Başbakan sığınmacılar için zorunlu çalışma yasası istiyor
Sığınmacılar için zorunlu çalışma hakkında konuşan Şansölye Karl Nehammer, bunun “devlet için yapılması gereken doğru şey” olduğu konusunda düşündüğünü söyledi.
Federal Şansölye Karl Nehammer [ÖVP] Çarşamba günü özel yayın kuruluşu ServusTV’ye verdiği özel röportajda güncel siyasi meseleler hakkında konuştu. Infochef’ten Hans Martin Paar’a verdiği mülakatta hükümet başkanı, enerji maliyet sübvansiyonunun işleyiş durumu hakkında bilgi verdi. Nehammer ayrıca FPÖ lideri Herbert Kickl ve SPÖ lideri Andreas Babler hakkında da yorumda bulundu. Nehammer’in gündeme getirdiği bir diğer konu ise sığınmacılar için olası bir çalışma yükümlülüğü.
Nehammer sosyal yardımlar için karşılık talep ediyor
Nehammer röportajda siyasi rakibine yönelik eleştirilerini de esirgemedi. Sosyal yardımlar konusunda Nehammer, “devletten bir yardım alındığında bunun karşılığında bir şeyler de yapılması gerektiğini” “genel olarak makul” bulduğunu söyledi. Ancak Nehammer bunun “şu anda koalisyon ortağımızla uygulanmasının zor olduğunu” söyledi. İşgücü piyasasındaki zorluklarla ilgili olarak Nehammer, Avusturya’da on yıllar öncesine kıyasla çalışmaya daha az istekli insanlar olduğunu söyledi. Refah devleti ancak “yeterli sayıda insan çalışmaya istekliyse” işler.
Sığınmacılar için zorunlu çalışma çağrısında bulunan başbakan, böyle bir yükümlülük Avusturyalılar da dahil olmak üzere tüm sosyal yardım alanlar için aynı olmalıdır dedi. Nehammer, çalışabilecek durumda olanların bunu yapması gerektiğini söyledi.
Şansölye bir kez daha “yasadışı göçe karşı daha kararlı bir mücadeleye” ihtiyaç olduğunu açıkça ifade etti. “Avrupa Birliği ile birlikte dış sınırların daha güçlü bir şekilde korunması, iltica prosedürlerinin hızlandırılması ve kalmasına izin verilmeyenlerin hızlı bir şekilde geri gönderilmesi için birçok çaba sarf edilmektedir.” Nehammer bu konuda İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’yi bir müttefik olarak görüyor.
İtalyan hükümetinin başı, Schengen’in Romanya ve Bulgaristan üzerinden olası bir genişlemesiyle ilgili olarak iki şeyin gerçekleşmesi gerektiğini söylüyor: “Birincisi, ülkemize gelen kayıtsız mülteci ve düzensiz göçmen sayısının önemli ölçüde azalmasını sağlamalıyız. Diğeri ise eğer dış sınırların korunmasına duyulan güven Schengen’i genişletmemizi sağlayacak kadar büyükse, o zaman Federal Almanya Cumhuriyeti’nin de Avusturya ile sınır kontrollerine son vermesi gerekir. Çünkü o zaman dış sınır korumasına güven duyacağız.”
Kickl bir “güvenlik riski”
Nehammer, birkaç yıl önce ÖVP-FPÖ koalisyonunda içişleri bakanı olan FPÖ lideri Herbert Kickl’e hitaben, Özgürlük Partisi liderini Avusturya için bir “güvenlik riski” olarak nitelendiriyor. FPÖ ile son dönemde yaşanan anlaşmazlık noktalarından biri de Ukrayna meselesi ve Avusturya’nın tarafsızlığı konusundaki tutumları. Avusturya’nın tarafsızlığının Avrupa füze savunma kalkanı Sky Shield ile uyumu konusunda Nehammer, tarafsızlığın aynı zamanda savunmacı olması gerektiğini belirtiyor.| ©DerVirgül