Başörtüsü Konusunda IGGÖ’yü eleştirerek istifa eden Fatma Akay-Türker başörtüsünü çıkardı

Avusturya İslam İnanç Topluluğu’nu (IGGÖ), Müslüman kadınların tek sorunu olarak başörtüsünü görmek ve erkek egemenliğini sürdürmekle suçlayan, Fatma Akay-Türker başörtüsünü çıkardı. Akay-Türker, IGGÖ’nün tek kadın sözcüsüyüm ama kadınlar adına açıklama yapamıyorum demişti.

Başörtüsü Konusunda IGGÖ’yü eleştirerek istifa eden Fatma Akay-Türker başörtüsünü çıkardı

Fatma Akay-Türker, 6 Haziran 2020 tarihinde Avusturya İslam İnanç Topluluğu IGGÖ Yüksek Kurulundaki görevinden istifa emişti. 

İstifasını duyurduğu Twitter paylaşımında: “Artık IGGÖ’nün yönetiminde bir kadın yok -çünkü tek kadın bendim” İfadesiyle, gözlerin kurumun kadına olan yaklaşımını sorgulamaya çevirmişti. 

Akay-Türker, IGGÖ, Müslüman kadınların “sadece başörtüsü sorunu olduğundan” yola çıktığını, Avusturya İslam Cemaati’nin temsil ettiği ” erkek egemen teolojiyi “eleştirerek, “Klasik öğretimin Kur’an imgesi, kadınların sorunlarını çözemez” eleştirisini getirmiş, başlatmak istediğim reformları hayata geçirmem mümkün değildi diyerek, Ocak 2019’dan bu yana IGGÖ kadın temsilciliği görevini yürüttüğünü ve kamuoyunda kadınlar hakkında kadın sözcüsü olarak konuşmasına hiç izin verilmediği eleştirisini getirmiş ve istifa etmişti. 

“Sadece Allah’ın Huzurunda Eğilirim”

Felsefe alanında yüksek lisans, tarih alanında doktora derecesi bulunan ve ilahiyat alanında doktora öğrencisi olan Fatma Akay-Türker, “Sadece Allah’ın Huzurunda Eğilirim” adlı bir kitap yazarak, kitapta, hem IGGÖ’den istifa nedenini teorik anlamda açıklamış hem de ileriye dönük izleyeceği yol haritasının ip uçlarını verdiği görüldü. 

Kitabın tanıtım yayınında, “Yüzyıllardır süregelen ve kadının mutlak itaatini kanunlaştıran gelenekçi anlayışa Kur’ân ile karşılık veriyor. 1400 yılı aşkın bir süre önce vahyedilen Kur’ân’ın Avrupa’daki Müslümanların hâlihazırdaki yaşam gerçeklerinden çok daha modern olduğunu gözler önüne seriyor denilerek, Mücadeleci Kur’ân uzmanı Fatma Akay-Türker, kısa adı İGGÖ, Avusturya İslam Cemaati’nde hâkim olan kadın imajını protesto ederek, yüksek kuruldaki tek kadın üye ve Kadın Sözcüsü olarak sürdürdüğü görevinden istifa etti. 
Bizzat kaleme aldığı bu heyecan verici kitapta, kendi hikayesi üzerinden Müslüman toplumundaki ataerkil yapılarla hesaplaşmaktadır. Kur’ân’da gerçek manada kadınlar hakkında ne yazdığını ve bunların modern ve özgür bir kadın imajıyla nasıl örtüştüğünü gözler önüne seriyor.” İfadesi yer alıyor. 

“Hiçbir Resmimden de Gocunmuyorum”

Sosyal medya hesabından yayınladığı fotoğrafında başörtüsünü çıkardığı görülen Fatma Akay-Türker, başörtülü ve başörtüsüz fotoğraflarını yan yana koyarak, “İki resmim de aynen bu şekilde yan yana kalacak. Hiçbir resmimden de gocunmuyorum” şeklinde tavır sergiledi. 

Akay-Türker, “Başörtüsü örtmek ya da çıkarmak benim imanımdan, Allah, Resulullah ve Kur’ân aşkımdan ne bir gram eksiltir ne bir gram artırır” diyerek, Allah’tan başka kimsenin önünde eğilmedim, eğilmem sözleriyle de yazdığı kitaba atıfta bulundu. 

Sosyal paylaşım sayfasında paylaştığı fotoğraflara destek yorumları gelirken, eleştirel tek bir yorum yazılmaması da dikkat çekti. |DerVirgül

Yayınlama: 09.11.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.