Avusturya’da Sosyal Yardım Kesintileri Suç Oranını Artırır mı?
Avusturya Hükümetinin, Almanca dil bilgisi olmayan göçmenlerde sosyal yardım da kesintiye gitmek istemesi, üç ayrı noktada tartışma konusu oldu. Virgül.at bu noktaları toparladı.
Virgül.at– Avusturya Koalisyon Hükümeti’nin yürürlüğe sokmak istediği ‘’sosyal reform’’ paketi kapsamında, ‘’Asgari Gelir’’ düzenlemesi tartışmaları devam ediyor.
Avusturya devletinin düşük gelirli bireylere verdiği sosyal yardım miktarı aylık 863 Euro.
Hükümetin ortaya koyduğu yeni plana göre devletin verdiği sosyal yardım 863 Euro olarak kalırken, bunu ancak Avusturyalılar ile Almanca dil bilgisini sınavla kanıtlayabilen yabancılar alabilecek.
Almanca bilmeyen yabancılar ise 563 Euro alabilecek.
Avrupa Birliği Kuralları
Avrupa Birliği’nin dolaşım serbestisi kuralına göre üye devletler bütün AB vatandaşlarına kendi vatandaşlarıyla eşit davranmak zorunda.
Hükümetin açıkladığı yeni planda ise bütün yabancıların ilk beş sene içerisinde devletten yardım talep edemeyeceği belirtiliyor.
Bu durum Avusturya ile AB arasında bir çatışma konusu yaratacak gibi.
Anayasa Mahkemesi
Avusturya Anayasa Mahkemesi, Hükümetin açıkladığı planı Avusturya Eyaletlerinden birisi uygulamaya çalışmış ama Anayasa Mahkemesi uygulamayı Mart ayında aldığı kararla geçersiz ilan etmişti.
Geçersiz ilan edilen planda devletten sosyal yardım almak isteyenlerin son altı yılın beşinde Avusturya’da yaşamış olma şartı aranıyordu.
Ayrıca mültecilerin alacakları yardımlar da en fazla beş sene ile sınırlandırılıyordu.
Suç Oranlarının Artması
Uzmanlara göre, Asgari Gelir alan kimseleri iş bulmaya teşvik eden bu yasada, Almanca dil bilgisinde yetersiz olanların, iş bulma şanslarının da daha düşük olduğuna işaret ediyorlar.
Bu durumda, iş bulma olanaklarının sınırlı olması ve geçimlerini sağlayacak ödeneğinde 300 Euro gibi bir kesintiye uğraması, suça teşvik olarak nitelendirildi.
2018 Mayıs ayı verilerine göre, 360 Bin kişinin işsiz olduğu göz önüne alınırsa, Hükümet işsizliğin önünü kesemediği için, işsizlere ve asgari gelir alıcılarına yüklenmektedir.
Avusturya Başbakanı Kurz bir konuşmasında, çıkarılan yasalarla ‘’tembelliği’’ engellemek istediklerini ileri sürmüştü.
Oysa, taşeron firmaların, işçiler üzerinden yaptıkları rantlar ve emek piyasasına hakim olmaları, emek karşılığındaki değeri düşürmekte ve firmaların çalışanları karşısında sorumluluk görevlerini boşa çıkarmaktadır.
Bu nedenle, iş verenler çalışanlarına çok kolaylıkla çıkış verebilir duruma gelmiştir.
Virgül.at’ye konuşan İşçi Odaları (AK) sözcüsü, Taşeron firmaların çalışanlarını iş olmadığı gerekçesiyle haftalarca evlerinde bekletebiliyor olmaları ve kimi zaman bu işçilerin kayıtlarının o firmadan silindiğini çok geç öğrendikleri görülmektedir.
İşten çıkartılmalar, her an yeni iş çıkar düşüncesiyle işçiye bildirilmiyor.
Bu sayede taşeron firma işçiyi yedeğinde tutmuş oluyor.
Sözcü, bu durumun İş ve İşçi Bulma Kurumunda (AMS) sorun teşkil ettiğini, işsizlik parasına müracaatın geç yapıldığı nedeniyle ilk maaşın eksik ödenebildiğini belirtti.
İşsizlik ve beraberinde gelen sosyal yardım kesintilerinin, geçim sıkıntısı çeken kimselerin suç işleme oranını artırmasını düşünmek içten bile değil.
Hükümet, sosyal yardımlarda kesintiye giderek, göçmenleri suç işlemeye teşvik etmekte.
Daha sonra da, suç oranlarının artmasını göçmenlere bağlayarak, kısır bir döngüde göçmenleri mahkum ederek, belkide yurt dışı etmenin önünü açmakta.
foto:virgül.at