Avusturya’da Merkezi-Matura Fiyaskosu

Avusturya Eğitiminde, Lise sonu sınav ”Matura” sisteminde gittiği merkezi soru sistemi nedeniyle, özellikle marjinal matematik soruları karşısında, öğrenciler başarısız oldu.

Avusturya’da Merkezi-Matura Fiyaskosu

Virgül.at- Avusturya’da Lise öğrencilerinin yaptıkları, Lise bitirme sınavları ‘’Matura’’ matematik sorularında öğrencilerin başarısız olduğu görüldü.

Yapılan araştırmaya göre, AHS ‘’Düz Lise’’ bitirme sınavları ‘Matura’’ yapan öğrencilerin, 2016 öğrenim yılı %21’i, 2017 yılında ise %11’i başarısız not aldı.

 

Başarısız olunan ders matematik

HTL ‘’Meslek Lisesi’’ de başarı seviyesi sabit kalırken, BHS ‘’İş Akademisi’’ öğrencilerinde ise aynı yıllarda, geçen yıllara göre başarısızlık artışı gözlendi.

BHS’de, 2016 öğrenim yılı için %8, 2017 öğrenim yılı için ise %7 başarısız öğrenci sayısı belirlendi.

Federal okul sözcüsü Harald Zierfuß, başarısızlığın nedenlerini öğrencilerden gelen şikayetler üzerine, merkezi sınav memuru atamanın ve merkezi soru hazırlama sisteminin yanlışlığına işaret ediyor.

Harald Zierfuß, bazı okullarda sadece marjinal olarak işlenen konular Matura Sınavında yer aldığının tespit edildiğini ve bu soruların temel matematiksel soru kategorisinde değerlendirildiğini söyledi.

Bu tarz soruların, matematik dersinde yeterli olmayan öğrenciyi daha da strese sokup, başarısız olmasına neden olmakta diyen Harald Zierfuß, Matematik sınavlarının, ikinci bir Almanca dersi sınavı olmadığını belirterek, sınavların matematik bilgisini incelemelidir dedi.  

 

Öte yandan, Eğitim Bakanı Heinz Fassmann (ÖVP) bir değerlendirme yaptı.

Faßmann, Merkezi Matura’da değerlendirme şemasına ve görevlerin oluşturulma sürecine ve seçilen münferit yerlere ait sonuçlara bakmak istiyor.

Halen, merkezi Matura görevleri, ilgili konu veya okul türü ile ilgili birkaç öğretmen tarafından yaratılmaktadır.

Daha sonra, çeşitli okullarda çözüm sıklıkları için test edilir ve uzman didaktikler tarafından analiz edilir.

Matematik görevleri, matematiksel doğruluğu için Avusturya Matematik Derneği tarafından da kontrol ediliyor açıklamasında bulundu.

Her halükarda Faßmann, merkezi Matura’ya bağlı kalmak istiyor.

Avusturya eğitim sisteminde, Matura soruları yerel birimler ve okullar tarafından hazırlanıyordu.

Eğitim bakanı, başarısız olan öğrencilerin, telafi sınavlarına çalışmalarını önerdi.

 

Peki Matura Nedir?

Avusturya’da 8 yıl süren lise hayatının sonunda gelen, teorik olarak o sekiz yılda işlediğiniz tüm konulardan sorular gelebilecek sınavlar.

Bu sınavlar bir kaç güne dağıtılıp ayrı ayrı değerlendirildikleri için, hayatınızın gidişatı ne tek bir güne, ne de tek bir sınava bağlanmamış oluyor.

Sınavlarda başarısız olunduğu taktirde, telafi sınavları ve tekrar ders alıp yeniden sınava girme olanağı mevcut. Tekrardan ders almak kimi zaman ücret ödemenize neden olabiliyor.

Şayet hiçbir şekilde sınavlarda başarı sağlayamadıysanız, bitirdiğiniz Lise türüne göre, iş hayatında olanaklarınız mevcuttu. Hatta devlet memuru olma şansı veriliyor.

Matura’sız devlet memuru veya özel sektörde iş piyasasına girmeniz, Matura sahibi bir çalışanla aynı işi yaptığınız halde, daha düşük ücret almanıza neden olabilmektedir.

Matura’yı başarılı bir şekilde bitirdikten sonra  ‘’Matura-zeugnis’’ Matura-karnesi alınıyor.

Sonrası Üniversite…

Yayınlama: 26.05.2018
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.