Avusturya’da Yasadışı Çöp Skandalı
Avusturya’nın Malezya’ya gönderdiği 100 ton geri dönüştürülemeyen plastik atık, olayın öğrenilmesinden yaklaşık dört ay sonra, Avusturya’ya geri gönderildi.
Yetkililer Pazartesi günü hızlı soruşturma yapılacağını duyurdular. Bu arada çevre STK’sı Greenpeace, çöp ihracatına geniş kapsamlı bir yasak çağrısında bulundu. Başlangıçta Greenpeace’e göre, kimyasallarla kirlenmiş 700 tondan fazla plastik atık Avusturya üzerinden Malezya’ya ulaştı.
Ancak çöplerin bir kısmı zaten Güneydoğu Asya’ya atıldı ve geri gönderilemedi.
Çevre Bakanlığı, Federal Çevre Ajansı tarafından laboratuar testleri için gönderilmiş olan ve halen gümrükte olan birkaç çöp bidonuna sahipti.
Çevre Bakanlığı’ndan yerel yetkililer, önümüzdeki haftalarda kimyasal içerikleri açısından laboratuvarda incelenecek olan kaplardan numune alıyor.
Çöpün geri kalanı, malzemenin orijinal olarak zararsız sınıflandırıldığı ve danışmanlık şirketi Remaco’ya satıldığı Amstetten’deki FCC Mostviertel Abfall Service GmbH’ye geri dönecek.
FCC Pazartesi günü ORF televizyon kanalına bir e-posta göndererek, şirketin “Avusturya’da herhangi bir kontamine plastik atığı teslim etmediğini”, yani doğrudan Malezya’ya herhangi bir çöp satmadığını söyledi.
Buna ek olarak, FCC hem yerel makamlarla hem de Doğu Asya geri dönüşüm şirketleriyle “Avusturya’ya geri dönüş mutlaka yapılmalıdır” diye bir kampanya yürüttü.
“Ekolojik Skandal”
Önümüzdeki günlerde çöplerin çevreye duyarlı bir şekilde hangi yerli tesiste bertaraf edileceğine karar verilecek. Greenpeace, analizin sonucunun ihracata katılan Avusturyalı şirketler için olası bir cezaya karar vermesini bekliyor ve hızlı ve şeffaf açıklama çağrısında bulundu. Çevre koruma organizasyonuna göre, atıkların Avusturya’dan daha düşük çevre standartlarına sahip ülkelere ihracatı yasaklanmalıdır.
Avusturya, Greenpeace tüketici uzmanı Lisa Panhuber, “Avusturya’dan on binlerce kilometre atığı daha düşük çevre standartlarına sahip daha fakir bir ülkeye göndermek ekolojik bir skandal ve çılgınlıktır” dedi.
“Özellikle ithal atıkların işlenmesi veya boşaltılmasının insanları hasta ettiği ve denizleri, nehirleri ve doğayı kirlettiği Malezya’dan birçok örnek biliyoruz.”
Ayrıca şunu talep etti: “Şirketlerin atıklarının sorumluluğunu üstlenmelerini ve atıklarını Avusturya’da çevre dostu bir şekilde işlemelerini sağlamak için acil olarak sıkı kontrollere ihtiyacımız var.” Greenpeace kayıtlarına göre, Avusturya’dan toplam 28 plastik atık kutusu yasadışı olarak ihraç edildi. önceki yıl Malezya’ya.
Çevre Bakanlığı Olayları Doğruladı
Greenpeace, Ekim 2020’de Avusturya’dan gelen ve parçalanmış elektrikli ve elektronik ekipman içermesi beklenen plastik atıkların resimlerini ve video materyalini ORF ve ZIB2’ye oynattı.
Malezya’daki bir Greenpeace çalışanı, Temmuz ayında bir geri dönüşüm firmasında çöp kutusunu yerinde gördü. Hangi parçaların geri dönüştürülebilir olduğunu ve hangilerinin olmadığını gösteren “yüzme testleri” yapmıştı – geri dönüştürülebilir plastiklerin üstte yüzmesi gerekiyordu, ancak videolar yüzeyde çok az parçacığın yüzdüğünü gösterdi.
Gernot Lorenz, geçen yıl ORF’ye Atık Yönetimi, Kimyasal Politika ve Çevre Teknolojisi bölümünden “Yazılı bildirim prosedürüne tabi olan atık” dedi.
Bir şirket bu tür atıkları ülke dışına ihraç etmek isterse, yetkililere başvuruda bulunmalıdır. Çevre bakanlığı uzmanına göre, bu durumda bu gerçekleşmedi.
Greenpeace, 2019’da Malezya’daki yasadışı çöplüklerin yakınında toprak ve su örneklerinde kurşun, kadmiyum, ftalatlar ve bromlu ve klorlu alev geciktiriciler gibi toksik maddeler buldu. Greenpeace, yerel hükümet tarafından çöp ihracatına ilişkin daha katı düzenlemelerin yanı sıra, ürünlerin ömrünü önemli ölçüde uzatarak yerel çöp dağlarının da asgariye indirilmesi çağrısında bulunuyor.
Greenpeace uzmanı Panhuber, “Ürünler yeniden kullanılamayacak veya geri dönüştürülemeyecek herhangi bir malzeme içermeyecek şekilde tasarlanmalıdır” diyor. “Bu, örneğin, plastiklerde daha az kimyasala izin verilmesi gerektiği, böylece ambalajı yeniden kullanabileceğimiz ve elektrikli aletleri tamir edebileceğimiz anlamına geliyor.”| virgül
© Bild: virgül