Avusturya’da Korona krizinin göçmenlerin çalışma hayatı üzerindeki sonuçları
Korona salgınının neden olduğu işsizlik ve ekonomik krizin, Avusturya’da yaşayan göçmenlerin çalışma hayatını etkilemediğini içeren bir rapor yayınlandı. Rapora göre, göçmenler çalışmaya devam etti…
Avusturya Entegrasyon Fonu [ÖIF], “Korona krizinin göçmenlerin çalışma hayatı üzerindeki sonuçları” başlıklı bir rapor yayınladı. Rapora göre, Korona krizi göçmenlerin çalışma hayatını olumsuz etkilemedi…
Araştırmaya göre, göçmenlerin istihdam entegrasyonuna ilişkin olarak salgınla ilgili herhangi bir düşüş yaşanmadı.
Raporda hem uzun zaman önce hem de yakın zamanda göç edenlerin istihdam kariyerlerinin 2020 ve 2021 kriz yıllarında nispeten etkilenmediği belirtiliyor. Örneğin, 2021 yılında, 2015 göçmen grubundan [yani altı yıl sonra], mültecilerin yaklaşık yüzde 52’si en az üç ay – ama genellikle daha uzun – istihdam edildi dendi.
İş piyasasına katılım özellikle AB bölgesinden gelen göçmenler arasında yüksek. 2021’de, AB bölgesinden yaklaşık on kişiden sekizinin [yüzde 79] işe entegre olduğu, yani “yeterli istihdama” [en az 90 gün] sahip olduğu kabul edildi.
Üçüncü ülkelerden gelen göçmenlerin [mülteci geçmişi olmayan] istihdam entegrasyonu 2021’de yüzde 72 olarak belirtildi. Batı Balkanlardan gelen göçmenler en yüksek istihdam oranına sahip oldukları raporda yer aldı.
Kadınların istihdam entegrasyonu daha yavaş
Kadınların istihdama entegrasyonu çok daha yavaş olduğu vurgulanan raporda, 2015’teki göçten altı yıl sonra, beş mülteci kadından yalnızca biri “yeterince” istihdam edildi dendi.
Öte yandan, Suriye ve Afganistan’dan gelen erkekler ise her üç kişiden yaklaşık iki kişi çalışma hayatına uyum sağladı. Mülteci geçmişi olan genç göçmenler [25 yaş altı] yaşlı göçmenlere göre daha yüksek istihdam oranlarına sahip.
Rusların istihdam entegrasyonu “özellikle zor”
Rapora göre, Rusya/Çeçenistan’dan gelen göçmenlerin iş entegrasyonu “özellikle zor” görünüyor. Altı yıl sonra, hala yüzde 30’un altında.
Genel olarak, 2015 yılında Avusturya’ya sığınanların yaklaşık yarısı, temel hizmetlerin sona ermesinden sonraki yıl işgücü piyasasına girmeyi başardı.
2015’teki mülteci akını sırasında Avusturya’ya gelen mültecilerin ülkede kalma olasılığı, sonraki yıllarda sığınma başvurusunda bulunanlara göre daha yüksek. 2021’de, 2015’teki mültecilerin neredeyse üçte ikisi hala Avusturya’da kayıtlı.
2015’ten altı yıl sonra, üçüncü ülkelerden gelen [mülteci geçmişi olmayan] göçmenlerin yüzde 59’u hala Avusturya’da kayıtlı ve 2021’de AB ülkelerinden gelen göçmenlerin yarısından fazlası artık Avusturya’da yaşamıyor. |© DerVirgül