Avusturya’dan Rusya’ya Yaptırımlarda Geri Adım
ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’ya yönelik saldırılarını sürdüren Rusya’dan doğal gaz ve petrol ithalatını yasakladıklarını açıklaması üzerine, Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg Rusya’ya karşı bir petrol ve gaz ambargosu fikrine ilişkin çekincelerini dile getirdi…
ABD Devlet Başkanı Joe Biden, ABD’nin Rusya’dan petrol, doğal gaz ve kömür ithalatını yasaklayacağını açıkladı. Biden, enerji fiyatlarında yaşanan yükselişlerin ardından açıklanan bu karar ile ABD’nin Rusya ekonomisini kalbinden vurmayı hedeflediğini söyledi.
ABD’nin bu açıklaması üzerine, Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ve Yunan meslektaşı Nikos Dendias, Salı günü Viyana’da Rusya’ya karşı bir AB petrol ve gaz ambargosu fikrine ilişkin çekincelerini dile getirdiler.
Schallenberg, Dendias’ın salı günü Viyana’ya yaptığı ziyaretin ardından ABD’deki durumun Avrupa’dan “oldukça farklı” olduğunu söyledi. Avrupa sadece komşu değil, aynı zamanda kısmen Rus enerjisine de bağımlı olduğu” ifade edildi.
Schallenberg, özel sektörde Rusya’ya karşı zaten ambargolar olduğuna dikkat çekti. Ama gerçekçi olmalıyız! Rusya’nın Swift dışlamasının dışlanmadığı gibi, “Avusturya hiçbir şeyi dışlayamaz”. AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarına atıfta bulunan Schallenberg, “Henüz yolun sonuna gelmedik” dedi ve şu anda dördüncü bir yaptırım paketi üzerinde çalışıldığını ekledi.
Avusturya ve Yunanistan Rusya’dan enerjiye bağımlı
Dendias, Yunanistan’ın enerji için Rusya’ya yüzde 30 bağımlı olduğunu söyledi. AB ortak bir cevap formüle etmeden önce Avrupa Konseyi’nin bunu tartışmasını istedi. Bununla birlikte, Avrupa enerji sağlayıcılarını çeşitlendirmeli, böylece “gelecekte bir seçeneğimiz olsun” diye ekledi.
AB’nin Ukrayna’ya aday ülke statüsü vermesinin gerekip gerekmediği sorusuna Schallenberg, bu isteği “duygusal olarak yüzde yüz” anladığını söyledi. Ancak AB gerçekçi olmalı ve yanlış beklentiler yaratmamaya özen göstermelidir. Schallenberg, Ukrayna’daki savaşa atıfta bulunarak aday statüsünün “orada hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini” söyledi. AB de hangi sinyalleri gönderdiğine dikkat etmelidir. Örneğin, Bosna-Hersek henüz aday statüsüne sahip değil dedi.
AB’nin Rusya’ya karşı birliği
Her iki dışişleri bakanı, yakın zamanda düşünülemeyecek olan AB ve Batı’nın Rusya’ya yönelik birliğinin altını çizdi. Özellikle Schallenberg ve Dendias, mültecilerin ülkeyi terk etmesine izin vermek ve Ukrayna şehirlerine tedarik sağlamak için insani koridorların kurulması çağrısında bulundu. Dendias, Mariupol çevresindeki bölgede yaklaşık 150.000 Yunanlının yaşadığını, “En az on onaylanmış kurbanımız var” dedi. Yunanistan mültecileri kabul etmek için üzerine düşeni yapmaya hazır. Dendias, Avusturya’ya 2015 göç krizi sırasında verdiği destek için de teşekkür etti.
Schallenberg, Rusya’nın “acımasız saldırısını” ve uluslararası insancıl hukuk ihlallerini eleştirdi. Bu, Avrupa için karanlık bir an” diyerek, anlamsız şiddet ve yıkım sona ermeli dedi.
Dendias, SPÖ Lideri Rendi-Wagner ile görüştü
Dendias ile SPÖ lideri Pamela Rendi-Wagner arasında yapılan görüşmede Ukrayna’daki güncel gelişmelere odaklanıldı. Savaşın Avusturya ve Yunanistan’daki enerji arz güvenliği üzerindeki etkileri de tartışıldı. Ayrıca Akdeniz bölgesinde Batı Balkanlar konuşuldu.
Dendias Viyana’da ayrıca Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri Helga Schmid ile Ukrayna’daki savaş ve Doğu Akdeniz’deki durum hakkında görüşecek.
Yunan tarafı ayrıca SPÖ federal parti lideri Rendi-Wagner ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Avusturya heyeti başkanı Reinhold Lopatka (ÖVP) ile görüşmeleri planlanıyor. | © DerVirgül