Avusturya’da Kurban Kesimlerinde ”Yahudi Listesi” Tartışmaları

Aşağı Avusturya Eyalet Meclis üyesinin, hayvanları inançlarına göre kesen Yahudilerin kayıt altına alınmasını teklif etmesi tartışmalara neden oldu. Müslümanların Kurban Bayramı yaklaşırken böyle bir tartışma, kurban kesimlerine nasıl yansıyacak bilinmemektedir.

Avusturya’da Kurban Kesimlerinde ”Yahudi Listesi” Tartışmaları

Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ), Aşağı Avusturya Eyaleti (NÖ) eyalet meclis üyesi, müsavi inancına göre, helal et isteyenlerin listesinin tutulmasını istedi.

Aşağı Avusturya Eyalet Meclis Üyesi Gottfried Waldhäusl (FPÖ), Yahudilerin inanç geleneklerine göre kurban ve ya günlük et ihtiyaçlarını karşılayacak hayvan ‘’kesiminin’’ kayıt altına alınmasını ve bu kişilere eyalet meclisi tarafından yazılı izim verilmesi gerektiğini ileri sürdü.

FPÖ’lü meclis üyesi, ileri sürdüğü bu öneriyi; hayvan hakları yasaları çerçevesinde ele aldığını belirterek, tepkileri azaltmaya çalıştı.

Öneriden sonra, Avusturya’da eleştiriler ve tartışmalar başladı.

FPÖ meclis üyesine yapılan eleştirilerin başında, Yahudi listesi oluşturmak istediği ve Yahudi vatandaşları teşhir amaçlı bir girişim olarak değerlendirildi.

Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) lideri Christian Kern, Twitter’den yaptığı yazılı açıklamada, FPÖ’lü meclis üyesi, yasal yollardan et satın almak isteyen Yahudi ve Müslümanları kayıt altına almak istiyor.’’ dedi.

Kern ayrıca, Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) her fırsatta, cumhuriyet değerlerine saldırdığını ama ÖVP’li Başbakanı bütün bunlara sessiz kalmakla suçladı.

Konu dahilinde bir açıklama yapan, Aşağı Avusturya Eyalet Başkanı Johanna Mikl-Leitner (ÖVP), Bu konuların çok hassas olduğunu belirterek, dini özgürlük bizim için önemli bir olgudur. Ancak ülkemizde hayvanların korunması da çok önemlidir dedi.

İsrail Medyası

İsrail medyası, uygulanmak istenen yönteme sesiz kalmadı. İsrail medyası konu dahilinde, eleştirel bir dil kullanarak, Nazi Almanya’sında Musevilerin kayıt altına alındığını hatırlattı.

Avusturyalı siyasi çevrelerden, ‘’eski karanlık günleri hatırlatan bir uygulama’’ anlamında eleştiriler geldi.

Eleştirilerin çoğalması üzerine, Özgürlük Partisi (FPÖ) Aşağı Avusturya Eyalet Meclis Üyesi Gottfried Waldhäusl, Yahudi vatandaşların listesini tutacak kadar aptal değilim dedi.

Müslümanların inancına göre de ‘’kan akması’’ şartı, yaklaşan Kurban Bayramı sebebiyle çeşitli tartışmalara neden olması bekleniyor. (virgül.at)

Yayınlama: 18.07.2018
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.