Avusturya’da Sendikalar
Avusturya Sendikalar Konfederasyonu (ÖGB), işyeri dışında artan dijital kullanılabilirlik için tazminat istiyor. Buna göre, iş saati dışında patronun telefonla arayarak, mesaj veya e-mail göndererek, iş konusunda beklentiye girmesi, saat ücretine tabi tutulmalıdır.
Beş çalışandan dördü işveren için boş zamanlarında da çalışmaktadır. Bu genellikle ne finansal ne de zaman olarak ödenmemektedir.
Avusturya Sendikalar Konfederasyonu (ÖGB), hızlı dijital dönüşümün gerisinde kalmadıklarını, çalışanların sağlığı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi konusunda çalışmaların devam ettiğini açıkladı.
ÖGB kıdemli sekreteri Ingrid Reischl, “Çalışma baskısı artıyor” şeklinde konuştu.
E-posta, SMS, WhatsApp veya telefon görüşmesi yoluyla sürekli kullanılabilirlik bu baskıyı artırdığını ekledi.
GPA-djp sendika lideri Barbara Teiber, sonbaharda Ulusal Konsey seçimlerinden sonra işçi temsilcilerinin yeni federal hükümete, “Tazminat olarak daha fazla boş zaman istiyoruz – dört gün ve daha fazla tatil istiyoruz” talebinde bulunacağız dedi. Ayrıca, “Elbette herkes için altıncı tatil haftasını istiyoruz’’ dedi.
Buna karşılık, Ticaret Odası (WKÖ) bir basın açıklamasında bulundu.
Ticaret Odaları (WKÖ) adına açıklama yapan Rolf Gleißner, ÖGB tarafından talep edilen çalışma saatlerinde azalma, dijitalleşmenin yol açtığı zorlukları çözmez, ancak Avusturya’daki ekonomik konumu ve dolayısıyla sosyal güvenliği zayıflatır, dedi.
Basın açıklamasında, WKÖ işgücü piyasası uzmanı, ortalama çalışma süresinin ve Avusturya’da fazla mesai saatlerinin sayısının son on yılda keskin bir şekilde düştüğünü savundu.
Gleißner, “Avusturya ayrıca 25 ve 13 resmi tatil günleri ile AB liderleri arasındadır.” Dedi. Bu nedenle, işveren temsilcisi çalışma saatlerinin genel olarak azaltılmasına gerek olmadığını söyledi.
Tükenmişlik Nedeniyle Daha Erken Emeklilik
Birliğin PRO-GE federal sekreteri Peter Schleinbach, “çalışma süresi” teriminin şimdi zor tanımına atıfta bulundu. “Dijitalleşmeden korkmuyoruz, ancak ekonominin karmaşıklığına uygun yeni düzenlemeler bulmak için birlikte çalışmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
90’lı yılların ortalarına kıyasla, Reischl’e göre zihinsel hastalıklar üçe katlandı. Kıdemli ÖGB sekreteri, “Her üç erken emeklilik akıl hastalığından kaynaklanıyor” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) son zamanlarda tükenmişliği bir hastalık olarak tanıdı.
Sendikalar, işverenlere “kurum içi eğitime daha fazla yatırım” isteğini dile getirdi.
Dijitalleşme sonucunda, Reischl’e göre bazı işler ortadan kalkıyor, ancak aynı şirkette çoğu kez başka nitelikte işler doğuyor.
Buna ek olarak, Amerikan online perakendeci Amazon firmaları gibi internet devleri yasal olarak daha güçlü bir şekilde denetlenmelidir.
Sendika, Avusturya Federal Hükümetinin “kendisini rekabet meselesine gerçekten adaması ve bunu AB düzeyinde temsil etmesi” gerektiğini belirtti./virgül