Büyükelçi Ceyhun | “Çete kavgalarıyla gençlerimizin bir bağlantısı yok!”

Büyükelçi Ceyhun | “Çete kavgalarıyla gençlerimizin bir bağlantısı yok!”

Avusturya’nın Başkenti Viyana’da bir süredir “Genç Çeçenler ile Suriyeli 505” isimli gruplar arasında devam eden çete savaşları toplumu huzursuz ederken, son iki gün içerisinde Türkiye kökenli iki gence bazı gruplar tarafından saldırılması ve saldırganların, gençlere “Türk olup olmadığını” sorması, etnik bir saldırımı gerçekleştiriliyor sorusunu gündeme getirdi.

Cumartesi günü 18 yaşındaki Enes’in maskeli grup tarafından darp edilmesi ve birkaç gün sonra 20 yaşındaki Onur’un aynı şekilde saldırıya uğraması üzerine, Türkiye kökenli gençler çete savaşlarının içine mi çekilmek isteniyor düşüncesini doğurdu.

Avrupa Şampiyonluğu maçlarının oynandığı esnada Viyana’da çıkan olayların ardından, “Türk gençleri provokasyonlara gelmedi ve emniyet güçlerine yardımcı oldu” diyen Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun’a, son gelişmeleri sorduk.

“Avusturya emniyet birimleriyle işbirliği içerisindeyiz”

Ozan Ceyhun, “her şeyden önce Türkiye-Avusturya futbol karşılaşması sonrasında gençlerimiz her türlü provokasyonlara karşın, ihtiyatlı davranmış ve olayların büyümesini engellemiştir” diyerek, gençleri gururla izlediğini belirtti.

Gençlerin olayların içerisine çekilmek istendiğinin farkında olduklarını söyleyen Ceyhun, Avusturya iç ve dış işleri bakanlığı ve de gerekli görülen emniyet birimleriyle işbirliği içerisinde olduklarını vurguladı. Ceyhun her iki bakanlığa da Türk gençlerinin çete savaşlarının içinde olmadıklarını, buna dair somut bir gelişmenin de yaşanmadığını sunduklarını söyledi.

“Özel ilgileniyoruz”

Saldırıların gerçekleştiği günlerde Salzburg kentinde olduğunu söyleyen Büyükelçi Ceyhun, gelişmelerden haberdar olur olmaz 18 yaşındaki Enes ile ilişkiye geçtiklerini, daha sonra saldırıya uğrayan 20 yaşındaki Onur’la da bugün görüştüklerini belirtti. Salzburg’dan döner dönmez her iki gençle bir araya gelineceğini ve saldırıların yakın takipçisi olacaklarını taaddüt etti.

Ceyhun, “gençlerimize yapılan bu saldırının faillerinin Avusturya emniyet güçlerinin bir an önce bulacağından eminiz. Bizde gelişmelerin özel takipçisi olacağımızdan kimselerin şüphesi olmasın” diyerek gençlere geçmiş olsun temennisinde bulundu. | ©DerVirgül

Ozan Ceyhun basına yaptığı açıklamada ise şunları söyledi:

Değerli Basın Mensupları,

Son günlerde biri T.C. ve biri Avusturya vatandaşı olan iki gencimize yönelik haberlerinizi kaleme alırken beni de arayıp bilgi alabilirsiniz.
T.C. vatandaşı olan gencimiz geçtiğimiz cumartesi günü maalesef saldırıya uğramıştı.
Anında talimatımla hem Viyana Başkonsolosumuz hem de Büyükelçilik görevlilerimiz kendisiyle irtibata geçtiler.
Maalesef aynı bölgede dün de oradan geçmekte olan Avusturya vatandaşı bir gencimiz saldırıya uğradı.
Dün gece bir etkinlik için bulunduğum Salzburg’dan derhal kendisiyle temasa geçtim. Bilgi aldım. Arkadaşı olan ve ilk olayın mağduru diğer gencimiz de yanındaydı. Üçümüz tüm detayları konuştuk.
Bu iki olay olmadan önce muhtemel gelişmeleri fark ederek Federal İçişleri Bakanlığı’nda Bakan Yardımcısı ile bir toplantı yapmış ve birlikte atabileceğimiz adımları istişare etmiştik.
Salzburg dönüşümde ilk önce iki gencimiz ile ve ardından Dışişleri ve İçişleri Bakanlıklarındaki muhataplarımla görüşmelerim olacak.
Türklere yönelik saldırılarla toplumun huzurunu bozmaya çalışan gruplara yönelik polisiye tedbirlerin arttırılacağı konusunda Avusturyalı muhataplarımızın kararlı olduğunu görmekteyim. Biz her zaman işbirliğine hazırız.
Ayrıca saldırıların faillerinin yakalanmasının ve yargı nezdinde hesap vermesinin takipçisi olacağımızdan emin olabilirsiniz.
Gençlerimizin itidalli davranarak toplumun huzurunu bozmak isteyenlerin bu kışkırtmalarına şans vermemelerini çok takdir ediyorum.
Bu gibi durumlarda derhal polisi arayarak yardım talep etmek en doğrusu. Gençlerimiz de öyle yapmaktalar.
Biz de bu gibi durumlarda 24 saat ulaşılır durumdayız. Her zaman yanınızdayız!
Bu sorunu Avusturyalı dostlarımız ile birlikte çözeceğimizden eminim.
Çünkü hepimiz huzurumuzun bozulmasını istemiyoruz.

Yayınlama: 26.07.2024
Düzenleme: 26.07.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.