Avusturya’da zorla evlilik | Kuzenle evlenmeye yasak geliyor

Avusturya’da zorla evlilik | Kuzenle evlenmeye yasak geliyor

Hükümet programında ÖVP ve Yeşiller aslında zorla evliliklere karşı evlenme yaşının 18’e çıkarılması, kuzen evliliğinin yasaklanması gibi önlemler aldı ancak bu henüz uygulamaya konmadı.

Ulusal Konsey seçimlerine bir buçuk ay kala ÖVP, bir kez daha zorla evliliklere karşı daha fazla koruma sağlanması için baskı yapıyor ve koalisyon ortağına bir taslak gönderdi. Yeşiller daha büyük bir paket istiyordu ve ÖVP’yi bunu engellemekle suçladı.

ÖVP kuzenler arası evliliğin yasaklanmasını istiyor

ÖVP’ye göre ne yazık ki zorla evlendirme olgusu Avusturya’da da yaşanıyor. ÖVP insan hakları sözcüsü Gudrun Kugler ve ÖVP aile sözcüsü Norbert Sieber Perşembe günü yaptıkları yayında, “Küçüklerin zorla evlendirilmemesini sağlamalıyız. Bu nedenle Avusturya’da evlilik yaşının tamamen 18 yıla çıkarılması gerekiyor” dedi. Yeşiller’e buna ilişkin bir girişim önerisi gönderildi. Avusturya’da 18 yaşın altında evlilik, mahkemenin 16 veya 17 yaşındaki kişileri reşit sayması haricinde genel olarak yasaktır.

Zorla evlendirme genellikle Avusturya’da halihazırda göçmenlerin ikinci veya üçüncü kuşakta yaşayan reşit olmayan kişileri etkilemektedir. Kugler, “Çoğunlukla kadın gençler, genellikle kendilerinin tanımadığı bir erkekle veya yakın bir akrabayla veya ebeveynlerinin memleketindeki yakın bir akrabayla evlenme konusunda baskı altına giriyor” diye açıkladı. Bu nedenle ÖVP’nin girişim teklifinde örneğin kuzenler arasındaki evliliğin yasaklanması da yer alıyor. Zorla evlendirilen çocuk ve gençlere yönelik önleyici ve bilinçlendirici tedbirlerin yanı sıra rehabilitasyon ve bakım tedbirlerini de içeren bir tedbir paketi üzerinde de çalışıyoruz.

Yeşiller: ÖVP’den “Sadece teknik olarak yararsız öneriler”

Yeşiller perşembe günü, ÖVP’ye 18 yaşından itibaren evlilikle ilgili somut teklifler gönderdiklerini ancak bunların reddedildiğini söyledi. Yeşiller partisi aile sözcüsü Barbara Neßler, “Maalesef koalisyon ortağı, yalnızca göze çarpan boşluklar ve eksiklikler içeren, teknik açıdan işe yaramaz tekliflerle geldi” dedi. “Biz bu tür gösteri siyasetine hazır değiliz.” Nafaka garantisi ve çocuk koruma yasasının kapsamlı reformu ve modernizasyonunda da iyileştirmeler yapılabilirdi, ancak burada da Aile Bakanı Susanne Raab (ÖVP) “öncelikle engelleme tutumuyla karşı çıktı” diye konuştu. | ©DerVirgül

Yayınlama: 15.08.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.