Avusturya’da Yaşayan Türkiye Göçmenleri: Yine mi sessiz kalacağız?
Avusturya Koalisyon Hükümetinin, Türkiye göçmenlerinin hakları üzerinde kısıtlamaya gitmesi, göçmenler tarafından tepki ile karşılandı. Virgül okuyucuları, bu gelişmelerin sadece tepkide kalmasının bir sonuç doğurmayacağını, sivil toplum örgütlerinin harekete geçmesi gerektiğini belirttiler.
Avusturya Koalisyon Hükümetinin genelde göçmenlere, özelde Türkiye göçmenlerine karşı tutumu son günlerde uygulanan yasa değişiklikleriyle, özel bir ayrımcılık yapıldığı gün yüzüne çıkmıştır.
Türkiye ile diplomatik sorun yaşayan Avusturya Hükümetinin, bu sorunların üzerinden Türkiye göçmenlerinin kazanılmış haklarında, geriye dönük değişiklikler yapması, siyasi açıdan etik olmadığı gibi, aynı zamanda ayrımcılık olarakta değerlendirilebilinir.
Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) öteden beri yabancı karşıtlığı bilinmekte.
Hükümet ortağı olduktan sonra, yabancılara ve özellikle Türkiye göçmenlerinin, haklarında olumsuz değişikliklere gitmektedir.
En son FPÖ’ Ulaştırma Bakanı, Ehliyet sınavlarının Türkçe yapılmasının son bulacağını duyurması, ileriye dönük daha kısıtlayıcı yasaların çıkarılacağının işareti olarak görülüyor.
FPÖ lideri, geçtiğimiz günlerde bazı camilerin kapatılmasının açıklanmasından sonra, “daha yeni başladık” diyerek, yabancıları daha kötü günlerin beklediğini duyurmuş oldu.
Peki Ne Yapmalı?
Birkaç gündür virgül okuyucularından, “birleşmeliyiz, sessiz kalmayalım, sivil toplum örgütleri tavır alsın” gibi talepler ve çağrılar gelmekte.
Türkiye göçmenlerinin, yabancı düşmanlığı karşısında, Avusturyalı dost oluşumlarıda yanına alarak harekete geçmesi yönünde bir beklentisi olduğu görülmekte.
Başta Türkiye göçmenlerinin oluşturduğu sivil toplum örgütleri, bütün kimliklerinden bağımsız, yabancı düşmanlığı konusunda, kendi alanında ne yapabileceğini, kitlesi içerisinde tartışmaya açması ve kitlesini bu yönlü bir karşı duruşa koşulsuz hazırlaması gerekmektedir.
Göçmenlerin elinden alınan haklarını, geri almak ve var olanı korumak için harekete geçmek zorunda olan dernekler, bir birinden kopuk ama tepkili kitleleri kontrollü bir güç haline getirmekle yükümlüdür.
Avusturya’da yaşayan Türkiye göçmenlerinin tek tek, birey olarak bize ulaştırdığı bu talebi, sivil toplum örgütlerinin yönetici kadrolarının bileğilerine sunuyoruz… ( virgül.at)
Yabancılar Yasalarına Karşı Başlatılan İmza Kampanyasına Destek Olmak İçin Tıklayın