Avusturya’da tartışılan “öncü kültür” projesi ne anlama geliyor?
Başbakan tarafından açıklanan proje, göçmenlerin Avusturya’ya uyumu konusunda yaptırımlar içerdiği gerekçesiyle uzmanlar tarafından, popülizm ve mültecilere karşı kışkırtıcılıkla suçlanıyor. Entegrasyon Bakanı Susanne Raab proje sorumlusu olarak açıklamalarda bulundu.
Entegrasyon Bakanı Susanne Raab, Federal Şansölye Karl Nehammer [her ikisi de ÖVP] tarafından “öncü kültür” olarak adlandırılan projeyi geliştirmekle görevlendirildi. Bakan pazartesi günü krone.tv’de düşüncelerinin ayrıntılarını açıkladı ve bazı önyargıları ortadan kaldırmak istediğini vurguladı.
Raab, “Bu hepimizin şnitzel yemek ya da Avusturyalı müzisyenleri dinlemek zorunda olmasıyla ilgili değil. Ancak Avusturya, herkesin uyması gereken ortak bir kurallar temeline ihtiyaç duyan çeşitli bir ülkedir,” diye vurguladı.
“Öncü kültür” planı şu anda özellikle sosyal medyada hararetli tartışmalara konu oluyor. Uzmanlar Raab’ı popülizm ve mültecilere karşı kışkırtıcılıkla suçluyor.
Peki ama yol gösterici bir kültür Avusturya için gerçekten ne anlama geliyor?
Bakan Raab krone.tv sunucusu Gerhard Koller’in sorularını yanıtladı.
Kurumsal misyon beyanı ile karşılaştırma
Raab, “Yol gösterici bir kültürü, tıpkı büyük şirketlerin yaptığı gibi bir misyon beyanı olarak hayal ediyoruz. İnsanların şirket içinde nasıl birlikte çalıştığı, şirketin hangi değerlere dayandığı ve şirketin kendisini dış dünyaya nasıl sunduğu. Avusturya olarak biz de bu şekilde yol gösterici bir kültür istiyoruz,” diye açıkladı.
“Birlikte varoluşumuzun değerlerini kabul etmek”
Bu da öncelikle entegrasyon alanında büyük önem taşıyor. “Entegrasyon, dil öğrenmek, işe gitmek ve aynı zamanda birlikte yaşamamızın değerlerini kabul etmek anlamına geliyor. Bu da çok önemli çünkü bize gelen pek çok insan tamamen farklı bir şekilde sosyalleşmiştir. Kültürün tamamen farklı olduğu, kadınların erkeklerden daha az değerli olduğu, kız çocuklarının eğitime erişiminin olmadığı ve evliliğe zorlandığı ya da polisin dostunuz ve yardımcınız olmadığı, aksine son derece yozlaşmış olduğu yerler. Tüm bunların aktarılması önemlidir. Göçmenlerin uyum sağlaması gereken yer de burasıdır.”
Uyumsuzluk halinde yaptırımlar mümkün
Bu aynı zamanda bir kişinin uyum sağlamaması halinde mülteci statüsünün iptal edilebileceği anlamına mı geliyor?
Raab’ın net cevabı: “Evet, yasayla uygulanabilecek tedbirler olacaktır.” Örneğin sosyal yardımlarda kesintilerden ya da vatandaşlık prosedürleri veya iltica statüsü üzerindeki olumsuz etkilerden bahsetti.
Avusturyalılar göçmenlerden ne bekliyor?
Öte yandan, Avusturyalıların da beklentilerini net bir şekilde ifade etmeleri gerektiğine inanıyor. “Entegrasyon uyum anlamına gelir. İnsanların nereye ve nasıl entegre olması gerektiğini düşünüyoruz? Nereye adapte olmalarını bekliyoruz? Avusturya’da erkeklerin kadınlara nasıl yaşamaları gerektiğini ya da araba kullanmalarına veya Almanca öğrenmelerine izin verilip verilmeyeceğini söylemesini istemiyoruz. Burada adaptasyonun gerekli olduğu çok açık.”
Bu nasıl kontrol edilecek?
Raab: “Elbette her eve müdahale edemezsiniz, ancak entegrasyon alanında, mültecilerin sisteme nerede girdiğini ve nerelere göz kulak olmamız gerektiğini defalarca görüyoruz.”
Eğitim de bir sorun
Bakan bir örnek verdi: Eğer Avusturya’ya gelirseniz ve olumlu bir iltica kararınız varsa, Almanca ve değerler dersleri almak ve bir entegrasyon beyannamesi imzalamak zorundasınız, aksi takdirde sosyal yardımlarınızın kesilmesi riskiyle karşı karşıya kalırsınız. “Burada net bir yaptırım sistemi görüyoruz ve nasıl daha fazla yaptırım getirebileceğimizi de düşünüyoruz.” Bu durum eğitim için de geçerlidir. Raab’ın düşünceleri şöyle: “Değerlerimizi anlatmak söz konusu olduğunda göçmen kökenli öğrencilere nasıl daha iyi ulaşabiliriz?”
Sosyal yardımların kesilmesinden federal eyaletler sorumlu
Raab’a göre geçmişte de sosyal yardımların kesildiği durumlar olmuştur. “Bu, sosyal yardımları ödemekten sorumlu olan federal eyaletlerin görevidir. Bazıları bunu daha tutarlı yapıyor, diğerleri belki biraz daha gevşek. Sığınma hakkı olan bir kişi bir kursa katılmazsa açıkça tutarlı bildirimler yayınlıyoruz. Sonuçların belirlenmesi gerekiyor.”
Halkın katılımı sağlanmalı
Raab şimdi 2030 yılına kadar böyle bir konsept geliştirecek. Sıfırdan başlamıyoruz. Son yıllarda yaklaşık 100.000 mülteciyi değerler kurslarına aldık, değerlerin nerede çatıştığını ve neyin iletilmesinin önemli olduğunu (örneğin antisemitizm) tam olarak görebiliyoruz. Çalıştığımız materyalleri temel olarak kullanacağız.” Uzmanlar da sürece dahil olacak. “Ayrıca Avusturyalıları da sürece dahil etmek ve onlara hangi birlikte yaşama kurallarının kendileri için önemli olduğunu ve aynı zamanda hangi geleneklerin kendileri için önemli olduğunu sormak istiyoruz.” Diye konuştu. | ©DerVirgül