Avusturya’da Suç Oranı Arttı Stratejisi

Avusturya içişleri bakanlığı ve bazı gazeteler, suç oranının artmasının sebebi olarak göçmenleri işaret etmekte. Oysa işlenen suç oranı sosyolojik bakımdan normal seyrinde gitmekte.

Avusturya’da Suç Oranı Arttı  Stratejisi

Virgül.at- Son birkaç hafta içerisinden, başkent Viyana’da işlenen cinayetler, gözleri tekrardan göçmenlere çevirdi.

Avusturya genelinde suç oranının arttığını ve bu artışın nedeninin de göçmenler olduğunu söyleyen bazı medya ve siyasetçiler, ne kadar doğru söylüyor?

Avusturya mevcut iktidarının iki ortağının, seçim öncesi stratejilerini göçmenler üzerine kurmuş, seçimlerden sonrada, ÖVP-FPÖ hükümeti yaptığı tüm değişikliklerde göçmenler üzerinden geliştirdiği stratejiden vaz geçmemiştir.

Avusturya medyası, suç oranındaki artışın faturasını göçmenlere kesmiş, siyasilerde bunu desteklemişlerdir.

 

Suç Oranları Abartılıyor mu?

Medya, aşırı sağ ve merkez sağın üzerinden durdukları, göçmenlerin suç oranını artırdığı iddiası, resmi rakamlara göre 10 yıl içerisinde şiddet suçlarının çok değişmediğini göstermekte.

10 yıl zaman dilimi içerisinde, 40,100 ile 44,300 arasında değişmektedir.

Bu rakam, Avusturya’nın sosyolojik yapısına göre değerlendirildiğinde, söylendiği gibi aykırı veya yüksek bir artış olarak görülmesi, her şeyden önce bilimsel bir tespit olmaktan çıkmaktadır.

 

Mülteci krizi adı altında başlatılan söylem, suç oranlarının rutin artışlarının çok üstüne çıkmadığını görülmekte.

Kesici alet ve sert madde ile saldırı artışının 2010 yılında, bir önceki yıla göre yaklaşık dört kat ertiği görülmekte.

2009 yılında kesici ve sert madde ile saldırı suç sayısı 254 iken, 2010 yılında bu rakam 838’e çıktı.

2010 yılı ile 2017 arasında yaşanan artış, sosyolojik bakımdan büyüme ve değişim göz önüne alındığında, medya ve siyasetçilerin abarttıkları kadar bir artışın olmadığı görülmekte.

2010 yılında kesici ve sert madde ile şiddet eylemi sayısı 838 iken, 2017 yılında 1060 olarak tespit edildi.

En çok suç artışı yaşanan yıl 2016 olurken, 1153 kesici ve sert madde ile şiddet eylemi gerçekleşmiş.

Suç oranı verileri, Avusturya İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanmış resmi rakamlardır.

 

Manipüle Haberler

Avusturya,16 yaşında bir gencin,  7 yaşında bir kız çocuğunun boğazı keserek, çöp konteynerine atması haberi üzerine, cinayet haberleri basında ilk sıralara oturdu. Arkasından sokak ortasında bir kadının, kocası tarafından bıçaklanarak öldürülmesi, 32 yaşında bir adamın, evinde bıçaklanarak öldürülmüş halde bulunması gibi vakaların öne çıkarılış şekli, etnik haber anlayışı üzerinden yapıldığı için, cinayetler neden-sonuç ilişkileri içerisinde değil, göçmenlerin üzerinden değerlendirilmesine neden oldu.

Oysa aynı ayda, Viyana’nın yanı başında Schwechat bölgesinde, bir Avusturyalı eski eşini kadının evinde ve çocuklarının gözü önünde mutfak bıçağı ile öldürmüştü. Avusturya bulvar gazeteleri haberi verirken, alt kısma düştükleri not aslında manipüle haberciliğin geldiği boyutları göstermeye yetecek derecede art niyet taşımaktaydı. Gazete şu notu haber altına işledi; ’’olayın arkasında göçmenler yok’’

Avusturya’da göçmenlerin suç oranını artırdığı iddiası, diğer ülkelerle de kıyaslandığında, 2010 ile 2017 yılları arasında yaşanan artışın, özellikle belirli bir kesimleri suçlayacak kadar bariz bir artış olmadığı ortaya çıktı.

Göçmenler üzerinden yapılan bu haberler, hükümetin kazanılmış haklarda yapmak istediği değişikliklere  gölge düşürmek olduğu kanısı hakim.

 

foto:virgül.at

 

 

 

Yayınlama: 26.05.2018
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.