Avusturya’da Ehliyet Sınavları Artık Türkçe Yapılmayacak
İbiza videosu ile koalisyon hükümetinin dağılmasına neden olan FPÖ tarafından gecen yıl gündeme getirilen, sürücü belgesi sınav sorularının Türkçeye çevrilmesinin ve uygulanmasının durdurulması yürürlüğe girdi.
1 Haziran Cumartesi’den (bugün) itibaren Avusturya’da ehliyet sınavları artık Türkçe yapılmayacak. Gelecekte, yalnızca Almanca, İngilizce, Hırvatça ve Slovence dillerinde sunulacaklar.
Ayrıca Cumartesi başlayarak, C, D, E ve F sınıfları için bilgisayar sınavında 1.908 yeni teori sorusu yer alacak.
Yeni teori soruları Türkçeye çevrilmedi.
Türkçe şimdiye kadar ikinci en popüler test dili oldu.
Ayrıca sınava Slovence ve Hırvatça da girebilirsiniz. 1955 Devlet Antlaşması’nda, Sloven ve Hırvat azınlıklara, dillerini Almanca’nın yanı sıra resmi dil olarak kullanma hakkı verildi.
2017’de yaklaşık 300.000 sınavın yalnızca 3631’i Türkçe, 2301’i İngilizce yapıldı.
Slovence ve Hırvatça’da daha az.
Nispeten az sayıda test ve ilgili orantısız maliyetler ilk olarak Ulaştırma Bakanlığı tarafından kararın nedeni olarak belirtildi.
Buna ek olarak, daha sonra Ulaştırma Bakanı Norbert Hofer (FPÖ), uygulamanın kaldırılmasını “entegrasyon önlemleri” olarak nitelendirdi.
Yeni Teori Sorular
Avusturya Ticaret Odası’na (WKÖ) bağlı sürücü okulları ve genel trafik derneğine göre, yeni teori soruları yardım sistemleri, ölü noktalar ve kargo güvenliği gibi modern içeriği göstermektedir.
AB sürücü belgesi direktifinin gereklerine ilişkin, dinlenme ve sürüş süreleri, ulaşım düzenlemeleri, belgeler, yakıt sistemleri ve elektrik sistemi gibi sorular da gelecekte adaylara sorulacaktır.
© Bild:virgül.at
Yasak Siyasi Ve Irkçı Mı?
1998 yılında SPÖ/ÖVP koalisyon hükümetinin yasallaştırdığı, ehliyet sınav sorularının Türkçe lisanına çevrilmesine olanak tanındı.
Bu sayede, Almanca dilinde özellikle yazım konusunda sıkıntı çeken Türkiye göçmenlerinin ehliyet almaları kolaylaştırılmıştı.
Aşırı sağ Özgürlük Partisi FPÖ muhafazakar tabanına şirin görünmek için, yabancılar üzerinden yasalar gündeme getirmiş, en uygulanır olanı ise, Türkçe yapılan ehliyet sınavlarının sonlandırılması görülmüştür.
Dönemin Ulaştırma Bakanı Norbert Hofer’in (FPÖ) iddia ettiği gibi, maliyet olmadığı da görülmüştür.
Yılda ortalama 3600 kişi Türkçe ehliyet sınavına giriyor.
Bu da 7.4 Milyon Euro civarında bir rakama tekabül etmektedir.
Devlet bu miktarın vergisini aldığını göz önünde bulundurursak, tercümanlık maliyetini öne süren dönemin FPÖ’lü bakanı devletin zarara girmesini sağlamış oluyor.
Yasa devletin her yıl ortalama 1.4 Milyon Euro vergi almasını da engellemiş oluyor aynı zamanda. (virgül.at)