Avusturya’da okula gitmenin ebeveynlere maliyeti çocuk başına yıllık 2.200 Euro

Avusturya’da okula gitmenin ebeveynlere maliyeti çocuk başına yıllık 2.200 Euro

Ebeveynler, okula devam için çocuk başına ortalama 2.200 Euro’luk bir maliyetle karşı karşıya.

Ebeveynler, bir çocuğun okula gitmesi için yılda ortalama 2.200 Euro civarında para ödüyor. İşçi Odaları Birliği [Arbeiterkammer AK] mevcut okul maliyeti araştırmasına göre, en yüksek maliyetler AHS üst okulu veya mesleki orta ve yüksek okullardaki öğrenciler tarafından karşılanıyor. Bu oranlar AHS alt okulu ve orta okulundaki çocuklar için en düşük seviyede ve ilkokullar da ortalamanın arasına tekabül eden bir maliyet doğurmaktadır.

AK’ya göre, maliyet yükü okulun başlangıcında ve sonunda da yüksek rakamlarda.

Ebeveynler, bir çocuğun okula gitmesi için yılda 2.200 Euro ödüyor

Foresight tarafından değerlendirilen çalışma için, 4.000 okul çocuğuna tekabül eden yaklaşık 2.500 ebeveyn, bir yıl boyunca [Temmuz 2023’ten Temmuz 2024’e kadar] çocuklarının okula devam masrafları hakkında – dizüstü bilgisayarlardan bilgisayarlara, öğleden sonra bakımına, özel derslere ve okul masraflarına kadar – bir günlük tuttu. Ebeveynler panel çalışmasına katılmak için kayıt yaptırabildiler, dolayısıyla örneklem rastgele seçildi.

Ortalama olarak yıllık maliyet yükü çocuk başına 2.223 Euro idi. Ortaokul ikinci sınıf öğrenciler için ortalama 2.592 Euro harcandı. İlkokullarda bu rakam 2.254 Euro, AHS alt sınıfları ve ortaokullarda ise 2.097 Euro oldu. AK eğitim uzmanı Elke Larcher’a göre, farklı dağılımın nedeni genellikle üst seviyelerdeki bilgisayar ekipmanı ve konuya özel okul malzemelerinin yüksek maliyeti iken, ortaöğretim 1’deki öğrencilere son zamanlarda devletten ucuz dizüstü bilgisayarlar verilmesi harcamaları biraz düşürdü.

Maliyetler yaşa ve okula bağlı olarak değişiyor

Bireysel kalemler önemli ölçüde farklılık gösterebilir; tüm ebeveynler her yıl aynı harcamalara sahip değiller. Pratikte herkesin genel okul malzemeleri ve kitapları için para ödemesi gerekiyor. Bunun için ortalama harcama yılda 300 Euro civarındadır. Yaklaşık dörtte üçünün “konuya özel okul malzemeleri ve kıyafetleri” maliyetleri var. Bu, örneğin jimnastik ekipmanlarını veya iş çantasını veya bazı meslek okullarında mutfak aletlerini veya üniformaları içerir. Ortalama olarak, bunlara 200 Euro’nun biraz üzerinde para harcandı.

Ebeveynlerin yaklaşık üçte birinin bilgisayar, tablet ve BT harcamaları oldu; ortalama 529 euro. Ayrıca bir günlük [yüzde 55] ya da çok günlük okul etkinlikleri [yüzde 42], özel ders [yüzde 28] ya da katkı payları ve muafiyetler [yüzde 61] ya da öğleden sonra bakımı [yüzde 37] maliyetleri de bulunmaktadır.

Harcamalar genellikle tatillerden önce ve okul açıldıktan sonra en yüksek seviyede

Yıl ilerledikçe, maliyet kayıtlarının çoğunun mantıksal olarak okulun başlangıcında gerçekleştiği açıkça ortaya çıkıyor. Okulun sonuna doğru, birçok gezi veya spor haftasının olduğu ve daha fazla özel dersin olduğu ikinci bir zirve var. Özel ders ve kayak kurslarını da içeren ilk dönemin sonuna doğru artan maliyetler de ortaya çıkıyor.

AK Başkanı Renate Anderl’e göre acilen “devlet okullarında okula devamın ücretsiz olması gerektiğini düşünmeliyiz.” Ebeveynler genellikle büyük miktarda parayı aynı anda ödemek zorunda kalıyor; ancak çoğu kişi bunu karşılayamıyor ya da zorlukla karşılayabiliyor.

Salı günü düzenlediği basın toplantısında Anderl, “Okul başarısı büyük ölçüde özelleştirilmiştir” dedi. Çözüm olarak AK, belirli zorluklarla karşılaşan okulların daha fazla kaynak alabileceği bir fırsat endeksine dayalı olarak tam gün eğitim veren okulların ve okul finansmanının büyük ölçüde genişletilmesi çağrısında bulundu. Ayrıca okul etkinlikleri ve öğrenme güçlüğüne yönelik destekler ücretsiz olmalıdır. Öğretmenlere de öğrencilerine defter, kalem gibi okul malzemelerini sipariş edebilecekleri bir bütçe sağlanmalıdır.

Tamamen ücretsiz okullara yönelik çağrılar artıyor

Özgürlük Partisi [FPÖ] eğitim sözcüsü Hermann Brückl, yaptığı yayında okul ücretlerinden muafiyetin defter, yazı ve çizim gereçleri gibi öğrenim materyallerine de uygulanmasını talep etti. Sosyal Demokrat Parti [SPÖ] kulüp başkan yardımcısı Eva-Maria Holzleitner, “Avusturya’da hâlâ var olan devasa eğitim mirasını ve eğitim adaletsizliğini kalıcı olarak ortadan kaldırmak istiyorsak, Avusturya çapında, primsiz tam gün okullara ve iyi düşünülmüş temel çocuk güvenliğine açık bir evet’e ihtiyacımız var” dedi.

ÖGB Başkan Yardımcısı Korinna Schumann, hükümetin ailelerin üzerindeki yükü hafifletmesini talep etti.

“Ebeveynler okul başlangıcındaki muazzam maliyet patlamasıyla uğraşırken, hükümet izliyor ve aylardır insanlara kalıcı mali yardım sağlayamıyor.”

Sosyal yardım kuruluşu Volkshilfe gerçek anlamda ücretsiz bir okul talep etti; bu aynı zamanda öğleden sonra bakımı ve kitaplar için de geçerlidir. Volkshilfe direktörü Erich Fenninger, temel çocuk güvenliğine de ihtiyaç olduğunu söyledi. | ©DerVirgül

 

 

Yayınlama: 27.08.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.