Avusturya’da altı kişiden biri yılda birkaç kez veya daha sık uçak yolculuğu yapıyor

Avusturya’da yaşayanların yaklaşık üçte biri hiç uçak yolculuğu yapmıyor. 16 yaş ve üstü nüfusun yarısı ise yılda bir veya daha seyrek uçak yolculuğu yapıyor.

Avusturya’da altı kişiden biri yılda birkaç kez veya daha sık uçak yolculuğu yapıyor

Avusturya’da altı kişiden biri yılda birkaç kez veya daha sık uçak yolculuğu yapıyor.

Verkehrsclub Österreich’ten (VCÖ) Lina Mosshammer, “Avusturya’da hiç uçak yolculuğu yapmayanların grubu, sık uçak yolculuğu yapanlardan iki kat daha fazla” diye açıklıyor. Uzman, daha fazla iklim koruması için sınır ötesi demiryolu bağlantılarının daha iyi olmasını istiyor.

Avusturyalıların üçte biri hiç uçak yolculuğu yapmıyor

VCÖ tarafından yaptırılan ve Pazar araştırması enstitüsü tarafından yürütülen temsili anket şu tabloyu gösteriyor: 16 yaş ve üstü nüfusun yüzde 34’ü hiç uçmuyor, yüzde 14’ü yılda birkaç kez ve yüzde 2’si ayda birkaç kez veya daha sıklıkla uçak yolculuğu yapıyor. 

VCÖ’nün perşembe günü yaptığı bir yayında bildirdiğine göre, en büyük grup, yüzde 49, yılda bir veya daha seyrek uçak seyahati yapıyor. 

Öte yandan hiç uçak yolculuğu yapmayan topluluklar genellikle kırsal alan ve küçük yerleşim birimlerinde yaşayanlar olarak belirlendi. 

5.000’e kadar nüfusu olan yerleşim birimlerinde yüzde 41 hiç uçmadığını söylerken, Viyana’da yüzde 26 ve Viyana hariç eyalet başkentlerinde yüzde 22’si uçak yolculuğu yapmamaktadır. 

Çalışan grubun yüzde 28’i hiç uçmazken, çalışmayan grubun yüzde 43’ü hiç uçmuyor. Mosshammer, “Şirketler, iş uçuşlarının sayısının azaltılmasına önemli bir katkı sağlayabilir” diye vurguladı ve bu bir yandan iş seyahatlerinin mümkün olan her yerde trenle yapılabileceğinin belirtilmesi, diğer yandan da uçak yolculuğunun yerine video konferansların getirilmesi ile mümkün olmaktadır dedi.

VCÖ, hava yolculuğunun iklim dengesinin kötü olduğunu belirtti. Yüksek CO2 emisyonlarına ek olarak, Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR) tarafından yapılan bir araştırmaya göre hava trafiğinin iklime zarar veren etkilerinin üçte ikisine neden olan CO2 olmayan etkiler de var. Bunlar, yüksek irtifalarda yayıldığında özellikle zararlı bir etkiye sahip olan kurum parçacıklarını ve nitrojen oksit emisyonlarını içerir. İklim krizinin üstesinden ancak daha az hava trafiği ile gelinebilir. Mosshammer, “Ve AB, iklimi kirleten hava trafiği için vergi ayrıcalıklarına son vermeli” diye konuştu. | © DerVirgül

Yayınlama: 17.11.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.