Avusturya’da 88.000 çocuk yoksulluk içinde yaşıyor
Avusturya’da 88.000 çocuk ve genç yoksulluk içinde yaşıyor. Bu aynı zamanda etkilenenlerin sağlığında da rol oynuyor.
Çarşamba akşamı Gesundheit Österreich GmbH’deki (GÖG) Birinci Basamak Sağlık Platformu tarafından düzenlenen bir web seminerinde, sağlık hizmetlerinin temeli olan birinci basamak bakımının yardımcı olabileceği söylendi. Sağlık Bakanı Johannes Rauch (Yeşiller), konut şemsiyesi, erken yardım, krizden sağlıklı çıkış veya okula başlama paketine dikkatlerin çekilebileceğini vurguladı.
Rauch: “Çocukluktaki sosyal dezavantajlar ömür boyu sürer”
Rauch, bir video mesajında “Çocukluktaki sosyal dezavantajlar ömür boyu sürüyor. Bunların sonuçları yetişkinlikteki sağlık durumunu da etkiliyor. Bana göre açık: Avusturya’daki tüm çocuklara iyi ve sağlıklı bir yaşam için aynı fırsatları vermeliyiz” dedi. “Sağlık sistemimizde birinci basamak sağlık hizmetleri genellikle hem genç hem de yaşlı hastaların ilk temas noktasıdır. Dolayısıyla yoksulluk belirtileri veya yoksulluk riski, tıbbi bakımın bir parçası olarak erkenden fark edilebilir.”
Volkshilfe’den Hanna Lichtenberger, “Yoksulluk içinde büyümenin hem zihinsel hem de fiziksel sağlık üzerinde etkisi olabilir” diye açıkladı. “2022’de 175.000 çocuk nemli, küflü apartmanlarda yaşıyor; bu sayı 221.000’e çıktı. Nemli apartmanlar alerjik reaksiyonlara neden olabilir ve bebekler ve küçük çocuklarda astım gelişme riski artabilir” diye bildirdi. “Görüşmelerde aileler bize, örneğin sağlık sigortalarının olmaması veya bekleme sürelerinin çok uzun olması nedeniyle çocuklarının tıbbi ve tedavi edici bakımının yüksek maliyetlerinden bahsediyorlar. OECD tahminlerine göre çocuk yoksulluğunun sonuçları bize şu kadar maliyete mal oluyor: Yıllık 17,2 milyar avroluk hiçbir maliyeti olmayan bir toplumun yarısından fazlası sağlık sonuçlarından kaynaklanmaktadır.”
Avusturya’da 88.000 çocuk yoksulluk içinde yaşıyor
Çocuk doktoru Harald Geiger, “Sağlık ve hastalığın gelişimsel kökenleri kavramına göre, gelişimin erken aşamalarındaki koşullar, hatta doğumdan önce bile sağlığı etkiliyor. Yoksulluk, yetişkinlikte kronik hastalık riskini artıran biyolojik değişikliklere yol açıyor” dedi. Doktor, “Bu etkileri azaltmak için, kolayca erişilebilen, katkı payı gerektirmeyen ve ideal olarak, çocukların PVE’sinde olduğu gibi, bu zorluklara yönelik ekip bazlı temel bakıma sahip olmak önemlidir” dedi. | ©DerVirgül