Avusturya’nın yüzde 22’si aşısız
Avusturya nüfusunun yaklaşık yüzde 22’si Şubat 2022 başında Covıd-19’a karşı aşılanmadığı kaydedilirken, bu oranın içerisinde iyileşmişlerinde yer almadığı belirtildi. Göçmen gruplar arasında en fazla aşılanma oranı (yüzde 74) ile Çek Cumhuriyeti’nde doğanlarda görüldü.
Avusturya İstatistik Kurumu Genel Direktörü Tobias Thomas Salı günü yaptığı açıklamada, “Nüfusun yüzde 69’unun geçerli bir aşı sertifikası var ve sadece iyileşenlerin oranı yüzde dokuz” dedi. Aşılama oranı büyük ölçüde eğitim ve istihdam düzeyine bağlı olduğu vurgularken, ayrıca, okul çağındaki çocukların çarpıcı bir kısmının iyileşmiş statüsünde olduğunu söyledi.
Korona aşılama oranı büyük ölçüde eğitim düzeyine bağlı
“Üniversite diplomasına sahip 25 ila 64 yaşındakiler arasındaki aşılama oranı yüzde 82’nin biraz altında, zorunlu okul diplomasına sahip kişilerden önemli ölçüde daha yüksek, burada oran yüzde 69.
Erkekler ve kadınlar arasında çok büyük bir fark görülmedi, ancak yaş gruplarında farklılıklar var. 3 Şubat 2022 itibariyle, beş ila dokuz yaş arasındaki çocukların yüzde 18’i aşılandı, ancak bu yaş grubunun yüzde 19’u daha yeni iyileşti. Onuncu doğum gününden itibaren aşılananların oranı keskin bir şekilde arttı. Yüzde 42’lik bir aşılama oranına ek olarak, 10 ila 14 yaşındakiler de sadece yüzde 20 civarında iyileşenlerin en yüksek oranına sahiptir.
20 ila 24 yaş grubunda aşılama oranı yüzde 73 ve yüzde 11’i ise sadece iyileşti. Bundan sonra aşılananların oranı 30-34 yaş grubunda hafifçe yüzde 70’lere düşüyor. 35 yaşından itibaren aşılanma oranı yaşlılığa doğru sürekli artarken, sadece iyileşenlerin oranı azalmaktadır. Geçerli aşı sertifikasına sahip kişilerin en yüksek oranı 75 ile 84 yaş arasındaki yaş gruplarında, yüzde 87’den fazlası aşılandı veya aşılandı ve iyileşti ve yaklaşık yüzde ikisi sadece iyileşti.
Ekim 2021’den bu yana Eğitim Bakanlığı adına toplanan veriler, öğrenciler arasında aşılama konusunda yüksek bir isteklilik göstermeye devam ediyor. Ayrıca okul öğretmenleri gibi özel meslek gruplarında aşılanmış kişilerin oranı yüksek. Aktif olarak istihdam edilenlerin aşılanma oranları çalışmayanlara göre daha yüksektir. Bununla birlikte, işgücü içinde, sektörler arasında açık farklılıklar görülmekte.
Yüzde 83’ünün aşılandığı ve iyileştiği bilgi ve iletişim meslekleri arasında çok yüksek bir aşılama oranı görülmektedir. Yüzde 82’si kamu yönetiminde ve finans ve sigorta hizmetleri sunan şirketlerde. Bunu yüzde 81 ile serbest ve teknik hizmetler, eğitim ve öğretim sektörü ve enerji tedarik sektörü izliyor.
En düşük aşılama oranları yüzde 68 ile inşaat sektöründe, yüzde 70 ile tarım ve ormancılıkta görülüyor. Ancak inşaat sektöründe son altı ayda yaklaşık yüzde 17’si bir Covid 19 enfeksiyonundan etkilendi (yüzde beşi aşılandı ve iyileşti, yüzde 12’si sadece iyileşti), mal imalatında toplam yüzde 16 oldu. Ticaret, sağlık, konaklama ve gastronomide de, iyileşenlerin oranı genel olarak yüzde 15’in üzerindeyken, bilgi ve iletişim endüstrisinde yüzde on birin biraz altında önemli ölçüde daha düşüktü.
Avusturya’da uyruğuna göre aşılama oranı
Avusturya vatandaşları arasında aşılananlar ve iyileşenler de dahil olmak üzere aşılanma oranı yüzde 72, Avusturya vatandaşlığı olmayanların yüzde 55’inin çok üzerinde. Doğduğu ülkeye bakıldığında, fark daha az belirgindir – Avusturya’da doğanların aşılanma oranı yüzde 70, Avusturya’da doğmayanların aşılanma oranı yüzde 64’tür.
Avusturya İstatistik Kurumu’na göre, bunun nedeni Avusturyalı olmayan vatandaşlar arasında çocuk ve gençlerin oranının yurtdışında doğanlara göre daha yüksek olması ve aynı zamanda genç insanlar arasındaki aşı oranlarının genellikle daha düşük olmasıdır.
Çek Cumhuriyeti’nde doğanlar (yüzde 74) ve Almanya veya Afganistan ve Türkiye’de doğanlar (her biri yüzde 73) Avusturya’da doğanlardan bile daha yüksek aşı oranına sahipler. Buna karşılık Romanya’da (yüzde 48) veya Rusya Federasyonu’nda (yüzde 51) doğanların aşılama oranı çok düşük. | © DerVirgül