Avusturya’da Suriyeliler Hukuki Danışmanlık Arayışında

Avusturya’da Suriyeliler Hukuki Danışmanlık Arayışında

Esad rejiminin devrilmesinden iki hafta sonra, Avusturya’da yaşayan Suriyeli kadın ve erkekler ilk kez Yabancılar ve Sığınma Federal Dairesi’nden (BFA) sığınma iptal sürecinin başlatıldığına dair mektuplar almaya başladılar.

Sivil toplum kuruluşlarının (STK) hukuk danışmanlıkları adeta akına uğruyor.

Diakonie Mülteci Hizmeti’nden Christoph Riedl, Suriyeli topluluk içinde büyük bir belirsizlik yaşandığını ve hukuk danışmanlıklarına yoğun başvurular yapıldığını belirtti. “Bu kadar çok sayıda mektubun gönderilerek insanların paniğe sürüklenmesi endişe verici ve anlaşılmaz bir durum. Çünkü birçok kişi doğal olarak hemen Avusturya’daki sığınma haklarını kaybedeceklerini düşünüyor.” Ancak Riedl’e göre bu mektuplar doğrudan bir etkide bulunmuyor. “Sığınma statüsü, süreç devam ettiği sürece elbette geçerliliğini koruyor.”

İnsanlar tedirgin Caritas Viyana Hukuk Departmanı Başkanı Daniel Zipfel, insanların tedirgin olduğunu ve Suriye’ye geri dönmek zorunda kalıp kalmayacaklarını bilmek istediklerini söyledi. “Örneğin, on yıldır Avusturya’da yaşayan, burada çalışan, iki çocuğu olan bir kadın var ve şu an ne olacağını bilmiyor, korkuyor. Ayrıca ailesiyle birleşme sürecinin eşiğinde olan 15 yaşında bir genç var. Bu aile birleşimi de şimdi askıya alındı ve bu çocuk tamamen umutsuz bir durumda.”

Her iki uzman da Suriye’deki durumun hâlâ güvensiz olduğunda hemfikir. Zipfel, “Azınlık haklarının durumu ne olacak, kadın hakları ne olacak, çocukların korunması ne olacak, bu bilinmiyor. Çok zorlu yaşam koşullarından hiç bahsetmiyorum bile,” dedi. Riedl ise şunları ekledi: “Geri dönüş ancak durum köklü bir şekilde iyileşirse tavsiye edilebilir. Bu da işleyen bir hükümet, istikrarlı bir yönetim ve insanlar için güvenli bir yaşam temeli anlamına gelir. Oradaki insanlar bir şekilde geçimlerini sağlamak zorunda.”

İptal süreçleri bireysel olarak değerlendiriliyor Sığınma iptali süreçleri bireysel kararlarla veriliyor. Yaklaşık 40.000 kişinin bu tür bir süreç başlatıldığına dair mektup almış olabileceği belirtiliyor ve her bir kişi için bireysel olarak karar veriliyor. Ancak İçişleri Bakanlığı’nın Ö1 Mittagsjournal’e yaptığı açıklamaya göre, bu tür bir karar için gerekli zemin henüz mevcut değil.

Yabancılar ve Sığınma Federal Dairesi, Suriye’deki güvenlik durumunu inceleyecek ve ancak bundan sonra sığınma iptalleri hakkında karar verilebilecek. Zipfel, “Hem kamuoyuna hem de etkilenen kişilere, toplu sınır dışıların gerçekleşeceği gibi yanlış bir izlenim verilmemesini dilerdik. Çünkü yasal olarak böyle bir şey söz konusu değil,” dedi. Caritas ve Diakonie, Suriye’deki güvenlik durumu netleşmediği sürece geri dönüşün, gönüllü dahi olsa, tavsiye edilmediğini belirtiyor.| ©DerVirgül

Yayınlama: 22.12.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.