Avusturya’da algılanan enflasyon yüzde 19,5 ile gerçek enflasyonun iki katı

Mayıs ayındaki yüzde 9.0’lık enflasyon oranıyla Avusturya, yüzde 6.1 ile Almanya ve yüzde 2.2 ile İsviçre’nin açık ara önünde yer alıyor. Avusturya halkına sorulduğunda ise ikinci çeyrekte algılanan enflasyonun yüzde 19,5 olduğu görülüyor.

Avusturya’da algılanan enflasyon yüzde 19,5 ile gerçek enflasyonun iki katı

Kredi sigortaları Acredia ve Allianz Trade tarafından yapılan bir analizin gösterdiği gibi, enflasyon oranlarındaki bu farklılığın nedenleri çok çeşitlidir.

Farklı mal sepetleri enflasyonda farklılığa neden oluyor

Acredia İcra Direktörü Gudrun Meierschitz, “Enflasyondaki farklılığın bir nedeni de farklı mal sepetleridir,” dedi. “Avusturya güçlü bir turizm sektörüne sahip ve daha yüksek kaliteye yapılan yatırımlar son dönemde güçlü bir fiyat artışına yol açtı. Turizm sektörü Avusturya’daki mal sepetinde Almanya’dakinin neredeyse üç katı ağırlığa sahip olduğundan, bu durum daha yüksek bir enflasyon oranına yol açıyor.” Ancak hükümetin destek tedbirlerinin de etkisi olacaktır: Örneğin Almanya’da yakıt indirimleri, 9 avroluk ve 49 avroluk biletler enflasyon oranı üzerinde baskı yaratmaktadır. Avusturya’da ise KDV indiriminin sona ermesinin ardından gastronomi sektöründeki fiyatlar keskin bir şekilde yükselmişti.

İsviçre’deki düşük enflasyon oranı ise kredi sigortacılarının belgelerine göre güçlü İsviçre Frangı’ndan kaynaklanıyor. Daha yüksek gelirler nedeniyle farklı bir tüketim modeli de söz konusudur.

Gerçek enflasyon Avusturya’dan daha düşük olmasına rağmen, Almanya’da algılanan enflasyon da benzer şekilde yüksektir. Mayıs ayında algılanan enflasyon oranı yüzde 18 ile gerçek enflasyon oranının [yüzde 6,1] neredeyse üç katıdır. Almanya’da özellikle gıda, aylardır fiyatlara yön veren unsurlardan biri olmuştur: Federal İstatistik Ofisi’ne göre gıda fiyatları mayıs ayında bir yıl içinde yüzde 14,9 oranında artmıştır.

Pahalı Avusturya | Gerçek ve algılanan enflasyon

Meierschitz, “Tüketiciler örneğin yiyecek, içecek veya yakıt gibi sık satın aldıkları ürünlerdeki fiyat değişikliklerine daha fazla dikkat ediyor” diyor. Acredia yöneticisi, “Bu fiyatlar ortalamanın üzerinde arttığında, insanlar enflasyonu çok daha yüksek olarak algılıyor” dedi. Ancak algılanan enflasyon psikolojik unsurlardan, demografik ve bölgesel farklılıklardan ve bireysel tüketim davranışlarından da etkilenmektedir.

Avusturya’da algılanan enflasyon ikinci çeyrekte yüzde 19,5 ile gerçek enflasyonun iki katıdır. Ancak, algılanan enflasyon ile gerçek enflasyon arasındaki fark önemli bir rol oynamaktadır. Algılanan enflasyon tüketicilerin hareketlerini etkilemekte ve satın alma davranışlarını değiştirmektedir.| ©DerVirgül

Yayınlama: 19.06.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.