Avusturya’da Marketlerin Yiyecekleri Çöpe Atması Yasaklanıyor
Avusturya’da marketlerin gıda maddelerini çöpe atmaları yasaklanarak, son kullanma tarihi geçen gıda mamullerini hibe etmeleri ya da yeniden değerlendirilme mecburiyeti getiriliyor.
Avusturya’da yeni yapılacak bir kanunla marketlerin ve toptan satış yapanların gıda maddelerini çöpe atmaları yasaklanacak.
Yapılan açıklamada, üretilen gıdanın yaklaşık üçte biri dünya çapında ziyan olmaktadır.
Avusturya’da da her yıl hala tüketime uygun yüzbinlerce ton gıda çöpe atılıyor dendi.
Yeşiller Partisi tüketici koruma sözcüsü Ulrike Fischer bir yayında, “Gıda değerlidir. Bu yüzden onu paylaşmak ve israf etmemek ya da atmamak daha iyidir, çünkü paylaşırsak herkese yetecek kadar yiyecek var. Kimse gıda israfından bir şey elde edemez” dedi.
İktidar partileri ÖVP ve Yeşiller, salı günü Tüketiciyi Koruma Komitesi’nde oybirliğiyle kabul edilen kapsamlı bir gıda israfına karşı eylem planı kararını masaya yatırdı.
Özellikle, Avusturya ticaret şirketleri, üreticiler ve hayır kurumları ile işbirliği içinde geliştirilen hükümet programına bağlı eylem planı, gıda perakende ticaretinden yenilebilir yiyeceklerin elden çıkarılmasına ilişkin bir yasağı içermesi öngörülmekte.
Fischer, ‘’Artan miktarda gıda atığı çevremizi kirletiyor ve iklim krizini körüklüyor. Bu nedenle atıktan kaçınmak aynı zamanda iklimin korunmasına yönelik belirleyici bir adımdır. Çünkü küresel gıda atığı dünyadaki en büyük üçüncü sera gazı emisyonu üreticilerinden biridir’’ ifadeleriyle yasayı savundu.
Yeni kanuna göre, marketler, satılmayan gıda maddelerinin dağıtımı için bir yardım kuruluşuyla anlaşma imzalamaya mecbur bırakılacak. Yada satılmayan gıda maddeleri, ihtiyaç sahiplerine hibe edilmesi sağlanacak.
Ayrıca yeni kanun gereği, gıda ürünlerinin israf edilmemesi için eğitici kampanyalar başlatılacak. |virgül
© Bild: virgül