Avusturya’da 15 Yıl Aradan Sonra Grev Tartışılıyor
Avusturya Hükümetinin ”Esnek Çalışma” kapsamında yürürlüğe sokmayı düşündüğü 12 saat iş günü yasası, ÖGB ve işçi odaları tarafından kabul görmüyor. Virgül.at 12 saat iş günü yasasının içeriliğini derledi.
Avusturya Koalisyon Hükümeti’nin belki de en çok tartışılan 10 saatlik çalışma iş gününü, 12 saate çıkarmak istediği yasa, Avusturya’yı ikiye bölmüş durumda.
Çalışma zamanını düzenleyen yasalara göre, mevcut durum da çalışma iş günü 10 saat, haftada 40 saat.
Hükümetin 2019’da yürürlüğe sokmak istediği, 12 saat iş günü ve haftada 60 saat çalışma yasası, Avusturya’da yıllardır ‘’esnek çalışma’’ kapsamında Halk Partisi (ÖVP) tarafından gündeme getirilmiş ve çalışma yasalarında bir takım değişikliklere gidilmişti.
Esnek Çalışma sisteminin kırılma noktası olan 12 saat iş günü yasası, sendikalar ve muhalefet partileri tarafından eleştiriliyor ve yasaya karşı işçileri bilinçlendiriyorlar.
foto:virgül.at
Peki 12 saat iş günü ne anlama geliyor?
Avusturya’da yasal günlük çalışma süresi 8 saat olup, üst sınır ise 10 saat olarak belirlenmiştir.
İş sözleşmeleriyle teminat altına alınan bu düzenleme, bazı iş alanlarında ihlal edildiği bilinmekte.
Özellikle gastronomi ve transport işlerinde, günde 10 saatin aşıldığı, çalışanların, işverenleri işçi odalarına veya sendikalarına şikayet etmeleriyle tespit edilmektedir.
Avusturya yasalarına göre, işveren çalışanını günde 10 saat den fazla çalıştırması suç sayılmakta ve para cezası ve hatta hapis cezası verilmektedir.
12 saat iş günü yasallaştığı andan itibaren, çalışanın günde üst sınır olarak 12 saat çalışma mecburiyeti doğacaktır.
Hükümet 12 saat çalışmanın gönüllü olacağını savunması, işverenin çalışanına baskı uygulamasının önüne geçemeyecektir.
Zira yasanın yürürlüğe girmesi durumunda, çalışanın işveren tarafından çalışmaya zorlanması durumunda, sendikalara veya işçi odalarına (AK) şikayet etme hakkı elinden alınmış olacak.
Öte yandan, daha önceden uygulanmaya başlanılan, fazla mesailerin ek ödemeleri yerine, tatil verilmesi ama fazla mesai saatlerinin karşılığında tatil verilmemiş ise, bütün fazla mesai ek ödemelerinin o yılın sonunda ödeme mecburiyeti de ortadan kalkacak.
Yasaya göre, yıl sonunda ödenmesi ön görülen fazla mesai ek ödemeleri birkaç yıla yayılarak, boş gün vermek yani tatil vermenin önü daha çok açılmış olacak.
Bu durumda, işveren üretim talebinin yoğun olduğu dönemlerde, çalışanını günde 12 saat, hafta da 60 saat çalıştırabilecek, üretim talebinin düşük olduğu dönemlerde, çalışanını eve gönderebilecek.
Böylelikle işveren, yoğun üretim talebinin olduğu dönemlerde işçi alımı yapmayacak ve mevcut işçilerle bu talebi karşılayarak.
%50 veya güne göre değişen ek mesai ücretini ödememiş olacak.
Hükümetin iddia ettiği gibi, çalışanları daha çok çalışmaya teşvik ediyoruz söylemi, çalışanların daha düşük ücretle, üretim yapmalarını sağlamakta.
foto:virgül.at
AK ve ÖGB Ne Diyor?
2019’dan itibaren uygulanması düşünülen yasaya ilk tepki İşçi Odaları (AK) ve ÖGB (Sendika) den geldi.
ÖGB bu nedenle Cuma günü acil bir toplantı düzenleyerek “bilinçlendirme kampanyası” na karar verdi.
Metal İşçileri Sendikası Başkanı Rainer Wimmer,’’iş yerine duyulan korkuyu, çalışma saatleri belirler’’ dedi.
Hükümetin AB Konseyi Başkanlığı sırasında grevlere hazır olması uyarısında bulunuldu.
ÖGB ve AK, yürürlüğe girecek yasanın çalışanlar tarafından iyi kavranması gerektiğini bildirerek, konu üzerinde aylarca süren çalışmalar yürütüldüğü söylendi.
Binlerce kişinin katıldığı anketler yapılarak, sokak çalışmaları yapılarak, bire bir görüşmelerde 12 saat iş günü yasasının, çalışanlara vereceği maddi ve fiziksel zararları anlatıldığı ifade edildi.
Muhalefet Karşı
Başta Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) olmak üzere, hükümetin esnek çalışma kapsamında gündeme getirdiği 12 saat iş günü eleştirilerek, bu yasanın işverenlerin ek mesai ücreti ödemeden, mevcut çalışanlarına fazla üretim talebini yaptırtacağını bu nedenle de yeni işçi alımını durduracağı uyarısında bulundular.
Yaklaşık 350 Bin işsizin bulunduğu Avusturya’da, işsizlik rakamlarının artacağı, işsizliğin artması durumunda, çalışanların üzerindeki psikolojik baskının artacağını ileri sürdüler.
Hükümetin İçinden Çatlak Sesler ‘’Utanıyorum’’
Çalışma yasalarında yapılmak istenen değişiklikler, koalisyon hükümeti içerisinde bile herkes tarafında kabul görmedi.
Tirol Eyaleti İşçi Odaları (AK) Başkanı Erwin Zangerl (ÖVP), ‘’Ben utanıyorum, bu anti-sosyal, neo-liberal politikalardan’’ ifadelerini kullandı.
Bir eleştiride, Christlich-sozialen Gewerkschaftern (FCG) Hıristiyan Sosyalist sendikacılardan geldi.
FCG ÖAAB Grup Başkanı Fritz Pölt, 12 saat iş günü yasasının, işsizliği artıracağını ileri sürdü.
foto:virgül.at
Özgürlük Partisi (FPÖ) Tabanı Şaşkın
FPÖ seçmeni, genel başkanları Heinz-Christian Strache’ye kızgınlar.
Patinin seçmenleri, Strache’nin Facebook sayfasına yasa kapsamında tepkilerini yazdılar.
‘’Son seçimim oldu. Hayal kırıklığına uğradım’’
‘’işçiler için hiç gelmediler’’
Sayfa yöneticilerinin bazı yorumları sildiği görüldü.
Önümüzdeki günlerde, 12 saat iş günü yasası kapsamında sendikalar, işçi odaları ve muhalefet partileri birleşerek, bir cephe oluşturacak gibi görünüyor.
Virgül.at muhabirinin telefonla görüştüğü ÖGB ve Muhalefet partili sendikacı, sadece bizim karşı çıkmamız yetmez.
İşçilerin 12 saat iş gününe göstereceği tepki, yasanın uygulanmasında belirleyici faktör olacaktır, ifadelerini kullandı.
Avusturya Sendikaları 15 yıl sonra grevi ciddi bir biçimde gündemine aldı. (virgül.at)
Bir sonraki araştırmamızda, 12 saat iş günü uygulamasına, Türkiye göçmenlerinin tepkileri ve Sivil Toplum örgütlerinin konuya yaklaşımlarını derleyeceğiz