Avusturya’da gıda fiyatları yüzde 90 arttı!

Avusturya’da gıda fiyatları yüzde 90 arttı!

Eylül 2021’den bu yana gıda fiyatları önemli ölçüde arttı.

Eylül 2021’deki enflasyon dalgasından bu yana ucuz sayılan gıda fiyatları tavan yaptı. Özellikle göze çarpanlar: penne makarna ve un yaklaşık yüzde 90, çay tereyağı ve ayçiçek yağı ise yüzde 64 oranında daha pahalı hale geldi. Yumurta, ekmek ve süt gibi temel gıdalar bile bu durumdan etkilendi. Arbeiterkammer’in [AK] yedi Viyana marketler zincirinde yaptığı son fiyat araştırmasının da gösterdiği gibi fiyatlar bir önceki yıla kıyasla yüksek seyretmeye devam ediyor.

Gerçek maliyet tuzağı

Eylül 2021’deki enflasyon dalgasından bu yana, yemek pişirmek birçok kişi için gerçek bir maliyet tuzağı haline geldi! Hızlı bir yemek için bile fiyatlar giderek yükseliyor: Basit bir Margherita pizza ya da dondurucudan balık kroket artık üç yıl öncesine göre çok daha pahalı.

Özellikle: Eylül 2021’den bu yana neredeyse bütün ürünlerde fiyat artışları oldu – incelenen 40 ucuz gıda ve temizlik ürünü arasında sadece sıvı çamaşır deterjanı ucuzladı.

Eylül 2021’den bu yana ucuz gıda fiyatları şu şekilde artmıştır

Penne makarna + %90
Un + %88
Süzülmüş domates + %87
Çay yağı + %64
Ayçiçek yağı + %63
Patates kızartması, Margherita pizza + %58
Domates, pirinç + %54
Yumurta, Gouda peyniri, balık kroket + %40
Süt + %23
Karışık ekmek ruloları + %22

Eylül 2023 ve 2024 arasında, en ucuz 40 gıda ürünü ve bazı temizlik ürünlerini içeren bir alışveriş sepeti, ankete katılan tüm perakende zincirleri ve indirim marketlerinde ortalama yüzde 3,2 daha pahalı hale geldi. Süpermarketler indirim marketlerinden ortalama yüzde 9,2 daha pahalı.

“Fiyatlar yüksek kalmaya devam ediyor”

AK Tüketici Politikaları Başkanı Gabriele Zgubic, “İnsanlar yaşamaya güç yetirebilmeli” diyor. “Fiyatlar hala yüksek, bir sonraki federal hükümet, gıdanın uygun fiyatlı kalmasını sağlamak için elinden gelen her şeyi yapmalıdır.”| ©DerVirgül

Yayınlama: 19.09.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.