Avusturya’da gastronomi patronları, çalışanların tatil günlerine göz dikti

Avusturya’da gastronomi patronları, çalışanların tatil günlerine göz dikti

Çalışanların 3 günden daha az süreyle hastalık iznine [Krankenstand], çıkmaları durumunda, gelecekte izin günlerinden harcamaları gerektiği talep ediliyor.

Geçtiğimiz yıllarda, gastronomi patronları dönemin başbakanından AMS tarafından ödenen işsizlik ödeneğinin düşürülmesini talep etmişlerdi. Bunun nedeni ise, gastronomi sektöründeki maaşlar, AMS tarafından ödenen işsizlik maaşıyla ortalama aynı olmasıydı. Patronlar, işsizlik maaşı düşmediği sürece çalışan bulamıyoruz şikayetinde bulunmuşlardı.

Sendikalar ise, patronlara maaşları yükseltin yanıtını vermişti.

Şimdi bu talep Yukarı Avusturya’dan da geldi, baskı artıyor.

Öneri, oldukça tartışmaya yol açtı: Kärnten Ekonomi Odası Gastronomi Başkanı Stefan Sternad, 3 günden kısa süren hastalık izinlerinin tamamen kaldırılmasını önerdi. Bu durumda ilgili çalışanların zorunlu olarak tatil ya da fazla mesai saatlerini kullanmaları gerektiğini savundu. Ayrıca, dördüncü günden itibaren maliyetlerin sosyal güvenlik kurumları tarafından karşılanması gerektiğini belirtti.

Bu fikrin arka planı: Kısa süreli hastalık izinlerinin şirketlere mali yük getirdiği düşünülüyor. Çalışanlar arasında hastalık iznine gerçekten ihtiyacı olanlar ve bunu kötüye kullananlar olmak üzere iki grup bulunduğu iddia ediliyor.

“Şirketler zararı üstlenmek zorunda kalıyor”

Mayr-Stockinger, “Unutmamak gerekir ki şirketler bu zararı üstlenmek zorunda kalıyor. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler bundan etkileniyor,” diyor.

Sektörün deneyimli temsilcisi için en rahatsız edici şeylerden biri: “Hastayım diyerek rapor alıp, diskoda ya da alışveriş merkezlerinde görülen çalışanlar var.” Gastronom, sosyal suiistimale “dur” denmesi gerektiğini savunuyor. “Pazartesi sendromu sona ermeli! Çünkü günün sonunda, hastalık izni süresince çalışanın maaşını sosyal güvenlik değil, işveren ödüyor.” Bunun dışında, meslektaşlarının da “mağdur olduğunu” belirtiyor.

Mayr-Stockinger, çalışan fiziksel olarak kısıtlıysa, örneğin sadece 2 saat ya da daha az yoğun işler çalışabileceğini söylüyor. | ©DerVirgül

Yayınlama: 24.01.2025
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.