Avusturya’da Her Beş Haneden Biri Korona Nedeniyle Gelir Kaybı Yaşıyor
Birçok Avusturyalı ve göçmen hala korona krizinin mali sonuçlarından muzdarip. Neredeyse her beş haneden biri (yüzde 19), Korona nedeniyle daha düşük gelire sahip olduklarını belirtti.
Bu, fiyat karşılaştırma platformu durchblicker.at tarafından Çarşamba günü yayınlanan bir anketin sonucuna göre, etkilenenlerin yaklaşık dörtte üçü (yüzde 76) artık alıştıkları yaşam standartlarını karşılayamıyor.
Sabit maliyetleri ödeme zorluğu
Etkilenenlerin yüzde 18’i veya toplam nüfusun yaklaşık yüzde 5’i sabit maliyetlerini yönetmekte zorlanıyor. Ancak, etkilenenlerin sayısı düşüyor: Nisan 2020’de yüzde 43’ü kriz nedeniyle zarar gördüğünü belirtti yaz aylarında yapılan son ankette bu yüzde 23 idi.
Gelir azalması miktarında da olumlu bir eğilim görülebilir.
Haneler yaz aylarında 660 Euro daha azla geçinmek zorunda kalırken, eksi şu anda 618 Euro.
Durchblicker’ın genel müdürü Reinhold Baudisch: “Pandeminin başlamasından bir yıl yedi ay sonra, belirli bir normalleşme ortaya çıktı.
Ancak, korona krizinin sonuçları henüz aşılmış değil. Mali olarak hala kasvetli görünüyor. Birçok hane için, mali kesintilerden etkilenen hanelerin üçte birinden biraz fazlasının gelirleri Corona öncesi seviyede tekrar dengelendi.
Vorarlberg’de finansal toparlanma gözlemleniyor
Bölgesel dağılım söz konusu olduğunda, mali toparlanma özellikle Vorarlberg’de belirgindir.
Bu tür bir dinamizm, özellikle etkilenenlerin yalnızca yüzde 22 ve 26’sının söz konusu olduğu Burgenland ve Viyana’da eksiktir.
“Hane büyüklüğü söz konusu olduğunda, bekar haneler arasındaki yakalama eğilimi, çocuklu aile hanelerinden çok daha kısıtlı.
Etkilenen ailelerde, gelirlerinin en az yüzde 46’sı kriz öncesi seviyeye geri dönerken, Bekarlar için durum hanelerin sadece yüzde 32’si yeniden rahatladı “diye hesaplıyor Baudisch.
Corona kısa süreli çalışma da hane gelirlerinin azalmasında en büyük itici güç olarak ortaya çıktı.
Şimdi, kısa süreli çalışmanın beşinci aşamasında, etkilenen hanelerin yüzde 50’si için durum bu – yaza göre yüzde beş (yüzde 45) artış gösterdi.
İşe son verme (yüzde 23) veya fazla mesainin kaldırılması (yüzde 20), gelir azalmasının diğer önemli nedenleridir.|DerVirgül
©Foto: DerVirgül