Avusturyalı 10 kadın, Kürt yönetimi altındaki esir kampında

IŞİD militanlarıyla evlenen Avusturyalı on kadın, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kürt yönetimi altındaki bir esir kampında yaşıyor. Avusturya bu kadınların ülkeye geri getirilmesini tartışıyor.

Avusturyalı 10 kadın, Kürt yönetimi altındaki esir kampında

Salzburglu IŞİD gelini Maria halen Suriye’de mahsur kalmış durumda, ancak yakında Avusturya’ya dönmesi bekleniyor. Genç kadın münferit bir vaka değil.

IŞİD destekçisi Maria G. yaklaşık beş yıldır iki çocuğuyla (5, 7) birlikte Suriye’de mahsur kalmış durumda. IŞİD örgütünün çöküşünden bu yana Suriye’nin kuzeydoğusundaki bir Kürt esir kampında yaşıyordu. Ancak birkaç gün önce durum dramatik bir hal aldı!

Avusturya Dışişleri Bakanlığı şimdi Maria G.’nin olası ülkesine geri gönderilmesi konusunda yeniden karar verecek. Bu karar, G.’nin ailesinin temyiz başvurusunun ardından Federal İdare Mahkemesi tarafından alındı. Avukat Doris Hawelka’ya göre mahkemede adaletin yerini bulma şansı hiç de fena değil, çünkü diğer AB ülkeleri de akrabalarını sürekli olarak ülkelerine geri gönderiyor.

“Özgür bir yaşamın ne olduğunu bilmiyorlar”

Avusturya kısa bir süre önce çocukları geri getirmişti ama anneleri olmadan. Avukat Doris Hawelka’ya göre bu, çocuğun yüksek yararının açık bir ihlalidir. Büyükannelerine göre Maria G.’nin beş ve yedi yaşlarındaki çocukları Suriye’deki ceza kampından başka bir şey bilmiyor.

“Özgür bir yaşamın ne olduğunu gerçekten bilmiyorlar. Küçük olan bir yaşındayken böyle bir kampa geldi. Büyük olanı ise üç yaşında. Bir çocuk için neyin uygun olduğunu gerçekten bilmiyorlar,” diyor Salzburglu büyükannesi.

Kamplarda 10 Avusturyalı

Dışişleri Bakanlığı’nın Maria G.’nin geri getirilip getirilmeyeceğine karar vermek için 20 Ekim’e kadar süresi var. Salzburglu genç kadının durumu görünüşe göre münferit bir vaka değil. PULS 24’ün bildirdiğine göre, aralarında Viyanalı genç bir kadın ve Steiermark’tan bir kadının da bulunduğu on Avusturyalı halen Suriye’deki kamplarda mahsur durumda.

PULS 24 Chronicle’ın baş muhabiri Magdalena Punz, Steiermarklı kadınla ilgili olarak şimdi daha fazla ayrıntı ortaya çıkardı. Habere göre, Grazlı genç kadın o zamanki kocasıyla genç yaşta tanışmış ve ona aşık olmuş. “Çok modernlerdi ve çıkıyorlardı da ama sonra işler değişti. Adam değişti,” diye açıklıyor Punz PULS 24’e.

Evlendikten sonra adam Suriye’ye gitmiş ve Steiermarklı genç kadın da bir yıl sonra onu takip etmiş. Ancak IŞİD için savaşma niyetiyle değil, “onu geri getirmek istiyordu ama orada olduğunu tam olarak bilmiyordu” dedi Punz.

Kocası Grazlı kadını “kandırdı”

Kocası o zamanlar Graz’da yaşayan genç kadını “kandırmış” ve genç kadın soluğu Suriye’de almıştı. Hatta terör milislerinin eski kalesi olan Rakka’da bir buçuk yıl geçirmişler. Teyit edilmemiş haberlere göre kadının kocası daha sonra ölmüş. O zamandan beri Steiermarklı kadın 8 yaşındaki oğluyla birlikte bir esir kampında bulunuyor.

PULS 24’ün araştırmasına göre Salzburg, Viyana ve Steiermark’tan gelen üç kadın, diğer kampların aksine “daha iyi bir kamp” olarak tanımlanan “Roj” kampında bulunuyor – çünkü diğer kamplarda halifelik hüküm sürüyor. Avusturya’ya dönmek isteyen genç anneler için kolay bir durum değil.

Bunlar Kürtler tarafından bakılan mahkumların kaldığı kamplar. Orada çadırlarda yaşıyorlar. Hava kötü olduğunda çadırları sık sık su basıyor. Kadınlar arasında da saldırılar oluyor, çünkü kadınların bir kısmı hala çok radikalleşmiş durumda. Bu da evlerine dönmek isteyen kadınlar için büyük bir tehlike anlamına geliyor.”

Kaçırılma korkusu

Ayrıca anneler de çocuklarının kaçırılmaması için dikkatli olmak zorunda. “Oğullar 13 yaşına geldiklerinde annelerinden ayrılıyor çünkü artık çocuk sayılmıyorlar. (…) Ve çocukların hiçbir suçu yok, onlar Avusturya vatandaşı.”

Graz’dan 9 yaşında bir oğlu olan anne ile yaptığımız görüşmede, genç kadın eve dönmeyi çok istediğini açıkça ifade etti. Ayrıca mahkemeye hesap vermek zorunda kalacağının da farkındaydı. “Bunun farkındalar, Avusturya’da onları bir duruşma bekliyor.”

Ve devam ediyor: “Ama aynı zamanda Avusturya’da yargılanmanın onun hakkı olduğunu da söylüyor.” Maria G.’nin Avusturya’ya geri getirilip getirilmeyeceğine karar vermek için Dışişleri Bakanlığı’nın önünde bir aydan az bir süre var – o zaman Avusturya’daki diğer eski IŞİD destekçileri için de işler muhtemelen daha hızlı ilerleyebilir.| ©DerVirgül

Yayınlama: 22.09.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.