Avusturyalılar rekor enflasyon altında inliyor | Hükümet gözle görülür bir önlem almıyor!

Enflasyon tüm alanları etkiliyor, ısınma, yakıt, elektrik, bakkaliye. Her şey giderek daha pahalı hale geliyor. Gittikçe daha fazla insan artan enerji faturalarını, kiraları ve haftalık market alışverişlerini nasıl ödeyeceğini bilemiyor. Federal hükümet önemli konularda hareketsiz kalmaya devam ediyor.

Avusturyalılar rekor enflasyon altında inliyor | Hükümet gözle görülür bir önlem almıyor!

Avusturya’da yaşıyorsanız, paranız kum gibi parmaklarınızın arasından kayıp gidiyor. Enflasyon paramızı daha az değerli hale getiriyor – ve 40 yıldır görülmemiş bir oranda. Avusturya İstatistik Kurumu’na göre, enflasyon bu yılın Mart ayında yüzde 6,8’e yükseldi. Bu, Mart 2022’de paranızla bir önceki yıla göre neredeyse yüzde 7 daha az ürün ve hizmet satın alabileceğiniz anlamına geliyor. Şubat ayında enflasyon oranı yüzde 5,9 oldu. Ana faktörler ise enerji fiyatları…

Uzmanlar, Avusturya’da enflasyonun yüzde 9’a çıkabileceğini varsayıyor.

Ortalama bir Avusturyalı hanenin aylık gideri 3.250 Euro’dur. Konut ve enerji için yaklaşık 780 Euro, ulaşım harcamaları için 450 Euro ve bakkaliye için yaklaşık 400 Euro harcıyor. Tüm bu alanlar artık gözle görülür şekilde daha pahalı hale geldi.

Eurostat’ın euro bölgesi için flaş tahmini, Mart 2022’de yüzde 7,5 enflasyon gösterdi. Fiyatların ana belirleyicileri enerji maliyetleriydi (yüzde +44,7 – Şubat ayında yüzde +32 idi)

Avusturya’daki binlerce aile için kendi evlerini ısıtmak zor ekonomi meselesi haline geliyor. Diğer tarafta ise yüksek kârlar elde eden enerji şirketleri var. Örneğin petrol şirketleri şu anda kar marjlarını yüzde 150 artırıyor.

Gıda İçin Yıllık 200 Euro’ya Kadar Ek Maliyet

Euro bölgesinde gıda, alkol ve tütün bir önceki yıla göre yüzde 5 daha pahalı. Avusturya’daki market zincirleri de hammadde ve enerji maliyetlerindeki artış nedeniyle fiyatlarını artırdıklarını açıkladı. Tahminler, geçen yılın aynı ayına kıyasla enflasyonun en az yüzde +10 olduğunu varsayıyor.

Yüzde 10’luk daha yüksek fiyatlar, ortalama bir hane halkının yiyecek için yılda 200 Euro’dan fazla harcaması gerektiği anlamına geliyor.

Kira Oranları Artışı: Yıllık 600 Euro’ya Kadar Ek Maliyet

Konut maliyetleri yüzde 7,7 arttı. Birçok aile gelirlerinin yarısını kiraya harcamak zorunda kalıyor. Nisan 2022 itibariyle ÖVP-Yeşil hükümeti artık referans kiraları da artırdı. Bu, Avusturya’da bir milyon kişi için kiraların yüzde 6 daha arttığı anlamına geliyor.

İki yılda bir yapılan sabit kira artışı, eski binaları ve Viyana belediye dairelerini ve ayrıca değer koruma maddesi içeren kira sözleşmelerini etkiler. Artış, enflasyon düzeltmesine dayalıdır ve iki yılda bir yapılır.

Sonuç olarak, Viyana’da 80 m2’lik bir dairenin maliyeti yılda yaklaşık 400 Euro, Vorarlberg’deki bir dairenin maliyeti ise yılda yaklaşık 600 Euro daha fazladır.

Bu artış geçmişte birkaç kez askıya alındı: 2009’da mali kriz nedeniyle, 2016 ve 2021’de Korona krizi nedeniyle. ÖVP bu yıl askıya alınmasını engelledi.

Ücretler Hızlı Enflasyona Ayak Uyduramıyor

Çeşitli alanlardaki bu hızlı ve sert fiyat artışlarının sonucu, Avusturya’daki insanların gelirleriyle geçinmeyi giderek daha zorlaştırıyor. 

Çünkü: Ücretleriniz ve maaşlarınız aynı kaldı. Daha önce olduğu gibi çalışıyorlar – ancak giderek daha fazla taviz vermek zorundalar. Yaşam standardını korumak devasa bir görev haline geliyor.

