Avusturya’da Öğrenciler ”Dalga” Romanına Kapılınca, İstihbarat Geldi

Avusturya’da orta okul öğrencileri ”Dalga” romanı üzerinden yaptıkları deneysel dersi, dışarıya taşıyınca savcılık, Nazi soruşturması başlattı.

Avusturya’da Öğrenciler ”Dalga” Romanına Kapılınca, İstihbarat Geldi

Avusturya’nın Burgenland Eyaletine bağlı Zurndorf kasabası orta okulunda (Neuen Mittelschule), okullarda okunması ve seyredilmesi, Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış bir roman, romanın gerçek hikayesi gibi, gerçekleşmeye başladığı görüldü. 

1967 yılında Amerikalı bir öğretmenin, Nazi otoritesini öğrencilerine anlatmak için seçtiği bir yöntemle, ‘’kör itaat’’ oluşumu ve totaliter rejimlerin nasıl halk tarafından desteklendiğini anlatan ‘’Dalga’’ romanı, öğrencilerde yaptığı ters etkiden dolayı, okulda araştırma başlatıldı.

Bir diktatörlük nasıl ortaya çıkar kapsamında yapılan deneysel ders, teneffüslerde de devam etmiş.

Orta okul öğrencileri içerisinde birinin kendisini lider ilan ettiği ve kendisini Hitler’e benzetmeye çalıştığı, belirli öğrencilerinde onun SS grubunu oluşturduğu saplandı.

Öte yandan bir grup ise, Yahudi toplumunu temsil ederek, bu iki gurup arasında, Nazi Almanya’sında yaşananların canlandırıldığı belirtildi. Bütün bunların deneysel dersler dışında yapılması endişe uyandırdı.

Okulda yaşanan gelişmeler üzerine, okul müdürü yetkili makamlara müracaat ederek, müdahale edilmesini istedi.

Avusturya Anayasayı Koruma Dairesi’nin incelemeye aldığı olayda, savcılık Nazi sembollerinin yüceltilmesi kapsamında soruşturma açtı.

 

Peki ‘’Dalga’’ Nasıl Bir Roman (Die Welle)

 

Einstein’a mı daha çok benziyorsunuz, yoksa Hitler’e mi?

Morton Rhue’nun şoke edici klasik romanı. California’da bir lisede yapılan gerçek bir deney…

20. yüzyılın en çok ses getiren, filmlere konu olmuş romanlarından biri.

Ben Ross ve öğrencileri, sizi de ilgilendiren bir ders işlemek üzereler.

Ross, II. Dünya Savaşı’nın vahşetini anlatmak için yeni bir eğitim tekniği uygulayacak.

Bir kötülük deneyi yapacak.       

‘Dalga’ adını verdiği deney, kısa sürede tüm okula yayılıyor.

Hafta sonuna gelmeden öğrenciler “Güç, Birlik ve Eylem için Disiplin!” sloganını haykırmaya başlıyor. Peki ya sonrası?

Ben Ross bir lise öğretmenidir. Sınıfına Hitler dönemini anlatan bir film izletir. Sınıftaki bazı öğrenciler bu filme aşırı tepki verir ve dönemin Almanya’ sında olan bitenleri anlamlandıramazlar.

Bunun üzerine Ross, ufak bir deney yaparak sınıfın Nazi döneminde Alman halkının olaylara tepkisini ya da tepkisizliğini anlaşılabilir kılmayı amaçlar ama işler kısa sürede kontrolden çıkar ve Ross kendi deneyinin bir parçasına dönüşmüş olarak bulur kendisini.

Kitapta anlatılan olay aslında gerçek bir hikayeden uyarlama. Yani gerçekten de bu deney yapılmış ve işler kısa sürede kontrolden çıkmış.(virgül.at)

Yayınlama: 08.08.2018
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.