Avusturya’dan İsrail’e destek gösterisi | Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı’na İsrail bayrağı çekildi

İsrail’e yönelik saldırıları gerekçe gösteren Avusturya’da, Federal Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı’na İsrail bayrağı çekildi.

Avusturya’dan İsrail’e destek gösterisi | Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı’na İsrail bayrağı çekildi

Şansölye Nehammer ve Dışişleri Bakanı Schallenberg’in İsrail’e yönelik saldırıları kınamasının ardından, İsrail bayrağı Pazar akşamına kadar Federal Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı’na da asılı kalacak.

Şansölye Karl Nehammer Twitter’dan yaptığı açıklamada “#İsrail ve İsrail halkıyla dayanışmanın bir işareti olarak, İsrail bayrağı yarın akşama kadar Federal Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı’nın çatılarına çekilecek” dedi.

İsrail bayrağı 2021’de göndere çekilmişti

İsrail bayrağı, Mayıs 2021’de dönemin Başbakanı Sebastian Kurz (ÖVP) döneminde Orta Doğu’daki çatışmaların tırmandığı bir dönemde Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı’na çekilmişti. Kurz ve Schallenberg diğer siyasilerin yanı sıra koalisyon ortağı Yeşiller partisinin de eleştirilerine neden olmuştu.

Schallenberg o dönemde bu kararı “Hamas adlı bir terör örgütü tarafından İsrail topraklarına ayrım gözetmeksizin atılan 3,000’den fazla roket göz önünde bulundurulduğunda bu çok bilinçli bir dayanışma işaretiydi” diyerek savunmuştu. Ancak bu kararın “Filistin’le dayanışmanın azalması anlamına gelmediğini” ve Avusturya’nın Orta Doğu ihtilafına ilişkin temel pozisyonunda bir değişiklik yaratmadığını belirten Dışişleri Bakanı, “Biz müzakere edilmiş iki devletli bir çözüm” ve “Filistinliler ile İsraillilerin barış içinde yaşayabileceği” bir durum istiyoruz, dedi.

Terör örgütü Hamas’a karşı tarafsızlık yok

Yeşiller ve FPÖ tarafsızlığın korunması çağrısında bulundu. Eski Cumhurbaşkanı Heinz Fischer’e göre “özellikle tarafsız Avusturya’nın bu trajik çatışmada tek taraflılık sergilemesi acı vericiydi”. Kurz ve Schallenberg terör örgütü Hamas’a karşı mücadelede tarafsızlık olmadığını savunmuştu.

Filistinlilerin bakış açısına göre, Kurz döneminde Avusturya’nın Orta Doğu politikasında, örneğin uluslararası organlardaki ilgili oylamalarda, yeniden bir düzenleme oldu. Filistin’in Viyana Büyükelçisi Salah Abdel Shafi, 2018’de yaptığı açıklamada, eski Federal Şansölye Bruno Kreisky’nin geleneğindeki “dengeli” Orta Doğu politikasının terk edildiğini ve “açıkça İsrail yanlısı bir politikaya” doğru bir “U dönüşü” yapıldığını söylemişti.| ©DerVirgül

Yayınlama: 07.10.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.