Avusturya’da “kırmızı seviyede” fırtına uyarısı!

Saatte 130 km’ye varan rüzgâr şiddeti ve olası şiddetli yağmur beklentisi, meteoroloji uzmanlarının alarm zillerini çalmasına neden oldu.

Avusturya’da “kırmızı seviyede” fırtına uyarısı!

Huzursuz sonbahar havası devam ediyor. Britanya Adaları üzerindeki “Ciarán” adlı bir kasırga perşembe günü Doğu Alpler’de bir Föhn fırtınasına neden olacak ve bir İtalyan’dan gelencek olan alçak basınç, özellikle Kärnten eyaletine şiddetli yağmur getirecek.

Eylül ayından sonra Ekim ayı da Avusturya’nın ölçüm tarihindeki en sıcak ay oldu. Ekim ayı aynı zamanda Alplerin ana sırtında ve Avusturya’nın güneyinde normalden çok daha fazla yağmur getirdi. Tirol’ün ana sırtında ve Aşağı Kärnten’de normalden iki kat daha fazla yağmur yağdı. Bir sonraki İtalyan alçak basınç perşembe günü hareket ederek çamur kayması ve küçük çaplı sel riskini arttıracak.

Özellikle ülkenin güneyinde, uzmanlar şiddetli yağmur nedeniyle yaygın sel uyarısında bulunuyor. Enkaz akışları da mümkün görülüyor.

Avusturya’nın diğer bölgelerinde de olası fırtınalar nedeniyle kırmızı fırtına uyarıları yapıldı. Dört federal eyalet – Tirol, Salzburg, Steiermark ve Aşağı Avusturya – etkilenecek. Sabah saatlerinde Patscherkofel’de rüzgar saatte 130 kilometreye kadar ulaştı.

Akşam saatlerinde Föhn fırtınası

Perşembe günü, alçak basınç sistemi Britanya Adaları üzerinde yer almakta ve Alp bölgesinde giderek daha güçlü Föhn’e neden olmaktadır. Perşembe akşamı Hohe Tauern’den Aşağı Avusturya Alpleri’ne kadar uzanacak olan Föhn fırtınasının zirveye ulaşması bekleniyor. Açıkta kalan dağlarda ve bazı vadi bölgelerinde saatte 100 km’ye varan şiddetli rüzgarlar bekleniyor. Doğu ovalarında ve Kärnten’de de saatte 70 ve yerel olarak 90 km’lik rüzgarlar beklenmektedir.

Perşembe günü öğleden sonra, Alplerin ana sırtının yanı sıra Doğu Tirol ve Yukarı Kärnten’de yağmur yavaş yavaş yağmaya başlayacak. Akşam saatlerinde yağmur tüm batı ve güneybatıya, özellikle de Yukarı Kärnten’de yayılacak ve burada giderek daha şiddetli ve gök gürültülü hale gelecektir. Gece boyunca yağış ülkenin büyük bölümünü kaplayacak.

Cuma günü dağlara yağmur ve kar yağacak, ancak gün boyunca hava batıda düzelecek. Toplamda, özellikle Kärnten’in bazı bölgelerinde ve Hohe ve Niedere Tauern bölgesinde yine büyük miktarlarda yağış birikecek, Gailtal vadisinde yaklaşık 100 l/m²’lik miktarlar beklenmektedir. Alplerin ana sırtında ve güneyde sel ve çamur kayması tehlikesi hala yüksek, Kärnten’deki bazı nehirler taşabilir.| ©DerVirgül

Yayınlama: 02.11.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.