Avusturya’da ayı eti skandalı | Ayı etinin cinsel gücü artırdığı iddia edildi

Avusturya’da ayı eti skandalı | Ayı etinin cinsel gücü artırdığı iddia edildi

Avusturya’nın Kärnten [Karintiya] eyaletinde bir satıcı hakkında, internette ayı eti içeren sosisler sattığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu. Tierschutz Austria [Avusturya Hayvan Koruma Derneği], olayın Kärnten Doğa Koruma Yasasına aykırı olduğunu belirtti. Söz konusu etin Slovenya’dan ithal edildiği ve Kärnten’e getirildiği bildirildi.

Koruma Altındaki Türlerin Eti Satılamaz

Tierschutz Austria, satıcının, nesli tükenme tehlikesi altındaki ayılardan elde edilen eti satışa sunarak yasalara aykırı davrandığını vurguladı. Kärnten Doğa Koruma Yasası’na göre, bu tür hayvanların öldürülmesi, etlerinin pazarlanması ve ticareti yasak.

Skandalı daha da çarpıcı kılan ise ürünün, “potans artırıcı etkisi” [cinsel güç ya da cinsel performans] olduğu iddiasıyla tanıtılması oldu.

Bir ürün açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“Bunun gerçekten cinsel güç üzerinde etkisi olup olmadığını bilmiyorum. Ama bir kere ayı avlamış bir avcı, ayı etinin gücüne yemin ediyor.”

Tierschutz Austria ise bu iddiaları bilimsel temelden yoksun ve batıl inançlara dayalı buldu.

“Doğa Koruma Yasaları Ayaklar Altında”

Tierschutz Austria Hukuk Departmanı Başkanı Michaela Lehner, “Günümüzde hâlâ birilerinin ayı etinin cinsel gücü artırabileceğini düşünmesi, geç kalmış bir Nisan şakası gibi. Bu tür talepler, yok olma tehlikesi altındaki ayıların vurulmasını teşvik ediyor,” diyerek tepki gösterdi.

Lehner, özellikle Kärnten eyaletinin, ayı, kurt, kunduz ve su samuru gibi koruma altındaki hayvanlara yönelik kayıtsızlığıyla bilindiğini de ekledi:
“Biyoçeşitlilik krizinin ortasında, doğa koruma yasaları burada hiçe sayılıyor.”

“Sert Yasal Takip Şart”

Tierschutz Austria, olayın hızlı bir şekilde aydınlatılmasını ve doğa koruma yasalarının kararlı bir şekilde uygulanmasını talep etti. Dernek yetkilisi Leona Fux, “Avusturya’da kahverengi ayı zaten iki kez yok olmuştu. Şimdi bu hayvanların etinden kâr elde etmeye çalışmak hem yasa dışı hem de sorumsuzluktur,” dedi.

Yeşiller Partisi’nden Tepki

Yeşiller Partisi’nin hayvan hakları sözcüsü Olga Voglauer de satışı sert bir dille eleştirdi:
“Nesli tükenmekte olan hayvanların etiyle ticaret yapmak – hem de sahte ve sözde tıbbi iddialarla – kesinlikle kabul edilemez. Bu, doğa ve hayvan koruma yasalarına açıkça aykırıdır.”

Voglauer, Tierschutz Austria’nın yaptığı suç duyurusunu Yeşiller Partisi olarak desteklediklerini belirtti.

Peki ayı eti yenir mi? Ayı eti yemek haram mı?

Evet, ayı eti genellikle İslam dininde haram kabul edilir. İslam’da, eti yenmesi haram olan hayvanlar, kurban edilmesi yasaklanmış ve sağlığa zarar verme potansiyeli olan hayvanlar arasında yer alır. Ayılar bu kategoriye girer. Ancak, farklı dini yorumlar ve mezhepler arasında bazı değişiklikler olabilir, ama genelde ayı eti yenmesi caiz kabul edilmez.

Eti Yenebilen Hayvan Türleri

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı bildirgeye göre;

Etlerinin yenmesinin helâl olduğunda görüş birliği bulunan hayvanlar Bakara 172 ve Mâide 1, 4 ayetlerine istinaden İslam alimleri tarafından dört grupta toplanmıştır.

  1. a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar.
  2. b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi vahşi hayvanlar.
  3. c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar. Bu hayvanların etlerinin helâl olduğunda fakihler görüş birliğindedir. Bu sayılanların bir kısmının helâlliği Kur’an’da tasrih edilmiş, diğerleri de Kur’an’ın “yiyiniz” dediği iyi ve temiz şeyler (Mâide, 5/1; Hac, 22/28, 30) mubah kapsamında görülmüştür.
  4. d) Çekirge de sünnette yenebileceğine dair özel hüküm bulunması sebebiyle, yenmesi helâl hayvanlar grubunda yer almıştır (Buhari, Zebâih, 13).

Eti Yenmesi Haram Olan Hayvan Türleri

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı bildirgeye göre;

  1. a) Domuzun haram olduğu, Kur’an’ın açık hükmüyle sabittir (Mâide, 5/3). Kur’an’da ismi anılarak yasaklanan tek hayvan domuzdur.

Kur’an’da sadece domuzun etinin haramlığından söz edilse de İslam âlimleri, En’am Sûresinin 145. ayetinde geçen “rics” ifadesi ile A’raf Sûresi 157. ayetindeki “… onlara pis ve murdar olan şeyleri haram kılar” ifadelerini birlikte değerlendirmişler ve domuzun her şeyinin haram olduğunu belirtmişlerdir (İbn Âbidin, Reddü’l-muhtâr, IX, 447).

  1. b) Allah’tan başkası adına kesilen hayvanların etlerinin haram olduğu da yine Kur’an’ın hükmüne dayanır: “(Kesim sırasında) üzerine Allah’ın adı anılmayan hayvanların etlerini yemeyin.” (En’âm, 6/121)

Bu ilke, İslam’ın tevhid akidesine verdiği önemin ve şirke karşı aldığı kesin tavrın bir göstergesidir.

  1. c) Dinî usullere uygun olarak kesilmemiş veya kendiliğinden ölmüş olan hayvanın etinin haram olduğu da yine Kur’an’ın açık hükmüne dayanır: “Allah, size ancak leş, kan, domuz eti ve Allah’tan başkası adına kesileni haram kıldı.” (Bakara, 2/173); “Ölmüş hayvan, kan, domuz eti, Allah’tan başkası adına boğazlanan; (henüz canı çıkmamış iken) kestikleriniz hariç olmak üzere boğulmuş, darbe sonucu ölmüş, yüksekten düşerek ölmüş, boynuzlanarak ölmüş ve yırtıcı hayvan tarafından parçalanmış hayvanlar ile (tazim amacı ile) dikili taşlar üzerinde boğazlanan hayvanlar size haram kılındı.” (Mâide, 5/3)

İşte bu ayetlerde sayılan hayvan etlerinin haram olduğu hususunda bütün İslam âlimleri fikir birliği içindedir (Nevevî, el-Mecmu‘, IX, 81).

Yukarıda sayılan grupların dışında kalan hayvanların etlerinin yenmesinin dinî hükmü konusunda İslam âlimleri farklı görüşler belirtmişlerdir.| ©DerVirgül

Yayınlama: 05.04.2025
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.