Ekonomik araştırma enstitüsü (Wifo), enflasyonun Avusturya’da brüt reel ücretlerin bu yıl yüzde 2,3 düşmesine neden olduğunu hesaplıyor. Wifo müdürü Gabriel Felbermayr’a göre, bu istatistikler mevcut olduğundan beri kişi başına ücretlerdeki en keskin düşüş yaşanmakta. 

Ancak hükümet, daha yüksek ücretleri veya daha düşük vergileri uygulamak istemiyor. 

Maliye Bakanı Brunner (ÖVP)’nin dediği gibi “ücret-fiyat sarmalını” sürmek istemiyorlar. Çünkü daha yüksek ücretler, ücret maliyetlerinin artması ve dolayısıyla fiyatların daha da artması anlamına gelir. Sendika ÖGB başkanı Wolfgang Katzian ise, bu tür uyarıların bir anlam ifade etmediğini söylüyor…

ÖGB başkanı Wolfgang Katzian, “Bu ücret-fiyat sarmalına daha fazla dayanamam! Bu beni gerçekten sinirlendiriyor. Fiyatları yükselten ücretler değil. Önce fiyatlar daha pahalı hale geliyor. Her birimiz her şeyin daha pahalı hale geldiğini hissediyoruz. Enflasyon, insanlar daha fazla kazandığı için değil, enerji fiyatları, konut maliyetleri, gıda fiyatları yükseldiği için yükseliyor” dedi.

İş Arayanlar İçin Enflasyon Riski

Yüksek fiyatlar, özellikle iş arayanları da çok etkiledi. 

İşsizlik parası bir önceki çalışılan işten alınan maaşın sadece yüzde 55’ini oluşturuyor. Mart 2022’nin sonunda, yaklaşık 336.000 kişi işsiz olarak kayıt altına alındı. Bunlardan 100.000’den fazla kişi bir yılı aşkın süredir işsiz.

Avusturya’da her 10 iş arayandan 9’u yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Çoğu zaman temel ihtiyaçlar için bile yeterli para yok. Enflasyona bağlı ek kayıplar nedeniyle geçim kaynakları daralıyor.

Özellikle Öğrencileri ve Emeklileri Vuruyor

Öğrenciler ayrıca, toplam gelirlerinin giderek artan bir bölümünü barınma ve gıdaya harcamak zorunda oldukları için, fiyatlardaki mevcut artıştan özellikle çok etkileniyorlar. Çalışma hibesi en son 2017’de ayarlanmıştır. O zamandan beri fiyatlar yüzde 10’dan fazla arttı.

Enflasyon emekliler için de bir sorundur. Yıllık yasal enflasyon düzeltmesi geriye dönük olarak Ocak ayına kadar geçerlidir ve en son yüzde 1,8 olmuştur. Enflasyon şu anda neredeyse yüzde 7’de. 

Ana muhalefet parti SPÖ zaten 2021 sonbaharında ayarlamayı çok düşük olarak eleştirmişti. Ancak bir sonraki düzenli ayarlamadan önce neredeyse bir yıl olacak. Hükümet tarafından bir defaya mahsus olarak açıklanan enerji bedeli tazminatı, artan enerji fiyatlarını ancak kısmen karşılamaktadır. Halihazırda gerçekleşmiş olan ve hala gelecek olan satın alma gücü kaybının tazminine acilen ihtiyaç duyulmaktadır.

Sosyal Demokratlar, ülkede yaşanan sancılı fiyat artışları nedeniyle Ulusal Konsey’i özel toplantıya çağırdı. İktidar partileri ÖVP ve Yeşiller’in akaryakıt fiyatları konusunda kafa yormamalarını, KDV’yi askıya almamalarını ve enerji şirketlerinden elde edilen fazla kârları bu alanda kullanılmamasını eleştirdiler. Hükümet, konu kiralar olduğunda da hareketsiz kalıyor, ancak -Pamela Rendi-Wagner’ın (SPÖ) vurguladığı gibi – diğer kriz yıllarında olduğu gibi gösterge kiralardaki artış askıya alınabilir. Hatta geriye dönük olarak. Ama bu da olmuyor.
 
Toplantıda SPÖ, gelir vergisinde indirim, bu yıl emekli maaşlarında erken artış, işsizlik yardımlarının son gelirin yüzde 70’ine çıkarılması ve öğrenci burslarında düzenleme yapılması çağrısında bulundu. | © DerVirgül

Yayınlama: 05.04.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.