Avusturya’da kadınlar yüzde 12 daha az kazanıyor

Avusturya’da kadınlar yüzde 12 daha az kazanıyor

1 Kasım 2024 Avusturya’da Eşit Ücret Günü. Bu tarihten itibaren kadınlar istatistiksel olarak ücretsiz çalışacak, erkekler ise yıl sonuna kadar ücretli çalışacak. Büyük maaş farklılıklarının arkasında ne olduğuna daha yakından bakmanın tam zamanı.

Daha iyi anlaşılması için; Avusturya’da aynı işi yapan kadın ve erkeklerin maaşları arasındaki dengesizlik, erkeklerin 1 Kasım’a kadar çalışarak kazandıkları gelire, kadınlar yıl sonuna kadar çalışarak ulaşabiliyor.

Cinsiyete dayalı ücret farkı, kadın ve erkek arasındaki ücret farkıdır. Bu “boşluk” çeşitli şekillerde hesaplanabilir. AB’de hesaplama, özel sektörde on veya daha fazla çalışanı olan şirketlerde kadın ve erkeklerin ortalama brüt saatlik ücretleri baz alınarak yapılıyor.

Saatlik ücretlerin yıllık kazançlara göre kullanılmasının avantajı, tam zamanlı ve yarı zamanlı çalışanların çalışma saatlerine bakılmaksızın karşılaştırılabilmesidir. Ancak hesaplamaya yalnızca tam zamanlı çalışanları dahil eden başka hesaplama biçimleri de var.

Ücret farkı genellikle yüzde olarak ifade edilir, ancak aynı zamanda kaç kadının yılda ve tüm çalışma hayatları boyunca erkeklerden daha az kazandığı gibi dolar tutarı olarak da ifade edilebilir.

Eşit Ücret Günü Nedir?

Eşit ücret günü, cinsiyetler arası ücret farkı kullanılarak hesaplanabilir. Eşit maaş günü için ücret farkı günlere dönüştürülür.

Örneğin “Avusturya’da kadınlar yüzde 12 daha az kazanıyor” demek yerine “Kadınlar tüm yılın yüzde 12’sinde ücretsiz çalışmak zorunda kalıyor” diyor. Yüzde 12 örneğinde bu yaklaşık 44 gün olacaktır.

Cinsiyet Ödeme Günü’nün iki versiyonu vardır: biri ilkbaharda, diğeri ise yılın sonuna doğru. İlkbahar günü, kadınların istatistiksel olarak ücretsiz çalıştıkları günü ifade ediyor. Yani yılın başından itibaren 44 gün alıyoruz.

Eşit Ücret Günü, yılın sonuna doğru kadınların ücretsiz çalışmaya başlayacağı gündür. Burada yıl sonundan itibaren sayıyoruz.

Avusturya’da cinsiyetler arası ücret farkı ne kadar yüksek?

Tam zamanlı çalışan bir kadına yaptığı iş karşılığında yılda yüzde 16,6 daha az ücret ödeniyor [2024 itibarıyla]. Bu da kadınların, erkeklerin maaşına ulaşana kadar her yıl ücretsiz çalışmak zorunda oldukları yaklaşık 61 güne denk geliyor. Bu, 2024 Eşit Ücret Günü’nün 1 Kasım’a denk geldiği anlamına geliyor.

Hatta brüt saatlik ücreti AB yöntemine göre karşılaştırırsanız, bir kadın erkeğe göre yüzde 18,8 daha az alıyor [2021 itibarıyla]. Buna cinsiyetler arası ücret farkı adı veriliyor ve Avusturya İstatistik Kurumu’nun hesapladığı gibi Avusturya’da bu oran Avrupa’nın hemen hemen her yerinden daha yüksek. Yalnızca Estonya’da eşitsizlik daha yüksektir.

Cinsiyetler arası ücret farkı son yıllarda azaldı, ancak çok yavaş. Kadın ve erkek arasındaki gelir farkını bu oranda azaltırsak 2076 yılına kadar gelir eşitliğini sağlayamayız.

Yarı zamanlı çalışma gerçekten suç mu?

Avusturya’da neredeyse her iki çalışan kadından biri yarı zamanlı çalışıyor. Kadınların bu nedenle daha az kazandığı yönündeki yalan ve popüler argüman doğru değil: Düzeltilmiş ücret farkı yalnızca tam zamanlı çalışanların gelirini hesaba katıyor. Ancak yarı zamanlı çalışmaya bakarsanız burada da büyük farklar var. Daha az saat çalıştığınız için yalnızca daha az ücret kazanmakla kalmıyorsunuz, aynı zamanda saatlerin kendilerine de daha az ücret ödeniyor. Yani yüzde 22 oranında.

Dünyanın her yerinde kadınlar ve kız çocukları her gün ücretsiz olarak 12 milyar saatin üzerinde ev işi, bakım ve sosyal yardım işi yapıyor. Felsefeci ve sosyal yardım çalışmaları uzmanı Silvia Federici, eğer kendilerine yalnızca asgari ücret ödenmiş olsaydı, bunun yılda 11 trilyon [11.000.000.000.000!] ABD dolarına eşdeğer olacağını hesapladı.| ©DerVirgül

Yayınlama: 02.11.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.