Avusturya’ya girişlerde ‘sosyal yardım alıcıları’ kontrol ediliyor

Avusturya’ya girişlerde ‘sosyal yardım alıcıları’ kontrol ediliyor

Avusturya’da her yıl binlerce sosyal güvenlik dolandırıcılığı vakası polis tarafından çözülüyor. Ancak buna rağmen, özellikle yurt dışına çıkan sosyal yardım alıcıları, yardımın kesilmesinden dolayı durumlarını yetkili makamlara bildirmiyor.

Avusturya, sosyal dolandırıcılıkla mücadele edebilmek için, 2017 yılında polislerden oluşan Sosyal Güvenlik Dolandırıcılık Görev Gücü [SOLBE] isimli bir birim kurdu. Birim sadece bu noktaya odaklanacak ve bu sayede sosyal dolandırıcılığın önüne geçilmeye çalışılacak.

Türkiye’de tatildeyken sosyal yardım almanın bedeli ağır!

Avusturya yasalarına göre, işsizlik maaşı [Arbeitslosengeld], acil yardım [Notstandshilfe], asgari geçim yardımı [Mindestsicherung] veya diğer sosyal yardım ödeneğinden yararlananlar, yurt dışına çıktıkları taktirde bunu ilgili kuruma bildirmeli ve ödenek almamaları gerekmektedir. Yurt dışından döndüklerinde ilgili kuruma müracaat ederek yeniden ödenek almaya devam edebilirler.

2021, 2022 ve 2023 yaz aylarında mali polis tarafından sınır kapılarında yapılan operasyonlarda, yüzlerce sosyal yardım alıcısının yurt dışına gideceklerini bildirmedikleri ortaya çıkmış ve haklarında yasal işlemler yapılmıştı.

Avusturya’ya Viyana Havalimanından giriş yapan bir okuyucumuzun Der Virgül’e aktardığı bilgiye göre, birkaç gün önce kendisinin de içinde bulunduğu yolcuların sosyal yardım alıp almadıklarını isimler üzerinden kontrol edildiğini, sosyal yardım kullanıcıların yurt dışına çıktıkları tarihte, yardım aldığı kuruma bildirip bildirmediğini kontrol ettiler.

Sosyal Güvenlik Dolandırıcılık Görev Gücü [SOLBE] ve gümrük memurlarıyla birlikte yürütülen kontrollerde yasa ihlali olduğuna dair bir bilgi edinilemezken, kontrollerin gecen yıl olduğu gibi devam edeceği bekleniyor.

Sosyal yardım alıcıların yurt dışına çıktıklarında yardım almaya devam etmeleri durumunda, sosyal dolandırıcı olarak yargılanacağı ve geçmişe dönük aldığı yardımları geri ödemenin yanı sıra, yasa ihlalinden dolayı da çeşitli cezalara çarptırılacakları, ilgili kurumlar tarafından belirtiliyor. | ©DerVirgül

Yayınlama: 29.07.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.