Avusturya’da nefret suçları geçen yıl hafif düştü

Avusturya’da nefret suçları geçen yıl hafif düştü

Avusturya’da, önyargıya dayalı suçların sayısı geçen yıl biraz azaldı, en yaygın nedenler ideolojik, etnik köken ve dindi.

Bildirilen “nefret suçlarının” sayısı geçen yıl hafif bir düşüşle 2022’de 5.865’ten 5.668’e düştü. İçişleri Bakanlığı çarşamba günü yaptığı açıklamada, en yaygın nedenin ideoloji (2.706), ardından ulusal veya etnik köken (1.612) ve din (700 vaka) olduğunu söyledi. Kaydedilen suçların yaklaşık yüzde 20’si internette işlendi.

Nefret suçları ayrıca faillerin saikleri olan cinsel yönelim (446), ten rengi (293), cinsiyet (248), yaş (176), engellilik (144) ve sosyal statü (136) olarak sınıflandırıldı. “Dünya görüşü” motifine gelince, Nazi Yasaklama Yasası’nın ihlalleri, mülke zarar verme ve kışkırtma hakim oldu; ancak çok az vakada şüpheliler etkilenenlerle doğrudan temas kurdu. Buna göre, çevrimiçi nefret paylaşımlarının dörtte üçünde yasaklama yasasının ihlalleri vurgulandı (920 motif).

Fiziksel şiddetten etkilenenler ise yaş ve cinsiyetten giderek daha fazla etkileniyor. Bu iki gruptaki suçların yüzde 90’ı cana, uzuvlara, özgürlüğe, namusa veya cinsel bütünlüğe karşı eylemlerden oluşuyor. Engelli kişilere yönelik şiddet de genellikle fizikseldir (bildirilen suçların yüzde 80’i).

Antisemitizm ve Müslüman karşıtlığı

Bildirilen suçların genel olarak arttığı (2022: 630) “Din” kategorisinde ise en fazla suç, Müslüman karşıtlığından önce Yahudi karşıtlığı alanında yaşandı. Her iki Yahudi karşıtı suç da yasaklama yasasının ihlali anlamına geliyordu. İnternetteki durum da buna tekabül ediyor: Din karşıtı nefret paylaşımlarının dörtte üçü Yahudi karşıtı olarak tescillendi (67 motif). “Kutsal mekanlara” yönelik önyargı saldırılar, başta Hıristiyanlık karşıtı olmak üzere mülklere yüzde 99 oranında zarar verilmesiyle sonuçlandı.

Fiziksel yaralanmalar, mülke zarar verme ve tehlikeli tehditler öncelikle Müslümanlara yönelik olmakla birlikte, aynı zamanda cinsel kimlikleri ve cinsel yönelimleri nedeniyle mağdur olan kişilere de yönelikti. Özellikle kadın düşmanı suçlar “özel suç mahallinde” işlendi. “Ten rengi” nedeniyle yapılan ırkçılık, öncelikle fiziksel saldırı, nefret söylemi, Yasaklama Yasasının ihlali, mala zarar verme ve hakaret olarak kayıtlara geçti.

Önyargının tüm nedenleri arasında 2022’ye kıyasla yüzde 20 ile cinsel yönelim en fazla arttı. Rapora göre kamusal alanlardaki dokuz “mağdur grup”tan hiçbiri “cinsel yönelimli” olanlar kadar risk altında değil. Bu gruba karşı bildirilen suçların yüzde 47’si kamuya açık olarak işlendi.

Faillerin çoğu erkek gençler

Önceki iki yılda olduğu gibi, failler çoğunlukla genç erkekti. Bu hakimiyet evsizlere karşı işlenen suçlarda olduğu gibi “cinsiyet” ve “ideoloji” saiklerinde de arttı. 2023 yazında iki evsiz insanı öldürdüğü söylenen 17 yaşındaki bir genç şu anda Viyana’da gözaltında tutuluyor. Yabancı uyruklu faillerin oranı yüzde 28’di; bu da toplam suç oranının (yüzde 46) çok altındaydı; ancak her saniye yaşlı ayrımcılığı, kadın düşmanlığı ya da Müslüman karşıtlığına dayalı önyargı saikiyle yabancı şüpheliler kaydediliyordu. Bunun tersine, nefret suçlarında ideolojik, Yahudi aleyhtarı, homofobik, engellilik karşıtlığı ve ten rengi saikiyle kayıtlı olan dört şüpheliden üçü Avusturyalılardan geliyor.

İstatistiklere yalnızca polis soruşturması tamamlanmış suçlar dahil ediliyor. Kayıt döneminde önyargı saikli suçların yüzde 68,7’si polis tarafından çözüldü; bu oran geçen yılla hemen hemen aynıydı.

Çok sayıda bildirilmemiş nefret suçu şüphesi vakası

Nefret suçları 2020’den bu yana ayrı ayrı kayıt altına alınıyor; ilk rapor 2021’de önyargı saikli suçlara ayrılmıştı (5.464 vaka). Ancak bildirilmeyen vaka sayısının önemli ölçüde daha yüksek olduğu varsayılabilir. Yüksek Araştırmalar Enstitüsü (IHS), şu anda İçişleri Bakanlığı ile birlikte polis soruşturma ve soruşturmalarının yanı sıra nefret suçu ve nefret söylemine karşı olası önleyici tedbirlerin analizine yönelik niceliksel ve niteliksel bir çalışma yürütüyor.| ©DerVirgül

Yayınlama: 25.07.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.