Avusturya’da Artan Aile İçi Şiddette, Komşular Müdahale Etmeye Teşvik Edilecek
Korona pandemisi sırasında aile içi şiddetin artması üzerine Avusturya’da şiddeti engelleyecek yeni projeler geliştiriliyor. Şiddet içeren durumları kesintiye uğratabileceğinden, “Sadece zili çalıp şeker veya süt istemek de çok etkilidir”.
Korona pandemisi sırasında, kısıtlamalardan dolayı evlerde kalmak zorunda kalınması, kadın ve çocuklara yönelik aile içi şiddet nedeniyle çatışma vakalarının artmasına ve suç duyurularının artmasına neden oldu.
“StoP – Stadtteile ohne Partnergewalt” proje kapsamında Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Wolfgang Mückstein (Yeşiller) ile düzenlenen basın toplantısında, komşuları şiddeti önlemeye katılmaya teşvik etmenin amaçlandığı kaydedildi.
Komşular Genellikle Şiddeti İlk Fark Eden Kişilerdir
Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Wolfgang Mückstein, “Şiddeti ancak toplumun tüm kesimleri birbirine kenetlendiğinde kontrol altına alabileceğiz. Komşular genellikle şiddeti ilk fark edenler oluyor ve işte burada devreye giriyor, “dedi.
Sosyal İşler Bakanlığı mağdur korumasını odak noktasında tutmak istiyor, ancak gelecekte şiddet olaylarını önlemek için önleme projelerine dört milyon Euro daha ayrılacak.
Bakan, “Gerçek, toplumun etkilenen tüm kesimlerine hitap etmenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Kadınları korumak istiyorsak erkeklerle de başlamalıyız” diyerek, bu nedenle, gelecekte erkek çocuklara yönelik şiddeti önleme atölyelerine daha fazla önem verilmeli, erkeklerin bir tehdit unsuru olduğu durumlarla daha iyi nasıl başa çıkılacağı konusunda tavsiyeler verilmelidir.’’ dedi.
Komşular Sadece Akut Durumlarda Müdahale Etmemeli
Avusturya Özerk Kadın Sığınma Evleri Derneği genel müdürü ve StoP Avusturya genel koordinatörü Maria Rösslhumer, komşuların sadece akut durumlarda değil, daha erken müdahale etmesi gerektiğini söyledi.
Rösslhumer, “StoP” projesinin ilgili taraflara iletmeyi amaçladığı stratejilerini şöyle açıkladı: “Projemiz insanlara şiddetten şüphelenirlerse etkilenen kadın veya çocuklarla konuşmaları gerektiğini, diğer komşularla bir araya gelip kadın yardım hatlarını arayabileceklerini, televizyonu kapatabileceklerini ve komşuların ne yaptığını daha iyi dinleyebileceklerini öğretmeyi amaçlıyor.”
Şiddet içeren durumları kesintiye uğratabileceğinden, “Sadece zili çalıp şeker veya süt istemek de çok etkilidir”.
Önümüzdeki yıl için 680.000 Euro’luk fonla, şimdi yeni çalışanlar kaydedilecek ve yedi federal eyalette on bir yeni yer kurulacak.
Projenin başarısı konusunda iyimser olan Rösslhumer, “Herkes katılabilir, komşular için birçok yöntem ve talimat sunuyoruz” dedi.|DerVirgü