mühendisliği veya teknisyenler için yüksek eğitime sahip teknisyenleri içermektedir.
Aşçılar ayrıca yeni Federal Listenin bir parçası olacak.
Nitelikli işçilerin sıkıntısı turizm sektörü için ciddi bir sorun haline geldi.
Bütün Eyaletlerin hem ekonomik hem de kalifiye elaman ihtiyacının farklılıkları göz önüne alınacak.
Örneğin, Yukarı Avusturya Eyaletinde, muhasebeci, kasap ihtiyacı üzerinden liste şekillendirilecek.
Hükümetin Rakamı 300 Kişi
Ancak, üçüncü dünya ülkelerden gelen sayısız İş Arayanlar bölgesel eksiklik listesi aracılığıyla Avusturya’ya gelemez.
Hükümet tüm Avusturya’da, yılda 300 kişiye kadar sınırlamak istiyor.
Bu şekilde, amaç “nitelikli alanda sınırsız göç bulunmadığından” emin olmaktır.
Kırmızı-beyaz-kırmızı kart ekonominin ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmıştır,
Daha çok yaz aylarında ihtiyaç duyulmakta olduğu vurgulanmakta.
Sonuç olarak Avusturya Hükümeti, kalifiye elaman ihtiyacını üçüncü dünya ülkelerinden beyin göçü olarak gerçekleştirmek isterken, bu göçle gelenlerinde kalıcı olmasını istemiyor.
Kırmızı-beyaz-kırmızı kart (oturum ve çalışma izni) verilmesinin altında yatan da bu.
Bu oturum iznin çeşitli kısıtlamaları olduğu, Avusturya’ya göç eden kişilerin Avusturya içerisindeki hareket alanını sınırlandırmaktadır.
FPÖ Tedirgin
Hükümetin küçük ortağı FPÖ, daha da ileri giderek, nitelikli göç adı altında gelenlere sözleşme imzalatmak, sözleşmede ihtiyaç kalmadığı süre zarfında ülkeyi sorunsuz terk etme maddesinin eklenmesi istenmiştir.
Özellikle Batı Avusturya’da yaşana nitelikli çalışan sıkıntısını çözmek için, iş ve işçi bulma kurumu (AMS) Viyana ve Linz gibi şehirlerde yaşayan ve ihtiyaç duyulan meslek sahiplerine prim teklifi getirmesine rağmen, Batı Avusturya’ya nitelikli işçi göçü yaşanmamıştır. (virgül.at)