Avusturya’da uygulanacak “zorunlu aşı” için yol haritası belirlendi
Avusturya hükümeti, artan vaka sayıları ve yoğun bakım ünitelerinin doluluk oranındaki artışa müdahale edebilmek için uygulamaya sokacağı “herkese zorunlu korona aşısı yasası” için izlenecek yolun belirlendiğini açıkladı.
Avusturya, 1800’lü yıllardan beri Almanca konuşan ülkelerde görülen “aşı karşıtlığını” kırmak ve bu bağlamda, artan vaka sayılarına ve altı yüze ulaşan yoğun bakım ünitelerindeki doluluk oranını düşürmek için, 1 Şubat 2022 yılından itibaren, vatandaşlarına ve ülkede yaşayan ikamet eden ve oturum izni buluna göçmenlere korona aşısının yapılmasını zorunlu kılacağını duyurmuştu.
Anayasadan Sorumlu Bakan Karoline Edtstadler, şubat ayından itibaren planlanan zorunlu aşılamanın anayasal olarak mümkün olduğunu söyledi. Bakan ayrıca, aşı yaptırmayı reddedenlerin 3.600 Euro’ya kadar para cezası verilmesinin mümkün olduğunu belirtti.
Bakan, vatandaşların sadece hakları değil, yükümlülükleri de olduğuna dikkat çekerek, demokrasi ve özgürlük kavramlarının, özellikle aşırı sağcı parti FPÖ tarafından tahrip edildiğini vurguladı.
İtalya ve Almanya gibi diğer ülkelerde de tartışılan zorun aşı yasasını düzenleyen kanun, 6 Aralık haftasında ele alınacak. Bu en az dört hafta sürecek olan bir değerlendirmeyi kapsamsı bekleniyor.
Ulusal Konsey ve Federal Konsey tarafından alınan bir kararın [onay] ardından yasa, şubat ayının başında yürürlüğe girmesi öngörülüyor.
30 Kasım’da Sağlık Bakanı Wolfgang Mückstein ve Anayasa Bakanı Karoline Edtstadler öncülüğünde anayasa hukukçuları, bilim insanları, sağlık uzmanları, anayasa uzmanları, biyoetik komisyonu ve SPÖ ve NEOS temsilcileriyle bir yuvarlak masa toplantısı yapılacak.
Sağlık Bakanı Mückstein’a göre korona aşısı için teşvik sistemleri etki gösterdi. Ancak bu yeterli değil: “Epidemiyolojik açıdan bunun yeterli olmadığını biliyoruz. Kendimizi olası enfeksiyon dalgalarına karşı mümkün olduğunca korumak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Bunu yapmak için, aşı oranı düzgün ilerlemesi gerekmekte. Bu, zorunlu aşılama ile mümkün görünüyor.”
Mückstein, “Bu yüzden genel bir zorunlu aşılama uygulamaya karar verdik. Bu geniş kapsamlı bir önlem ve bu nedenle bu yasayı geniş bir temele oturtmak ve sürece mümkün olduğunca çok farklı paydaşı dahil etmek bizim için son derece önemli. ” dedi.
Anayasa Bakanı Karoline Edtstadler, “Genel zorunlu aşılamanın getirilmesinin elbette temel haklara müdahale ettiğini”, ancak bunun “dramatik durum karşısında gerekli ve haklı bir adım” olduğunu savundu.
“Pandemiden kurtulmanın yolu aşıdır”
ÖVP grup başkanı August Wöginger de aşıyı “salgından kurtulmanın tek yolu” olarak gördüğünü belirterek, “Bu nedenle zorunlu aşılama “nüfusta yeterli derecede bağışıklama elde etmek için gerekli hale geldi ve bu, özgürlüğümüzü yeniden kazanabilmemiz için önemli bir adım. Bu konuda birlikte çalışmalıyız” dedi.
Yeşiller Partisi Başkanı Sigi Maurer, “Zorunlu aşılamanın geniş çapta kabulünü ve tanınmasını” sağlamak önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu amaçla kapsamlı bir değerlendirme ve katılım süreci başlatılıyor. Bu tedbirin arkasında Parlamentodaki Yeşiller Partisi var. İklim korumasında olduğu gibi pandemilerle mücadelede de bilimi dinliyoruz. Ve bilimin sesleri net: Aşı işe yarıyor – aşı koruyor” tespitinde bulundu. | © DerVirgül