Avusturya’da 1 Kasım’dan itibaren kış lastikleri zorunlu

Avusturya’da 1 Kasım’dan itibaren kış lastikleri zorunlu

1 Kasım’dan itibaren Avusturya yollarında hava durumuna bağlı kış ekipmanları zorunlu olacak. Lastiklerin hatalı olması durumunda yüksek cezalarla karşılaşabilirsiniz.

Arabalar, küçük kamyonlar ve “moped arabalar” olarak adlandırılan araçlarda, yolda kar, sulu kar veya buz olması durumunda 1 Kasım’dan itibaren tüm tekerleklere kış lastikleri takılması gerekecek. Sonbaharda hava hala ılıman olsa da Avusturya otomobil, motosiklet ve Touring kulübü [ÖAMTC], lastiklerinizi değiştirmek için şimdi randevu almanızı öneriyor. Aksi takdirde atölyeler genellikle haftalarca tamamen dolu olabilir.

Kış lastikleri olmadan 10.000 Euro’ya kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz

Kışa uygun Otomobil lastikleri M + S, M. S. veya M&S ile işaretlenmiştir ve kar, buz, çamur ve soğuk için özel olarak tasarlanmıştır.

ÖAMTC avukatı Nikolaus Authried, “Kış lastiklerinin diş derinliği kanunla düzenlenmiştir: kış boyunca en az dört milimetre olmalıdır – kilometreye bağlı olarak lastik değiştirildiğinde hala altı milimetre civarında olmalıdır” dedi.

“Yasa, çapraz katlı lastikler için en az beş milimetrelik diş derinliğini şart koşuyor.” ÖAMTC’ye göre kauçuk bileşiği zamanla sertleştiğinden geleneksel kış lastikleri yaklaşık beş mevsim dayanır. Hasar zaten belirginse, ne kadar süredir kullanıldığına bakılmaksızın daima değiştirilmelidir.

Authried, “Yanlış lastikler yalnızca 10.000 Euro’ya kadar para cezalarıyla sonuçlanmakla kalmaz, aynı zamanda ciddi sigorta sonuçları da doğurabilir” diye uyardı.

Kış lastikleri olmadan kazalar pahalıya mal olabilir

Kış koşullarında yaz lastikleriyle bir kaza meydana gelirse, bunun kış lastiklerinde de olacağını kanıtlamanız gerekir, aksi halde en azından katkı kusuru söz konusudur. Kazaya neden olan kişinin sorumluluk sigortası her halükarda yaralanan kişiye tazminat ödemek zorundadır. Sigorta şirketinin belirli koşullar altında kazaya neden olan kişiden hasar tutarını 11.000 Euro’ya kadar geri talep edebilmesi mümkündür.

Kışın yaz lastiğiyle kaza yapan kasko sigortalıları için ise şunlar geçerli: Yaptırdıkları poliçe sadece “hafif ihmal”den kaynaklanan hasarları kapsıyorsa, aşırı hız gibi başka bir durum ortaya çıktığında sigorta büyük olasılıkla ödeme yapmayacaktır. ÖAMTC avukatı, “Kazada bir kişi yaralanırsa cezai işlem riski bile var” dedi.

ÖAMTC, otomobiller için kış kontrollerini öneriyor

Aracın kendisi de kış kontrolüne tabi tutulmalıdır. Eski piller, arızaların en yaygın nedenidir; pil dört yıldan daha eskiyse veya yalnızca kısa yolculuklarda kullanılıyorsa kontrol ettirmelisiniz.
Ayrıca önemli: ön cam yıkama sistemi için antifriz, silecek lastiklerini kontrol edin, lastik contaları emprenye edin ve aydınlatmanın düzgün çalıştığından emin olun.| ©DerVirgül

Yayınlama: 19.10.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.