Avusturya’da 570.000 kişi genellikle yalnız
Pandemi ve enflasyon yalnızlığı daha da yaygın hale getirdi. Ülkede net hane geliri 1.500 Euro’ya kadar olan kişiler arasında her üç kişiden biri, sosyal ilişkilerini sınırlayarak yalnızlığı seçiyor…
Viyana Caritas Müdürü Klaus Schwertner, Avusturya’da 570.000 kişinin “zamanın yarısından fazlasında” yalnız hissettiğini söylüyor. SORA Enstitüsü ile yapılan bir araştırmaya göre, her dört kişiden biri de pandemi nedeniyle eskisinden daha yalnız hissediyor.
Schwertner Pazar günü yaptığı açıklamada, “Koronavirüs öncesinde de yalnızlık bir uygarlık hastalığıydı, ancak pandemi ve enflasyon yalnızlığı daha da yaygın hale getirdi” dedi. Caritas ve SORA Enstitüsü’nün ortak çalışmasına göre, ankete katılan 1.000 kişinin yüzde 17’si fiyatlardaki artış nedeniyle sosyal ilişkilerini sınırlamak zorunda kaldıklarını belirtti. Net hane geliri 1.500 Euro’ya kadar olan kişiler arasında her üç kişiden biri bu durumdan etkilenmiştir.
Caritas “sohbet ağı” ile 41.000’den fazla görüşme
Schwertner, “Pek çok insanın endişelerini anlatabileceği kimsesi yok, pek çok insan yalnızlıklarından kurtulmak için kahvehaneye gitmeyi göze alamıyor” dedi. Caritas, ilk tecrit sırasında başlatılan “sohbet ağı” gibi girişimlerle buna karşı koymak istiyor: Konuşacak kimsesi olmayan insanlar 05-1776-100 numaralı telefonu arayarak kendilerini dinlemekten mutluluk duyan gönüllülerle konuşabiliyor.
Projenin başlatıldığı Nisan 2020’den bu yana 41.000’den fazla arama yapıldı; bu da toplamda bir milyon dakikadan fazla veya 720 günlük bir arama süresine denk geliyor. Aramalar ortalama yarım saat sürmektedir. Basın açıklamasına göre, yaklaşık 4.000 kişi “Plaudernetz” için gönüllü oldu ve şu ana kadar 6.000’den fazla kişi bu numarayı aradı.
Sanal “sohbet odası” ve “sohbet bankı”
Haftada bir kez, insanların çeşitli konuları tartışabileceği sanal bir “sohbet odası” da bulunmaktadır. Bu sohbete eğitimli bir moderatör eşlik ediyor. “open2chat” girişimi gençleri hedefliyor – Caritas şu anda bunun için akran danışmanları arıyor. Ev paylaşımı projelerine ve derneklerdeki ısınma odalarına ek olarak, Viyana ve Aşağı Avusturya’daki derneklerle birlikte yaklaşık yüz “Plauderbankerl” (sohbet bankları) da kurulmuştur. Bunların amacı insanları başkalarıyla diyalog kurmaya davet etmektir.|© DerVirgül