Avusturya’da sürekli kalmak isteyen Türk vatandaşları için “Entegrasyon Sözleşmesi”

Avusturya’da sürekli kalmak isteyen göçmenlerin Almanca dili ile entegre olmalarını amaçlayan sözleşme, Türk vatandaşlarına, diğer üçüncü dünya ülkelerinden gelen göçmenlere göre farklı uygulanmaktadır.

Avusturya’da sürekli kalmak isteyen Türk vatandaşları için “Entegrasyon Sözleşmesi”

2011 tarihli Entegrasyon Sözleşmesinin (IV), Avusturya’da sürekli kalmak isteyen göçmenlerin Almanca dili ile entegre olmalarını amaçlamaktadır.

Entegrasyon sözleşmesinin amacı özellikle Almanca dilinin öğrenilmesidir.

Birinci oturma unvanını almak isteyen üçüncü Dünya ülkelerinden geleneler [Sırbistan, Karadağ, Bosna ve Hersek] Avusturya’ya girmeden önce A1 düzeyinde Almanca bildiklerini kanıtlamak zorundadırlar. 

AB vatandaşları için bu zorunluluk yoktur. 

Türk vatandaşları için ise şunlar geçerlidir:

Modul 1

Modul 1 için Ortak Avrupa Referans Çerçevesinin A2 düzeyinde Almanca bilmeleri gereklidir. 

Almanca bilgileri yeterli olmayan göçmenler için özel dil kursları vardır. Ancak bu dil kursları zorunlu değildir.

Avusturya’ya geldikten ve ilk ikametgâh belgesini aldıktan sonra 24 ay içinde A2 düzeyinde Almanca bildiklerini ve Entegrasyon Sözleşmesini yerine getirdiklerini kanıtlamak zorundadırlar.

[Viyana için] MA 35 dairesinden alınacak birinci oturma unvanı ile birlikte mavi kart sayesinde göçmenler 300 saatlik kurs bedeli olan 750 Euro’nun en fazla yarısını geri alabilmektedirler.

Bunun için ise dil sınavının, mavi kartın tanzim tarihinden itibaren 18 ay içinde başarıyla verilmiş olması gerekmektedir.

Ama örneğin ağır hastalık gibi nedeler ile Entegrasyon Sözleşmesini zamanında yerine getiremeyenler, sınavın ertelenmesi için yetkili daireye başvurabilirler.

Viyana`ya yeni gelen göçmenlere dil için 3 defa 100’er Euro’luk hediye çeki de verilmektedir.

Bu hediye çekleri, yeni gelen her üçüncü ülke vatandaşına Başlangıç koçluğunda MA 17 [Göç ve Vatandaşlık Dairesi MA 35] dairesi tarafından verilen eğitim kartının içinde bulunmaktadır.

Bilgilendirme-modüllerini yaptıktan sonra damgalanan hediye çeki ancak o zaman paraya çevrilmektedir.

Kurs bedeli böylece düşmektedir. Tanzim edildikten sonra 30 ay geçerliği olan bu hediye çekleri mavi karttan farklı olarak, B1 kursları için de kullanıla bilinmektedir.

A2 düzeyinde Almanca bildiklerini 24 ay içinde kanıtlayanlar ve diğer şartları yerine getirenlere 3 yıllık bir oturum izni verilmektedir.

Modul 2

Modul 2 için B1 Almanca düzeyi gerekmektedir. Avusturya’ya girdikten toplam 5 yıl içerisinde B1 düzeyindeki Almanca sınavını başaranlara AB sürekli oturum izni verilmektedir.

B1 düzeyindeki Almanca aynı zamanda Avusturya vatandaşlığının verilmesinin şartlarından da biridir.

İstisnalar

İki yıl içinde on iki aydan fazla Avusturya’da kalmak istemediğinizi yazılı olarak bildirirseniz, bu yükümlülükten muaf tutulursunuz.

Fakat bu durumda, oturma izninizi yurtiçinde uzatmanızın mümkün olmayacağını da lütfen göz önünde bulundurunuz.

On iki yaşını henüz doldurmamış çocuklar, yaşlı ya da hasta kişiler entegrasyon sözleşmesinin hükümlerini yerine getirmek yükümlülüğünden muaf tutulurlar. | DerVirgül 

Kaynak | Viyana Belediyesi 

Yayınlama: 08.02.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.