Avusturya’da ‘Aşı Hasar Yasası’ kapsamında 370 tazminat talebi
Sağlık Bakanlığı’na göre, 2021’de Devlete Aşı Hasar Yasası kapsamında yaklaşık 370 tazminat talebi sunuldu.
Avusturya’da ‘Aşı Hasar Yasası’ kapsamında 2021 yılında devlete 370 kişi aşının yan etkileri olduğu gerekçesiyle tazminat başvurusunda bulundu.
Enfeksiyon uzmanı Herwig Kollaritsch yaptığı açıklamada, her ilacın yan etkisinin olma olasılığına vurgu yaparak, aşının da yan etkisinin olduğunu ancak bu etkilerin herkeste aynı sonuç doğurmadığına dikkat çekti.
Açıklamada, tazminat talebinde bulunan hastaların çeşitli tedavilerden ve testlerden geçerek, gerçekten aşı sonrası hasar oluştuğuna kanaat getirildiğinde, devlet tazminat ödemektedir dendi.
58 yaşındaki bir Yukarı Avusturyalı da hafif felç geçirdiği gerekçesiyle başvuruda bulundu.
Hasta, ilk Biontech / Pfizer aşısından bir hafta sonra ani bir işitme kaybı yaşadı ve kortizon tedavisi gören sol kulağında işitme kaybı oldu. İkinci aşıdan üç gün sonra ani bir işitme kaybım oldu ve aşıdan sekiz gün sonra hafif bir felç geçirdiğini belirtti.
Ancak yapılan tedaviler sonucunda, kendisine aşı yapan doktorun bunun bir tesadüf olduğundan şüphe duyduğunu bildirdi. Hasarın aşıdan kaynaklandığı kanıtlanamadı. Mevcut durumun sadece güçlü bir tahmin olduğu söylendi. Ancak ciddi uzun vadeli sonuçlar olması durumunda tazminat ödemeleri mümkündür denilerek, bu tazminatın 1.300 Euro olabileceği vurgulandı.
Ulusal Aşı Kurulu’nun (NIG) üyesi olan Kollaritsch, tek nedensellik olasılığının yeterli olmadığını açıkladı. Buna göre başvuruların çoğunun, yapılan tedaviler sonucunda başlamış olan hastalıkların aşı ile alakası olmadığı ve var olan hastalıkların normal seyri olarak değerlendirildiği vurgulandı.
Yasa, kalıcı sonuçları olmaksızın ciddi aşı hasarına maruz kalan bir kişi için 1.300 Euro tazminat öngörüyor. Çok uzun vadeli sonuçların ortaya çıkması durumunda, ayda 2.700 Euro’ya kadar emekli maaşı ödemeleri mümkün kılıyor.| © DerVirgül