Baharat fiyatları hızla artıyor | Türkiye’den alınan “defne yaprakları” gibi…

Baharat fiyatları hızla artıyor | Türkiye’den alınan “defne yaprakları” gibi…

Baharat endüstrisi, aşırı hava koşulları ve artan navlun maliyetleri [nakliyat] nedeniyle hammadde fiyatlarının keskin bir şekilde artması nedeniyle önemli zorluklarla karşı karşıya.

Sanayi birliğine göre hammadde piyasalarında baharat fiyatları keskin bir şekilde artıyor.

Yalnızca biberin fiyatı yılbaşından bu yana neredeyse iki katına çıktı. Baharat Endüstrisi Derneği başkanı Erwin Kotányi’nin pazartesi günü yaptığı açıklamada, önemli fiyat artışının yerli şirketleri aşırı zorluklarla karşı karşıya bıraktığını söyledi. Başlıca tetikleyiciler aşırı sıcaklık ve su baskınlarından kaynaklanan mahsul kayıplarının yanı sıra Orta Doğu’daki savaşın bir sonucu olarak artan navlun maliyetleri olduğunu belirtti.

Biber fiyatlarında patlama: Aşırı sıcaklar ürün kaybına neden oluyor

Edinilen bilgiye göre, biber fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin devam etmesinin nedeni Brezilya’da halihazırda kahve hasadında ciddi kayıplara yol açan aşırı sıcaklar. Bu aynı zamanda biber için yüzde 40 daha düşük hasat beklentisine de yol açıyor. Kotányi ve Avusturya Ticaret Odası (WKÖ) gıda endüstrisi birliğindeki baharat endüstrisi derneği genel müdürü Katharina Koßdorff, “En büyük biber üreticisi olan Vietnam’da hasadın yaklaşık yüzde 15 daha düşük olacağı tahmin ediliyor” dedi.

Kimyon lüks bir ürün haline geliyor

Defne yapraklarına gelince, Türkiye’de yetişen alan 2021 yılındaki yangınlardan henüz kurtulamadı. Dernek, “Bu durum, iyi kalite ürün fiyatlarının artmasına yol açıyor” diyor.

Edinilen bilgiye göre, kimyon fiyatındaki yaklaşık yüzde 40 oranındaki önemli artış, “bu ülkede kimyon hasadının zayıf olması ve kimyonun yanına benzer tada sahip kimyonun eklenmesi nedeniyle” Hindistan’dan gelen olağanüstü talepten büyük ölçüde etkilendi.

Kaliteli sarımsak granüllerinin maliyetleri artıyor çünkü bu yılki hasatta kurutmayla ilgili miktarlar önemli ölçüde düşük oldu. Daha fazla artışın ardından, Mısır’da yetişen mercanköşk ve fesleğen gibi bitkilerin maliyetleri de, aşırı sıcaklar ve ekim alanlarında baharattan buğdaya geçişin mevcut olması nedeniyle tarihin en yüksek seviyesine ulaşacak.

Biber fiyatları rekor seviyede

Kırmızı biber de giderek daha pahalı hale geliyor: “En önemli baharatlardan biri olan kırmızı biber için, birkaç yıldır fiyatlarda yaşanan güçlü yükseliş eğiliminin ardından, bu yıl hammadde piyasalarında iyi kalite için bir kez daha yüksek fiyatlar talep ediliyor.”

Üstelik Ortadoğu’da savaşın başlamasıyla birlikte pek çok baharatın navlun maliyetleri de “önemli ölçüde arttı”. “Bunun nedeni nakliye gemilerinin Süveyş Kanalı’nın etrafından dolaşmak zorunda kalmasıdır, bu da nakliyeyi yaklaşık dört hafta uzatmaktadır.” Durumun hafifletilmesi şu an için görünmüyor.

Kahve fiyatları da yüksek

Fairtrade Avusturya’nın genel müdürü Hartwig Kirner, kahve ekimi açısından da “İklim krizi çiftçi ailelerini etkiliyor” diye vurguladı. Kahve için en önemli menşe ülkeleri olan Brezilya ve Vietnam’da, kahve borsalarındaki fiyat artışının nedenlerini açıklayan “hasatlar üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olacak” kuraklıklar oldu. Yakın zamanda orada rekor uluslararası fiyatlar kaydedildi – dünya pazarındaki durum “şu anda zor”. İklim nedeniyle mahsul verimi giderek belirsizleşiyor dendi. |©Der Virgül

Yayınlama: 01.10.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.