Çift, 12 kez boşanarak sosyal sistemden 326.000 Euro yardım aldı

Çift, 12 kez boşanarak sosyal sistemden 326.000 Euro yardım aldı

Emekli bir çiftin, boşanma hakkını defalarca evlenip boşanarak 35 yılı aşkın bir süre boyunca kötüye kullandığı iddia ediliyor.

Çift, kadının dul maaşı alabilmesi için toplamda 12 kez evlenip boşandı. Bu yolla devlete verdikleri zarar: 326.000 Euro’dan fazla. Sadece Steiermark bölgesinde her yıl milyonlarca Euro değerinde sosyal yardımları kötüye kullanan dolandırıcılık vakaları tespit ediliyor.

Olay nasıl ortaya çıktı?

12 Mart 2024 tarihli Yüksek Mahkeme kararı, Graz Kriminal Bürosu tarafından yürütülen kriminal soruşturmanın başlangıcını tetikledi. Yüksek Mahkeme, “aynı kişiyle tekrar tekrar evlenip boşanmanın, evlilik bozulmamış ve boşanmalar yalnızca dul maaşı talebi oluşturmak için yapılmışsa, hukuka aykırı” olduğuna karar verdi [OGH 10 ObS 108/23i].

73 yaşındaki kadın, şu anda ikinci eşi olan kişiyle ilk kez 1982 yılında evlendi. Altı yıl sonra, 1988’de boşandı. Çift, bu yöntemi 2022 yılına kadar toplamda 11 kez daha uyguladı. Her defasında, yasal sürelerin ardından kadına değişimli olarak dul maaşı ya da bir defaya mahsus ödenen tazminat ödendi. Ancak Pensionsversicherungsanstalt [PVA] emeklilik sigortası kurumu Mayıs 2022’de ödemeyi reddetti. Kadın bu kararı Yüksek Mahkeme’ye kadar taşıdı ancak önceki mahkeme kararları onandı.

“Örnek bir evlilik”

Polis tarafından yürütülen soruşturmalar sonucunda, çiftin bu yöntemi bilinçli ve ortak bir anlaşmayla uyguladığı ortaya çıktı. Şahitler ve ifade veren kişiler, çiftin 35 yılı aşkın bir süre boyunca hiç ayrılmadığını ve hatta “örnek bir evlilik” sürdürdüklerini belirtti. Çiftin çevresinin ise bu sürekli evlenip boşanma döngüsünden haberdar olmadığı öğrenildi.

İfade vermeyi reddettiler

Hâlihazırda tekrar evli olan çift, ifade vermeyi reddetti ve suçlamaları kabul etmedi. Polis soruşturmalarına göre, çiftin PVA’ya verdiği toplam zarar 326.000 Euro’dan fazla. Her ikisi de ağır ve ticari amaçla dolandırıcılık suçlamasıyla Graz Savcılığı’na sevk edildi.

Steiermark’ta sosyal yardımların kötüye kullanımı

Bu olay, dolandırıcılıkla mücadele tarihinde eşi görülmemiş bir vaka olsa da sosyal yardım dolandırıcılığı [SOLBE] farklı biçimlerde yaygın bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Polis, bu tür suçlarla mücadele için yıllardır “SOLBE Görev Gücü” adında özel bir ekip oluşturmuş durumda.

Son on yıl içinde Steiermark’ta bu tür vakaların sayısı neredeyse yedi kat arttı [2014: 55 vaka; 2023: 371 vaka]. Bu artış, yoğun soruşturma çalışmaları ve yüzde 100’e yakın çözüm oranı ile birlikte diğer kurumlarla artan iş birliğine bağlanıyor.

Sadece Steiermark’ta, her yıl topluma verilen zarar milyonlarca Euro’yu buluyor. Ülke genelinde ise polis, 2023 yılında yaklaşık 4.650 şüpheli tespit etti ve 25,5 milyon Euro’luk bir zarar ortaya çıkardı. Bu, “SOLBE Görev Gücü” kurulalı beri elde edilen en güçlü yıllık bilanço olarak kayıtlara geçti.| ©DerVirgül

Yayınlama: 03.12.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.